E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRamazan'da tam kapanma önerisi---

Ramazan'da tam kapanma önerisi

Ramazan'da tam kapanma önerisi
11 Nisan 2021 - 14:14 borsagundem.com

Prof. Dr. Kemalettin Aydın, turizm kentlerinde tam kapanma önerisinde bulundu

Türkiye'de son günlerde artış gösteren koronavirüs vakalarıyla birlikte birçok il 'çok yüksek riskli' iller arasında yer alıyor. Kırmızı kategori olarak belirtilen bu iller arasında, yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği iller de bulunuyor. Özellikle turizm sezonu öncesi Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir'deki vaka sayısı artışı, turizmcileri endişelendiriyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, dolmuştaki yoğunluktan kafe restoranına, aile toplantılarından site toplantılarına kadar herkesin faktör olduğu bir yoğunluk yaşadıklarını söyleyerek, "O nedenle de herkes kendine ait sorumluluğu yerine getirebilirse, herkes evin önünü süpürürse sokak temiz olur" dedi.

‘Önümüzdeki haftadan itibaren belirli bir düşüş olacak’
Prof. Dr. Aydın, virüsün kendisi bir yerlere çekip çoğaldıktan sonra insanlara saldırmadığını belirterek, "Hepimizin sülalesinde, evinde, yakınlıklarımızda vakalar olmaya başlıyor 'geri geldi' diyoruz. Oysa geri getiren biziz. 'Geri geldi' deyince birbirimizle olan yakınlığımızı yeniden kontrol ediyoruz. Şu anda Türkiye hemen hemen yeniden o ısıyı hissetmiş durumda. Benim analizlerime göre; önümüzdeki haftadan itibaren belirli bir düşüş olacak. Neden? Kısıtlamalara uyum oranı, uymayanların hastalığa yönelik ödediği bedeller, topluma vermiş olduğumuz bilgilendirmeler ile beraber toplum ellerini kaldıracak 'ateş yaklaşıyor ısı yaklaşıyor, biraz daha dikkat edelim' diyerek ramazanında bütünleştirici etkisiyle azalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

‘Türkiye’de tam kapanma mümkün değil, ancak belirli kısıtlamalar getirilebilir’
Türkiye'nin önümüzdeki günlerde 'tam kapanma' diye tabir edilen kapanmayı yapmasının mümkün olmayacağını, ancak tam kapanmaya yakın geçtiğimiz Nisan, Mayıs ayındaki gibi kısıtlamaları yapabileceğini kaydeden Aydın, "Burada 3 şeye dikkat etmemiz lazım. Ramazanın kendisinin getirdiği ayrışma, uzaklaşma ya da sakin yaşam bir faktör. Kurallara uymak bir faktör. Diğer taraftan da bir kısım kısıtlamalar daha gelebilir mi, gelebilir. Örneğin; yaşa bağlı kısıtlamalar ya da kafe restoranın dışında açık olan internet kafeden tutunda sauna, futbol sahası gibi bir kısım kısıtlamalar gelebilir ve bu bütünleştirilir. Yani tam kapanma değil, ramazanın ilk 15 günü artırılan bir kısıtlama, ramazanın olağan seyri, bir de insanların da kurallara uymasının üçlüsüyle ramazanın ortalarına doğru Türkiye'nin belirli bir yönetilebilir düzeye doğru ilerlediğini göreceğiz" diye konuştu.

