E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için en berbat ay başladı---

Yatırımcılar için en berbat ay başladı

Yatırımcılar için en berbat ay başladı
01 Eylül 2022 - 11:28 borsagundem.com

Küresel borsalarda zorlu bir ağustos ayı geride kalırken yatırımcılar tarih boyunca en zayıf performansların görüldüğü eylül ayına hazırlanıyor. Analistlerin eylül ayına ilişkin görüşleri ise hiç olumlu değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında haziran ayının ortalarından itibaren başlayan yaz rallisi ağustos ayında durma noktasına geldi. Yatırımcılar genellikle hisse senetleri için zayıf bir ay olan eylül ayı için hazırlanırken Wall Street endeksleri ağustos ayını da kayıpla kapattı.

MarketWatch’un haberine göre, eylül ayı ise 1950’den bu yana Dow Jones ve Russell 1000 endekslerinin en kötü performansların görüldüğü ay olarak biliniyor. Eylül aynı zamanda 1979’dan bu yana Nasdaq Endeksi’nin de en zayıf ayı olarak öne çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street endeksleri oldukça çalkantılı bir ağustos ayını geride bıraktı. Ayın ilk yarısı enflasyon endişelerinin azalmasıyla birlikte yükselişlerle geçmişti. 16 Haziran tarihindeki dip noktasından yükselişe geçen borsalar temmuz ayında sağladığı momentumu ağustos ayına da taşıdı. Yatırımcılarsa bu yükselişlerin tipik bir ayı piyasası rallisi mi yoksa boğa piyasasına geçiş mi olduğunu tartışmaya başlamıştı. Ancak yükselişler 16 Ağustos tarihinde S&P 500 Endeksi’nin dört ayın zirvesine ulaşmasıyla durdu.

Borsalardaki ibrenin yön değiştirmesinde ise makro-ekonomik göstergeler etkili oldu. Enflasyonun zirveye ulaştığına dair güçlü göstergeler ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasında bir değişiklik yapılacağı beklentilerini artırdı. Ancak FED yetkililerinin faiz artırımlarını yavaşlatmayacağına yönelik işaretler hisse senetlerinde satış dalgası olarak geri döndü. FED Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz cuma günü Jackson Hole’da faizlerin artacağına dair kesin bir mesaj vererek ekonomik zorluklar olsa bile sıkı para politikasının korunacağını belirtti.

Tüm bu gelişmeler Wall Street endekslerinin ağustos ayını düşüşle bitirmesine sebep oldu. Ay boyunca S&P 500 Endeksi %4,2, Dow Jones Endeksi %4,1 ve Nasdaq Endeksi ise %4,6 düşüş gösterdi. Yıllık performansa bakıldığında ise S&P 500’ün %17, Dow Jones’ın %13,3 ve Nasdaq’ın %24,5 düştüğü görülüyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Bespoke’ın analistleri S&P 500’ün 1928’e kadarki performansına atıfta bulunarak endeksin mevsimsel zorluklarla da karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Analistlere göre mevsimsel etkiler yıllık bazda düşüşlerin görüldüğü dönemlerde daha fazla hissediliyor.

Bespoke analistleri konuyla ilgili paylaştıkları notta, “S&P, bu yıl olduğu gibi Ağustos ayının sonuna kadar yıldan yıla düştüğünde, endeks eylül ayında ortalama %3,4'lük bir düşüş gerçekleştiriyor. Yıldan yıla yükseliş olduğunda ise endeks eylül ayında sabit kalıyor” ifadelerine yer verildi. Bespoke analistlerinin araştırmasına göre endeks eylül ayına yıllık bazda kayıpla girdiğinde yılı ortalama %1,2’lik düşüşle sonlandırıyor. Eylül ayına yükselişle girildiğinde ise yılı %3,3’lük yükselişle tamamlıyor.

Yatırımcılar için asıl sorunsa eylül ayında borsaların düşmesine neden olan bir sebep varsa dahi bu sebebin gizemini koruması. Zira MarketWatch’un haberine göre, eylül ayındaki zayıf performans "dikkate değer bir tutarlılık” gösterse de düşüşlerin asıl sebebinin bilinmemesi yatırımcıların bu istatistiklere göre yatırım yapmasını şüpheli bir hale getiriyor.

Borsada satışlar derinleşti

 

Fed üyelerinin şahin açıklamaları risk iştahını baskılıyor

 

ABD piyasalarında yedi yılın en zayıf ağustos performansı gerçekleşti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)