E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya, sınıra kan sevkiyatına başladı---

Rusya, sınıra kan sevkiyatına başladı

Rusya, sınıra kan sevkiyatına başladı
29 Ocak 2022 - 08:59 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırması sonrası Batı ve Moskova arasındaki kriz tırmanıyor.

Moskova'nın savaş durumunda "yaralıları tedavi etmek için Ukrayna sınırına kan sevkiyatı yapmaya başladığı" bildiriliyor.

Reuters'a konuşan 3 ABD'li yetkiliye göre, Rusya, bölgedeki askeri hazırlığını, tıbbi malzemelerin yanısıra kan tedarikini kapsayacak şekilde genişletti. Bu adımın Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddialarını güçlendirdiği belirtiliyor.

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA) araştırma enstitüsünden emekli ABD'li korgeneral Ben Hodges, Reuters'a "Bu, başka bir saldırı olacağını garanti etmez, ancak elinizde o olmadıkça başka bir saldırı gerçekleştirmezsiniz" dedi.

"RUSYA YIĞINAĞI ARTIRDI"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Belarus ve Kırım dahil Ukrayna sınırı boyunca yüz binlerce asker yığdığını ve bu yığınağı artırdığını kaydetti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile Rusya-Ukrayna krizi üzerine ortak basın toplantısı düzenleyen Austin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya girme konusunda nihai karar verdiğine inanmadığını ama artık bunu yapma kabiliyetine eriştiğini söyledi.

Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinin yanı sıra Kuzey Atlantik ve Akdeniz’de de askeri faaliyetlerini artırdığına işaret eden Austin, "Putin’in bu güçleri Ukrayna’ya karşı kullanmak için henüz nihai bir karar verdiğine inanmıyoruz ama açıkçası artık bunu yapma kabiliyetine erişmiş durumda." dedi.

Austin, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin, Moskova'nın batısında güçlü ve kararlı bir NATO istemediği anlamına geleceğini söyledi. ABD'nin muharebe amacıyla Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini yineleyen Austin, ABD vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda asker gönderme seçeneğine ilişkin ise yorum yapmaktan kaçındı.

"ASKERLERİMİZ GİTMEYE HAZIR"

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağının yakın zamanda benzerini görmediklerini, durumun Soğuk Savaş dönemindeki gibi olduğunu ifade etti.

Milley, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonucunun özellikle kentsel kesimlerde felaket olacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna’ya askeri ekipman desteği vermeye devam edeceklerini belirten Milley, Rusya’nın NATO ülkelerinden herhangi birisine müdahalesi durumunda NATO anlaşmasının beşinci maddesi kapsamında güçlü bir NATO gücünün karşılık vereceğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığdığını ve bunu çeşitli diğer askeri eylemlerle desteklediğini belirten Austin, "Şu anda Putin'in elinde birçok seçenek var ve bunlara önemli şehirlerin ve toprakların ele geçirilmesi de dahil. Tabii Rusya provokatif siyasi eylemlerde bulunabilir." ifadesini kullandı.

Austin, Rusya'nın Ukrayna konusunda birçok dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü de belirterek, "Ukrayna'ya yönelik bir Rus saldırısı ya da sınır ihlali sadece bir çatışmanın fitilini ateşlemez. Bu durum aynı zamanda ulusal egemenlik, toprak bütünlüğü ve özerkliğin temellerinin ihlali olur. NATO'nun 30 üyesinden biri olarak Rusya'nın bu tehditlerini ciddiye alıyoruz." dedi.

ABD'nin tercih ettiği yolun sorunun diplomasi ile çözümü olduğunun altını çizen Austin, "Çatışma, kaçınılmaz değildir. Hala diplomasi için zaman ve alan var." ifadesini kullandı.

