E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahını bozan nedenler---

Risk iştahını bozan nedenler

Risk iştahını bozan nedenler
27 Ekim 2020 - 09:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam coronavirüs hasta sayısı 2.198 kişi artarak 363.999’a, hayatını kaybeden kişi sayısı 75 kişi artarak 9.874’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 316.008.
• Kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı 2 ay uzatıldı .
• Fransa Ticaret Bakanı Riester, "Türkiye'nin boykot çağrısına karşılık misilleme olmayacak" dedi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin, görüşmelerin devam edeceğini söyledi .
• BDDK, Aktif Rasyosu hesaplanmasına, yurt içi bankaların yurt içindeki diğer bankalara kullandırdıkları 1 yıldan uzun vadeli yabancı para kredileri ve sendikasyon kredilerini dahil etti .
• Hatay Valisi: Güvenlik birimlerimizin Payas kontrol noktasında şüphelendiği 2 teröristten biri takip sonucunda İskenderun da etkisiz hale getirilmiş ve bu esnada bir patlama meydana gelmiştir. Herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır.
• ABD’de Başkan Trump'ın adayı yargıç Barrett, Senato'da yapılan oylamada 52 "evet" oyu aldı ve birkaç gün içerisinde görevine başlaması bekleniyor.
• ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Sözcüsü Hammill, Pelosi'nin Demokratlar ile Trump yönetiminin 3 Kasım seçiminden önce yeni bir koronavirüs yardım paketi üzerinde uzlaşacaklarından umutlu olduğunu söyledi .
• ABD, İran Petrol Bakanlığı, İran Ulusal Petrol Şirketi ve İran Ulusal Tanker Şirketi ile İran Petrol Bakanı Zanganeh'i yaptırım listesine ekledi.
• İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin İran’a yönelik yaptırım bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirtti .

Ne Olacak?
• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri verisi açıklanacak.
• Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bugün CITI’nin organize ettiği yatırımcı toplantısına katılacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalarda ABD seçimlerinden önce ek yardım paketinin çıkmayacağının açıklanması sonrasında, teşvik paketindeki belirsizlik ve artan rekor sayıdaki coronavirüs vakaları, risk iştahının bozulmasına neden oluyor.
İç piyasalara baktığımızda Türkiye ile Yunanistan arasında Akdeniz gerginliği devam ediyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın gelecek hafta Doğu Akdeniz'de yapılacak tatbikatların iptal ettiğini bildirmesi olumlu karşılanırken, Yunanistan’ın Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki Sismik Araştırma Faaliyetleri hakkında yaptığı açıklalar gerginliği tırmandırıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü S - 400 testlerini doğrulamasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ‘’ Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da teyit ettiği üzere Türkiye'nin 16 Ekim'de yaptığı S-400 hava savunma sisteminin testini en güçlü şekilde kınıyor." açıklamasını yaptı. Erdoğan ise bu açıklamalara cevap verdi. ‘’ F-35 için adım attık, bizi tehdit ettiniz. S400'leri Rusya'ya geri gönderin dediniz. Biz kabile devleti değiliz, Türkiye'yiz. Yaptırımınız neyse geç kalmayın. Yapın.’’ dedi
Türkiye - ABD gerilimi sonrasında haftanın ilk işlem gününe BİST100 endeksi %0,69 oranında düşüşle 1.182 seviyesinden başlarken, açılışın ardından Dolar / TL’nin 8,00 seviyesinin üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırması ile BİST100 endeksi baskılandı ve aşağı yönlü hareket sert şekilde devam etti. Geçtiğimiz hafta 511’li seviyelerde kapanan CDS dün 535’li seviyelere yükseldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Macron’un Müslümanlara yönelik sözlerinin ardından dün Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. BİST100 endeksi jeopolitik gerginlikler ve TL’nin değer kaybetmesi ile birlikte günü %3,88 oranında düşüşle 1.144 seviyesinden tamamladı. Finansal kiralama factoring sektörü payları %9,06 oranında değer kaybetti.
Dolar / TL tarafında ise geçtiğimiz hafta TCMB Para Politikası Kurulu'nun sürpriz kararının ardından yönünü yeniden yukarı çeviren Dolar/TL’deki yükselişte yeni haftaya da siyasi jeopolitik risklerin artmasının da payı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada Fransa ve AB’yi izledikleri politikalardan dolayı, ABD’yi ise Türkiye’ye yaptırım açıklamaları nedeniyle sert eleştirmesiyle Dolar/TL rekor seviyeden güne başladı ve 8 lirayı aşarak 8,07’yi gördü. Dolar/TL grafiğinde 8,08 direnç seviyesinin kırılması durumunda 8,10 hedef haline gelirken, 7,97 destek seviyesinin aşağı kırılması 7,94 seviyesini destek haline getirebilir.
VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.255 - 1.304 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.261 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 66.423 adet azalarak 353.716 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.311 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.280’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.295 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.240 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.270 ve 1.278 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.249 ve 1.240 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

İşte kurlardaki yükselişin nedeni?

Yabancıların en fazla aldığı hisseler

Şirketlerin açıklanan 2020 yılı 9 aylık dönem kar zararları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)