E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahı toparlanıyor---

Risk iştahı toparlanıyor

Risk iştahı toparlanıyor
13 Şubat 2015 - 18:07 borsagundem.com

Yunanistan ve Rusya’ya yönelik endişeler azalıyor

''Global piyasalarda volatilite geriliyor…
Yunanistan ve Rusya’ya yönelik endişeler azalıyor…
ABD tahvil getirileri ve hisse senedi endeksleri yükseliyor…
Hafta başında olumsuz ayrışan yurtiçi piyasalar toparlanıyor…
 
Hafta içinde Yunanistan ve Rusya-Ukrayna görüşmeleri piyasalarda baskı yaratsa da, geçtiğimiz hafta açıklanan olumlu ABD istihdam verileri, Rusya-Ukrayna arasında ateşkes imzalanması ve Yunanistan’a ilişkin gerilimin bir miktar azalması ile global piyasalarda volatilite azalıyor; volatilite endeksi VIX %15,3 ile sene başından bu yana en düşük seviyede. Gelişmiş ülke hisse senedi endeksleri yükselişte.
 
Yunanistan, Euro bölgesi Maliye Bakanları ile Pazartesi görüşecek: Müzakerelerin Şubat sonunda sona erecek mevcut programının uzatılması veya yeni bir anlaşma öncesinde köprü finansman sağlanması üzerinde şekillenmesi bekleniyor. Bir olumlu gelişme de  ECB’nin  Yunan bankalarına kullandırdığı  acil likidite yardımı tavanını 5 milyar € artırarak 65 milyar €’ya yükseltmesi oldu.
 
Gelişmelerle, Yunanistan borsası 2 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, 3 yıllık tahvil getirisi de %21 seviyelerinden %14’e kadar geriledi. ECB’nin açıkladığı genişleyici adımlarının da etkisiyle Avrupa borsalarında yükseliş devam etti; Almanya’da DAX endeksi tüm zamanların, Eurostoxx 50 endeksi son 6,5 yılın en yüksek seviyelerini gördüler. €/$ ise bugün 1,1440’a kadar yükseldi.
 
Ukrayna ile Rusya arasında ateşkes anlaşması imzalandı. Ateşkes 15 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek. Ayrıca, Ukrayna’ya 40 milyar $’lık bir yardım paketi de onaylandı. Anlaşmanın etkisiyle, ruble bu hafta %5,2 değer kazanırken, USD/RUB 63,5 seviyelerine geriledi.
 
ABD tahvil getirileri yükseliyor. Ay başında %1,64 seviyelerine kadar gerileyen ABD 10 yıllık tahvil getirileri, istihdam verileri sonrası, Fed’in Haziran ayında faiz artırımına gidebileceği beklentilerinin artmasıyla %2 seviyelerinin üzerinde.
 
ABD hisse senedi endeksleri artan risk iştahı ve olumlu bilanço sezonunun etkisiyle yükselişte. Açıklanan bilançoların %85’i beklentilerin üzerinde kalırken, Nasdaq, 2000 yılı dot.com krizinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü. S&P500 de bugün tüm zamanların en yükseğinde.
 
ECB’nin genişleyici adımı diğer merkez bankalarının politikalarında etkili olmaya devam ediyor. İsveç Merkez Bankası politika faizini -%0,10’a indirirken, tahvil alım programı başlattı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) da gerek duyulması halinde faiz indirebileceğini belirtti. Ancak, BoE orta vadede enflasyon ve büyüme beklentilerini yükseltirken, faiz artırımı için 2016’nın 3. çeyreğine işaret etti.
 
Brent petrol Ocak dip seviyesinden %36 yükselişle 61 $/varil’de.  ABD’de yeni sondajların azalması, yatırımlarda azalma beklentileri ve başta ABD kaynaklı olmak üzere global büyüme görünümündeki göreli iyileşme, bu gelişmede etkili.
 
Fed’den faiz artırımı beklentileri ve Yunanistan endişeleriyle gerileyen risk iştahı nedeniyle  gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış görüldü; haftalık kayıplar %1,9 düzeyinde.
 
Yurtiçinde ise hafta boyunca dalgalı bir seyir hakim oldu.  Hafta içinde %8,62’ye yükselen gösterge faiz %8,18 seviyelerine gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi de %8,20’ye yükseldikten sonra %7,66’da. $/TL ise 2,5155 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra, bugün 2,4695 seviyelerinde. Şubat ayına 90.000 seviyelerinden başlayan  BIST-100, hafta içinde 83.000’in altına geldikten sonra toparlanıyor; 85.675’te.; haftalık bazda %0,8 primli.
 
Haftanın Konusu: Uluslararası Enerji Fiyatlarının Makroekonomik Etkileri
 
Petrol fiyatlarının seyri global ekonomik dengeler açısından 2015 yılında da belirleyici bir faktör olarak öne çıkmaya devam edecek. 2014 yılı ortasında varil başına 115 $’a kadar yükselmiş olan Brent petrol %61 oranında gerileyerek Ocak’ta 45,2 $ ile son 6 yılın en düşük seviyesini test etmesinin ardından tekrar yükselişe geçti.''

Akbank Ekonomik Araştırmalar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)