Austin, Ukrayna'nın ve NATO'nun güvenliği için verdikleri sözlerin arkasında olduklarını kaydederek, "Bildiğiniz gibi hafta başında binlerce askerimizi operasyona hazır hale getirdik. NATO bu askerleri aktivite ederse, bizim askerlerimiz gitmeye hazır." diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD askeri müdahale seçeneğini masadan kaldırmasının Putin’i teşvik edip etmediğine ilişkin bir soruya doğrudan yanıt vermekten kaçınan Austin, “Odaklandığımız nokta şu; ne olursa olsun, müttefiklerimize güven vermeye ve NATO'nun çabalarını desteklemeye hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Elbette, bu NATO ve müttefikleri ile ilgili. Ve size NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu hatırlatırım.” dedi.

Kanada’nın Ukrayna’da 400 askeri bulunduğunu, ABD’nin de oradaki asker sayısının bunun yarısı olduğunu hatırlatan bir gazetecinin, Pentagon’un bu sayıyı artırıp artırmayacağına yönelik sorusuna doğrudan yanıt vermekten kaçınan Austin, Ukrayna’ya silah desteği vermeye devam edeceklerini ve burada önemli olan konunun asker sayısından çok sağlanan kabiliyetlerin etkinliği olduğunu söyledi.

ABD’nin Doğu Avrupa’daki güçlerinin Rus güçleriyle karşı karşıya kalmaması için neler yaptıklarına yönelik bir soru üzerine Austin, "Odağımız Ukrayna’daki savaş değil bölgedeki NATO müttefiklerimize güvence vermektir." dedi.

"SAVAŞ KAÇINILMAZ DEĞİLDİR"

ABD Genelkurmay Başkanı Milley'de Ukrayna'nın 1991'den bu yana bağımsız olduğunu ve ABD'nin bunu desteklediğini vurgulayarak, "Rusya'yı geri adım atması ve diplomasi yoluyla bir çözüm bulması için güçlü bir şekilde uyarıyoruz. Silahlı kuvvetler her zaman en son seçenek olmalı." diye konuştu.

Ukrayna'nın başkent Kiev başta olmak üzere birçok şehrinde yoğun nüfus olduğuna işaret eden Milley, "Muhtemel boyutta bir savaş patlarsa, sivil nüfus büyük acılar çeker." uyarısında bulundu. Milley, ABD'nin şu anda Ukrayna'da rekabetçi silah sistemi ya da kalıcı askerleri olmadığını belirterek, "Bizim oradaki rolümüz sınırlı. Eğitim, danışma, taktik, teknik ve usul yardımı verebiliriz." ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın NATO üyeleri Polonya, Slovakya, Macaristan ve Romanya ile sınır olduğunu anımsatan Milley, "Biden ve Savunma Bakanı Austin, ABD ordusuna hazırlıkların artırılması talimatı verdi. NATO üyelerine yardım etmeli ve onları desteklemeliyiz. Ancak savaş kaçınılmaz değildir. Burada doğru cevap diplomatik çözüm." dedi.

Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine ABD'den cevap

Biden: Yakın zamanda Doğu Avrupa'ya asker gönderiyoruz

ABD'nin dev bankalarından Rusya'ya yaptırım hazırlığı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Açıkça30 Ocak 2022 13:10

    Dikkat edin Ukrayna yı nerede ise kardeş ilan ediyor ama pkk köpeklerine verdiği silah kadar bile silah vermiyor. Yani bir an önce bir katliam olsun istiyor.  Gelelim Çin e kendi menfaatlerine ters düştüğü için Çin e yaptırım uyguluyor Uygur Türk ü falan zerre kadar umurunda olmaz!  Tam  tersi mütemadiyen tahrik ve provakasyona devam ediyor ki mevcut durum her ne ise biraz daha kötü olsun hatta katliamlar olsun istiyorlar.  Hong Kong ta da aynı tahrik bacak kadar veledi koca devletin karşısına koyarak yapıyorlar.  Çin  bazı ikilemleri katı rejim anlayışını terk etmez İnsanlara dinsizlik aşılamaya devam ederse zaten çok sürmez çökecektir.  

