E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon hala mümkün mü?---

Resesyon hala mümkün mü?

Resesyon hala mümkün mü?
24 Temmuz 2023 - 13:48 borsagundem.com

ABD’de ekonomistler, bir resesyonun hala mümkün olup olmadığını sorguluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçen yıldan bu yana devam eden resesyon beklentisi bir sonraki yıla kalmış görünüyor. Ekonomistler, resesyon olasılığının rafa kalktığını düşünenlere rağmen hala bu ihtimalin olduğuna inanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistler, ABD’de resesyonun 2024 yılında yaşanabileceğini belirtiyor.

Resesyon ihtimali daha yüksek

MarketWatch’tan Jeffry Bartash’ın haberine göre, ekonomistler, ABD'de bir resesyonun hala mümkün olduğunu düşünüyor ancak bunun zamanlaması noktasında bir konsensüs oluşmuş değil.

Nationwide'ın kıdemli ekonomisti Ben Ayers, “Kademeli bir yavaşlamanın yine de bir durgunlukla sonuçlanacağını düşünüyorum. Bunun zamanlamasını tespit etmek oldukça zor” diyor.

Ayers bu görüşünde yalnız değil. Pek çok Wall Street ekonomisti, resesyonun gerçekleşme ihtimalinin gerçekleşmeme ihtimalinden daha yüksek olduğunu düşünüyor ve şu noktalara işaret ediyor: "Federal Rezerv tarafından daha fazla faiz oranı artışı, yavaşlayan iş yatırımı, depresif bir konut piyasası, imalat sektöründeki düşüş ve bankacılık sisteminde borç vermeyi engelleyebilecek devam eden gerilimler."

TS Lombard'ın baş ekonomisti Steve Blitz, “Bir durgunluk dinamiğinin yolda olduğunu düşünüyorum. Oyundaki tüm güçler şimdi bir durgunluk yaratacak. Sadece bunun ne zaman olacağıyla ilgili küçük bir mesele var” şeklinde konuşuyor.

En erken 2023’ün son çeyreği

Ekonomistlerin son anketleri, bir gerilemenin artık bir yıl veya biraz daha uzun bir süre sonra gerçekleşebileceğini gösteriyor. Ancak eskiye kıyasla çok az ekonomist yakın zamanda bir gerileme bekliyor.

Ekonominin yakın zamanda tamamlanan ikinci çeyrekte yüzde 1,5 ila yüzde 2 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor. Temmuz'dan Eylül'e kadar olan üçüncü çeyreğe ilişkin erken tahminler, gayri safi yurt içi hasılanın da benzer bir hızla büyüdüğüne işaret ediyor.

En son Wall Street tahminlerine göre, bir gerilemenin başlayacağı en erken tarih, 2023'ün son üç ayı olarak belirtiliyor. Bu Conference Board’daki ekonomistlerin öngörüsüne işaret ediyor. Conference Board'un önde gelen ekonomik göstergeler endeksi, Haziran ayında arka arkaya 15. kez düştü. Bu, geçmiş veriler ışığında, bir resesyona işaret eden ender bir kayıp serisi olarak kabul ediliyor.

Endeks en son 2007-2009 Büyük Durgunluk döneminde bu kadar uzun bir düşüş dizisine maruz kalmıştı. Yine de diğer birçok ekonomist, yıl sonundan önce bir durgunluğun çok daha az olası olduğunu düşünüyor.

Düşük işsizlik ve tüketim

İşsizliğin yüzde 3,6 ile son derece düşük kaldığına dikkat çeken ekonomistler birçok şirketin hala işe alım yaptığının altını çiziyor. Tüketiciler ayrıca, özellikle eğlence ve seyahat için sağlıklı seviyelerde harcama yapıyor ve ekonominin en büyük bölümünü işgal eden hizmet tarafını destekliyor.

Tarafsız gözlemciler, yüksek borçlanma maliyetleri ekonomiden bir ısırık alırken, hane halklarının ve işletmelerin mali açıdan hala iyi durumda olduğunu söylüyor. Bu, tüketicilerin, ekonominin düşüşünü yumuşatacak seviyelerde harcamaya devam edebilecekleri anlamına geliyor.

FHN Financial'dan makro stratejist Will Compernolle, “Hanehalkı ve işletmeler için güçlü bilançolar bir başlangıç noktası olduğunda, daha sıkı kredi koşulları ekonomik bir yavaşlamaya o kadar çabuk işaret etmeyecektir” diyor.

Resesyon derin olmayacak

Resesyonun en iyi tahminle 2024 yılının ortasında olması bekleniyor. Ayers, “Bir resesyon göreceğimiz en erken dönem, 2024’ün ilk çeyreğidir. Yavaşlama düşündüğümüzden daha kademeli oldu” diyor.

Ancak 2024 yılı için bile çok az ekonomist 2007-2009'daki gibi derin bir resesyon öngörüyor. Blitz ve Ayers, kısa ve sığ bir gerileme, hatta sadece zayıf bir büyüme dönemi görüyor. Sözde yumuşak iniş, yani düşen enflasyon ve istikrarlı büyüme ihtimali ise giderek artıyor. Bunda enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine doğru yavaşlamaya devam etme şartının büyük rolü bulunuyor.

Fed’in tercih ettiği çekirdek PCE fiyat göstergesini kullanan enflasyon oranı, bu yıl yüzde 4,5 ile yüzde 5 arasında seyrediyor. Ekonomistler, ısrarlı yüksek enflasyonun, Fed'in şimdi planladığından daha fazla oran artışını fiilen garanti edeceğini belirtiyor.

Deutsche Bank: Resesyon en geç Şubat ayında

 

ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme

 

Piyasalarda enflasyon ve resesyon endişeleri artıyor

 

ABD Hazine Bakanı Yellen: Resesyon beklemiyorum

 

ABD ekonomisi resesyondan nasıl kaçınabilir?

 

Yumuşak iniş senaryosu çift dipli bir resesyon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)