E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyondan endişesine karşı güvenli yatırımın sırları---

Resesyondan endişesine karşı güvenli yatırımın sırları

Resesyondan endişesine karşı güvenli yatırımın sırları
01 Eylül 2022 - 15:59 borsagundem.com

Resesyon endişeleri dünya ekonomilerinde yaygın bir şekilde görülse de yatırımcıların büyük çoğunluğu portföylerini değiştirmiyor. Analistler resesyona dayanabilecek bir portföy oluşturmak için çeşitlendirmenin altını çiziyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar yükselen faiz oranları, yükselen enflasyon ve borsalardaki volatilite nedeniyle bir resesyonun gelmesinden endişeleniyor. Ancak yatırım danışmanlığı şirketi Fidelity Investments verilerine göre borsa katılımcılarının büyük çoğunluğu portföylerini değiştirmedi.

CNBC’nin haberine göre Fidelity Investments araştırması ABD’li emeklilik yatırımcılarının sadece %5’inin 2022’nin ikinci çeyreğinde portföylerini değiştirdiğini gösterdi. Söz konusu oran %5,3 olan bir önceki çeyreğe göre bile daha düşük.

Portföy düzenlemeleri yapan tasarruf sahipleri arasındaki çoğunluk ise sadece bir değişiklik gerçekleştirdi. Araştırmaya göre söz konusu değişiklikler de daha muhafazakar varlıklara yönelik oldu.

Emeklilik yatırımı yapanların portföylerinde çok fazla değişiklik yapmaması sürpriz bir sonuç değil. Zira borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de emeklilik yatırımcılarının çoğunluğunun hedef tarihli fonlar üzerinden yatırım yaptığı biliniyor. Portföyün ayarlanmasından sonra uzun süre dokunulmayan bu fonlar yatırımcılar emeklilik tarihine yaklaştıkça otomatik olarak ve kademeli bir şekilde daha muhafazakar varlıklara doğru yöneliyor. Ancak Fidelity analistleri, değişen piyasa koşulları nedeniyle emeklilik fonlarının periyodik portföy düzenlemesi yaptığına ancak araştırmada yer alan yatırımcı kesiminin yüzde 5’in bu fonları kapsamadığına dikkat çekti.

CNBC haberinde ekonomiyle ilgili endişeleri göz önünde bulundurarak yatırım yapmak isteyenlerin kullanabileceği bazı seçeneklere yer verildi:

Emtialara geçmeyi değerlendirin

Emeklilik yatırım planlarında enflasyondan korunmak için sınırlı seçenekler bulunuyor. Ancak New York merkezli servet danışmanlığı şirketi Rightirement Wealth Partners’ın Ortaklarından Yeminli Mali Danışman Bill Brancaccio yatırımcıların düşündüğünden daha fazlasını yapabileceğini belirtiyor.

Brancaccio geçtiğimiz yaz aylarından bu yana müşteri portföylerini değiştirmeye başladı ve yüksek faiz oranları ve artan enflasyon olasılıklarını halihazırda bekliyordu. Yeminli mali danışman, “Tren istasyondan ayrılmadan önce değişiklikleri yapmalısınız” ifadelerine yer verdi.

Enerji, ham madde ve metaller gibi geniş yelpazedeki birçok emtiaya düzenlediği yeni portföyünde yer veren Brancaccio bu yatırımların genel portföyün %3’ü ila %10’u arasında dağıtılmasının faydalı olacağını belirtiyor. Yatırım uzmanı, “Kalıcı enflasyonla mücadele edeceksek, emtialar buna karşı gerçekten iyi bir korumadır” ifadelerine yer verdi.

Tahvil yatırımları nasıl konumlandırılmalı?

Birçok yatırımcı halihazırda yüksek volatilite ortamına dayanacak portföyler oluşturdu. Bununla birlikte Michigan merkezli Thrive Retirement’ın Kurucu Başkanı Yeminli Mali Danışman Anthony Watson portföylerini kendi başlarına hazırlayanların bazı iyileştirmelere ihtiyaç duyabileceğini belirtiyor.

Watson portföylerinde tahvillere yer veren yatırımcıların faiz oranlarındaki değişikliğe karşı hassas bir gösterge olan vadelere dikkat etmesi gerekebileceğine işaret etti. Tahvil yatırımlarında yıllarla belirtilen süre faktörleri vadeye kadar geçen süre ve tahvilin olgunlaşmasıyla sağlanacak faiz getirisi için önemlidir.

Faizlerin yükseldiğine ve daha fazla kazanmak için gelirlerin daha erken yatırıma dönüştürülebileceğine dikkat çeken Watson, “Tahvillerinizin süresinin daha düşük olduğundan emin olmak istersiniz” ifadelerine yer verdi.

Yeminli mali danışman ayrıca tahvil yatırımlarının ‘yüksek kalitesinden’ emin olunması gerektiğini söyledi. Yüksek kaliteli tahviller genellikle düşük riskli olmasıyla bilinir. Zira tahvili ihraç edenin temerrüde düşme olasılığı görece daha düşüktür.

Piyasalardaki faiz oranları ile tahvil fiyatları zıt yönlerde hareket eder, daha yüksek oranlar hisse değerlerinin düşmesine sebep olur. Brancaccio bu faktörleri göz önünde bulundurarak tahvil yatırımlarının uzun süreli ekonomik gerilemeler sırasında portföyleri çeşitlendirmek için hala önemli bir rol oynadığını söyledi.

Yatırımcılar için en berbat ay başladı

 

Fed üyelerinin şahin açıklamaları risk iştahını baskılıyor

 

Borsalar düşüşteyken emeklilik doğru mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost01 Eylül 2022 17:12

    Resesyonu gel ihlas da gör, yirmi iki senedir resesyonda , 59 kurusluk fiyatiyla bist in en alt tabakasinda , yinede hersey normalmis gibi pazarda , hicbir kisitlamaya uyariya gözaltina maruz kalmadan isleme acik tutuluyor.