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ29 Ocak 2022 23:15

    Daha hedef bir kaç gün önce ÇİN iken ne oldu da ibre rusya ya döndü.Hayırdır.ABD sürekli her tarafı karıştırıp durmaktadır.bakalım sonuç hayırlı olur.

  • BORSACI29 Ocak 2022 13:31

    en sonunda rusya ukraynayı teslim alacakdır .bu işin lamı cimi yok .karşı duracak güç göremiyorum .

  • Gözlemci ates29 Ocak 2022 12:25

    ABD nin gittiği her yer kana bulaniyor

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ29 Ocak 2022 11:09

    şimdi AB ülkeleri dokuz doğruyordur.bize yıllarca ırak ve suriye den gelen göçmenler için göbeklerini kaşıyıp gülüyorlar idi.bakın şimdi mülteci akını asıl şimdi başlayıp bir savaş durumunda AB doğru milyonlarca insan akın edecek bakalım ne yapacaklar.

  • hım29 Ocak 2022 16:49

    sevinecek polonya almanya ukraynalıların gelmesine onlar orta doğudan gelenleri istemiyorlar asıl ukrayna rusların eline geçerse biz çok daha pahallıya ekmek iyiyeceğiz rusya bu defa gıda ve hububat sektörnde  doğal gazda olduğu gibi tekel olacaktır

  • Ve sonuç29 Ocak 2022 10:52

    Rusya öyle bir şey yapmaz!  Amnerikan finosu  mahalle karısını geçti!    Rusya hata yapıp oraya girer ise bedelini ağır öder.  Çok başka planlar var gibi.

  • Ve sonuç29 Ocak 2022 16:50

    Be Allah ın sersemi  o minik beynin ile düşünemediğin belli!  Eşek ile Tilki tartışmaya başlamış çimene Eşek kırmızı Tilki yeşil diyormuş ısrar ile Sonunda Aslan a gitmişler danışmak için Aslan hemen Eşeği göndermiş Tilki ye 2 gün hapis cezası vermiş :  Aman efendim demiş Tilki çimenler kırmızı değil ki! Aslan demiş ki çimen için değil bu ceza Eşek ile tartıştığın için!  Sonuç olarak Eşek ile tartışılmaz ama Eşşek oğlu eşşekler ile hiç mi hiç tartışılmaz.

  • Kazık29 Ocak 2022 15:15

    :)) bana cahil diyene bakın rusya almak isterse ukranayı alması günler değil saatler sürer sen kılıç kalkan döneminden kalmışsın belli artık savaşlar öyle yapılmıyor hüsmen açta bir envanterine bak heriflerin sonra gel ahkam kes hatta kesme bile mümkünse kaybol

  • Ve sonuç29 Ocak 2022 13:56

    Ukrayna yı küçük devlet sanma!  tarih bilginin eksikliği böyle zırvalamana sebep oluyor.  Almanlar Ukrayna da soğuk ve kışa rağmen çok sağlam bir direniş göstermeselerdi Moskova falan kalmazdı!  Karşılarında silahlı güç olup ta oralara zorla girebilecek bir ordu pek olmaz!  Çok cahilsin de ondan böyle zırvalıyorsun!  

  • Yazık29 Ocak 2022 11:26

    Gayet güzel yapar çünkü masadan havlamakla sahada olmak aynı şey değil,örnek olarak suriyeye bak akdenizde limanı varmı ? Var kırımı aldı ilhak ettimi ? Etti kafasına göre at oynatıyormu istediği yerde evet ne demişti bizede askerleriniz orada olmamalıydı,demek ki bütün bunları yaptıktan sonra baktı bir şey olmuyor yenisinide yapsam bir kaç kınama vs sonra eskiye dönerler diye düşünmüştür çünkü hep öyle oldu.