E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'da iş dünyasına devlet zırhı---

Rusya'da iş dünyasına devlet zırhı

Rusya'da iş dünyasına devlet zırhı
04 Mart 2019 - 07:01 borsagundem.com

Rus hükümeti, iş dünyasını ve özellikle yabancı yatırımcıları korumaya yönelik yeni adımları gündeme aldı. Kremlin'den destek gören tasarılar, yatırımcıların haklarını garanti altına alma ve güvence sağlama önlemleri içeriyor

Rusya’da iş dünyası için "kağıt üstünde" heyecan veren, hayata geçirilebilirse "devrim yaratacak" nitelikte önerileri masada. Rusya hükümeti, ülkeye daha fazla yatırım çekmek için iş dünyasını ve özellikle yabancı yatırımcıları korumaya yönelik yeni adımları gündeme aldı. Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ve Kremlin'den de destek gören tasarılar, yatırımcıların haklarını garanti altına alma ve güvence sağlama önlemleri içeriyor.

İşte ayrıntılar:

Her iki bakanlığın hazırladığı tasarılarda, yatırımcılara iş iklimi ve temel vergilerde istikrar sağlanması yönünde garanti verilmesi teklif ediliyor.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı vergilerde ve diğer mevcut yasal uygulmalarda beş yıllığına, Maliye Bakanlığı ise altı ile 18 yıl arasında değişen sürelerde değişikliğe gidilmemesi vaadi öneriyor. Böylece yatırımcıların Rusya'ya "uzun vadeli" bakabilmelerine imkan sağlanmak isteniyor.

Ne teklif ediliyor?

Vedomoti gazetesinin haberine göre Maliye Bakanlığı, büyük çaplı projelere bütçeden ek ödenek ayrılmasını, bu projeleri yerine getiren şirketler için tarifelerde indirime gidilmesini teklif ediyor.

Bu projelere yatırım yapan şirketlerin kamu mülklerinden de faydalanabilmesi öneriliyor.

Tasarının en önemli maddesi ise, yatırımcıların, örneğin ürün kalitesiyle ilgili kriterler, kotalarda azalmaya gidilmesi, yaptırım ugulanması gibi konular nedeniyle doğan ek masraflardan muaf tutulması yönündeki teklif.

Yabancı yatırımcılara yurt dışına para çıkarma kolaylığı

Maliye Bakanlığı, bazı durumlarda büyük projelere devletin finansman sağlamasını, şirketlerin mülklerinin kamulaştırılması halinde uğradıkları kayıpların karşılanmasını, yabancı yatırımcılara ise herhangi bir kısıtlama olmadan gelirlerini yurt dışına çıkarma imkanı tanınmasını teklif ediyor.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın aksine Maliye Bakanlığı, yatırımcılara yalnızca büyük projelerde değil, finans projeleri dışındaki tüm faaliyetlerinde kolaylıklar ve ayrıcalıklar tanınmasını öneriyor.

Bakanlık, şirketlerle devlet arasında yatırımların korunmasına yönelik sözleşmelerin altı, 12 ve 18 yıllık sürelerde imzalanması önerisinde bulunuyor.

3 milyar rublenin altındaki projelerde altı yıllık, 3 milyar rublenin üzerindeki projelerde 12 yıllık, 10 milyar rublenin üzerindeki projelerde 18 yıllık anlaşmaların imzalanması teklif ediliyor.

Tasarıda, ayrıcalıkların tanınacağı şirketlerde çalışan kişilerin sayısının 100’ün üzerinde, kuruluş sermayesinin 50 milyon rubleden veya gelirlerinin 800 milyon rubleden fazla olması şartı bulunuyor.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ise, yalnızca kamu desteğinin yüzde 50’yi geçmediği projelere destek sağlanması gerektiğini savunuyor.

Bakanlık ayrıca, projelere sağlanacak kamu yardımının, projelerden gelen vergi gelirlerinin yüzde 50’si ile sınırlanmasını teklif ediyor. (turkrus.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)