E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRasyonel zemine dönüş---

Rasyonel zemine dönüş

Rasyonel zemine dönüş
05 Haziran 2023 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki ikinci kabinesini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemine geçilmeden önce yollarını ayırdığı eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirdi. Cevdet Yılmaz’da cumhurbaşkanı yardımcısı oldu.

2011-2015 arasında Kalkınma Bakanlığı, 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında kurulan seçim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan ekonomi kökenli bir isim olan Yılmaz, AKP’de Genel Başkan Yardımcılığı ve 27. Dönemde de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yaptı. Yılmaz ile Mehmet Şimşek’in birbirlerine yakın isimler olduğu biliniyor.

Mehmet Şimşek’in gelişi ve devir alma töreninde yaptığı; şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır açıklaması, Yeni Ekonomi Modeli ‘in terk edilişi olarak yorumlandı.

Hafta sonuna doğru merkez bankası başkanı olacak ismin de  Hafize Gaye Erkan olacağı bilgisi basında yer aldı.

Şimdilik hava olumlu, program gelsin daha net yorumlara bulunuruz.

Yurtdışında Mayıs, özellikle ABD teknoloji sektörünün yaklaşık %8 artmasıyla yüksek bir notla sona erdi. Mayısta sat ve git sözü bu sefer tutmadı.

Hafta başında bir dizi hayal kırıklığı yaratan Çin istatistikleri ve ABD borç tavanına ilişkin belirsizlikler nedeniyle zorlu bir başlangıç yapan yurtdışı piyasalar, ardından  ABD’nin temerrüde düşme tehdidinin ortadan kalkması ve Fed’in faiz oranlarında bir ara verme umutlarının artmasıyla büyük ölçüde güven alan  mali piyasalar hızla yükseldi. ABD’de 14 Haziran’da herhangi bir parasal sıkılaştırma olma ihtimali düşük. Bazı merkez bankacıları, muhtemelen daha sonra da bir miktar sıkılaştırma olacağını iddia etmeye devam ediyor, ancak yatırımcılar yalnızca yapay zeka ve teknolojinin geri dönüşü hikayelerini dinliyor.

Euro’nun 1,067’den 1,077 USD’ye yükselmesine, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Mayıs ayında beklenenden düşük fiyat artışlarına rağmen, Christine Lagard’ın enflasyon konusundaki kararlı duruşu yardımcı oldu.

Gündeme baktığımızda; Bugün , ABD’de ISM imalat dışı PMI ilgi odağı olacak. Hafta sonu, Perşembe günü ABD’de ilk işsizlik başvurularını, Avustralya’da (Salı) ve Kanada’da (Çarşamba) iki para politikası kararını takip edeceğiz.

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Bakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)