E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSadeleşme sürecinde atılan adımlar---

Sadeleşme sürecinde atılan adımlar

Sadeleşme sürecinde atılan adımlar
27 Ekim 2023 - 08:39 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde, TCMB piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini 500 baz puan artırarak %35 seviyesine çıkardı. PPK metninde fazla değişiklik olmamasına rağmen özellikle TL mevduat payının artırılmasına yönelik “ilave adımların” artırılacağı vurgusu dikkat çekici noktaydı. Bu kapsamda faiz kararının ardından yeni sadeleşme adımları atıldı. Özellikle bankacılık sisteminde TL varlıkların payının artırmasına yönelik adımlarlar hızlandırılırken ihracat bazlı büyüme modeline destek kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine kolaylıklar getirildi. TL mevduat payının artırılması amaçlanırken, diğer taraftan dün açıklanan verilere göre haftalık bazda 70 milyar TL azalan Kur korumalı hesaplarının da azaltılmasına yönelik tedbirler devam edecek.

ABD tarafında açıklanan verilere göre 3. Çeyrekte öncü GSYH %4,3 beklentisinin üzerinde %4,9 olarak açıklandı. Böylelikle büyüme, 2021 yılından beri yıllık bazda en hızlı büyüme rakamı olurken, tüketici harcamalarındaki sıkılık ve artış, GSYH üzerinde etkili oldu.  Sıkı işgücü piyasasından kaynaklanan ücret artışları ise tüketici harcamalarının artmasına neden oldu. Bunlarla birlikte piyasalarda FED’in “daha uzun süre yüksek faiz” olgusunun güçleneceği korkuları arttı. Diğer taraftan Eylül ayı dayanaklı mal siparişleri ise %1,7 artış beklentisinin oldukça üzerinde aylık bazda %4,7 artarak 297,2 milyar dolar oldu. Bu değişim Temmuz 2020’den bu yanan en yüksek aylık artış olarak kayıtlara geçti. Haftalık işsizlik başvuruları ise 207 bin beklentinin üzerinde 210 bin olarak açıklandı, devam eden işsizlik başvuruları ise 1 milyon 790 bin olarak açıklandı. Açıklanan veriler sonrasında faizlerin uzun süre daha yüksek kalacağı beklentileri, artan jeopolitik riskler, yükselen tahvil getirileri ve beklentilerin altında gelen finansal sonuçlar piyasalarda geri çekilmeye neden oldu.

Avrupa’da ise piyasa beklentilerine paralel olarak ECB politikası faizini %4.5 oranında sabit bıraktı. Halihazırda devam eden İsrail-Hamas gerginliği, petrol fiyatları, doğalgaz fiyatları ve sıkılaşan kredi koşullarından kaynaklanan risklerle birlikte artan resesyon korkusu ECB’yi büyük bir politika değişikliğinden kaçındırdı.  ECB, enflasyon konusunda daha az, büyüme konusunda ise daha fazla endişelenmeye başlıyor. Lagarde ise, faiz indirimlerine ilişkin tartışmanın henüz erken olduğunu ve oranların zirveye ulaştığını söylemeyeceğini vurguladı. Ancak piyasalarda gelecek yıl faiz indirimlerine ilişkin olasılıklar artmaya devam ediyor.

Asya’da haftanın başından beri süren negatif seyir, bugün itibariyle biraz olsun dağıldı. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi  bir gün önce 11 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün açılışla birlikte %0,6 yükseldi. Ancak haftalık kayıplar %1,2 seviyesine ulaştı. Japonya Nikkei hissede senedi endeksi %1 yükselirken hafta boyunca %1.2 değer kaybetti. Çin’in mavi çipleri ise yatay seyrederken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi  %1 artış gösterdi.

Petrol fiyatları, ABD ordusunun Suriye’deki İran hedeflerini vurduğu yönündeki haberlerin ve İsrail-Hamas anlaşmazlığının genişlemesine ilişkin endişelerin Orta Doğu’nun kilit üretim bölgesinden gelen arzı etkileyebileceği yönündeki endişeleri artırmasıyla bugün artış gösterdi. Aralık ayı Brent ham vadeli işlemleri %1,3 artışla varil başına 89,09 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas petrolü Aralık kontratı yine %1,3 artışla 1,08 dolar artışla varil başına 84,29 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı haftanın son gününde, yurt dışında ABD çekirdek PCE, kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edeceğiz.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Günün önemli şirket haberleri 27/10/2023

 

Asya borsalarında haftanın son günü toparlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bulut Bulut Dolarlar27 Ekim 2023 10:10

    Bu ulkenin ekonomisi Yigit Buluttan sorulur. Gerisi hikaye. Yigit Bulut gitmeden ytabancı yatırımcı gelmez zaten. Single maltlar kuba puroları