‘Tüm Türkiye'nin ve turizm bölgelerinin belirli bir rakamın altına inmesi gerekiyor’
Prof. Dr. Aydın, bugün Türkiye'nin hemen hemen yüzde 80-90'ının kırmızıya döndüğünü, önümüzdeki zaman dilimini yönetme adına ramazanda bir kısım illerde ya da bölgelerde giriş çıkış kısıtlamalarnın olabileceğini söyledi. Aydın, şöyle konuştu:

"Avrupa'da aşılarını tamamlayan ülkeler, örneğin İngiltere mayıs ayının ortalarında seyahat konusunda açıklama yapacak. Bugünden bakarsak İngiltere'nin seyahat açıklaması içerisinde Türkiye'nin olma ihtimali çok düşük. Türkiye'ye seyahat izni vermeyecek. Vermediği zaman siz İngiliz olarak gelebilirsiniz ama dönüşte 14 gün karantinaya alınacaksınız. Öyle olunca da gelmezsiniz. Turizm penceresinden bakarsak bizim önümüzdeki süreci yönetme adına tüm Türkiye'nin ve turizm bölgelerinin belirli bir rakamın altına inmesi gerekiyor.

‘İyi olan bölgeyi koruma adına da karantina yapabilirsiniz’
Belki aykırı bir öneri gibi gelebilir ama yoğun olan kentler ile beraber, turizminde yoğun hizmet vereceği İzmir, Aydın, Muğla, Antalya gibi iller bir makro bakışla 4'lü, 5'li il potansiyelinde değerlendirilebilir. Buralarda 10-15 gün, ramazan süresince çok sıkı bir kapanma yapılabilir. Orada rakamlar dip yaptırılabilir, sonra da o bölgelere giriş çıkışlarda HES kodu ve PCR istenebilir. Buna 'tersten karantina' diyorum. İyi olan bölgeyi koruma adına da karantina yapabilirsiniz. Biz karantinayı kötü olan bölgeyi kapatmak olarak yorumluyoruz ama 'tersten karantina' dediğimiz zamanda iyi olan bölgeyi de koruma yapabilirsiniz. Belki önümüzdeki günlerde böyle bir akıl tartışılabilir. Turizmin yoğun olacağı kentlerde belirli bir başarı elde edilerek onların tersten karantina ile korunması sağlanabilir ve önümüzdeki yaz döneminin turizm avantajı kaybedilmez."

Türkiye'de bugün: 248 ölüm, 52 bin 676 yeni vaka

Vaka artışında ürküten detay: Yalancı negatif

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • K212 Nisan 2021 13:32

    KAPATTINIZDA NE OLDU 1 KUSUR SENEDE......KAZANAN VAR KAZANAMAYAN VAR HERKES MEMUR İŞÇİMİ DÜZENLİ GELİRİMİ VAR VARMI ESNAFA SORAN SENİN HALİN NASIL DİYE...KİRASI VAR STOPAJIVAR ÇOLUK COCUK VAR BIRAKIN BU İŞLERİ BU KADAR İNTİHAR VAR.........TOK AÇ OLANI ANLAMAZ.....ESNAF ARKADAŞLARA ALLAH SABIR VERSİN.......KAPANALIM NE OLDU KAPATTINIZ DA . LABELEB KONGRE YAPAN BENMİYİM.........BİRYERDE PARA B.K GİBİ .........BİR YERDE İSE TURFANDA ERİK GİBİ.........

  • Mert12 Nisan 2021 09:18

    İstanbulu komple kapatın uçaklar iptal olsun virüs biter

  • insanoğlu soyu tehlikede.12 Nisan 2021 03:40

    merkez banakası baskanı basarıssa gorevden alınması normal basarılı olan devam eder.

  • KAAN12 Nisan 2021 00:47

    Bir tanıdığım abi bu kadarda maskeyle kendini sıkma diye gülerdi. Az önce mesaj atmış abi kordona gerçekmiş diye. Babası yoğun bakımda, anneside servisteymiş. Geçmiş olsun dedim. Dikkat edelim. 

  • Murat11 Nisan 2021 20:57

    Amaç Türkiyeyi batırmaksa kapanın tam kapanın.Bu hastalığın önüne kapanmayla maskeyle önüne geçemessiniz.Fırından ekmek mi almıycaksın , hiç mi para alışverişinde bulunmayacaksın , hiç mi sebze meyve almayacaksın , havayı da mı solumayacaksın bu hastalığı herkes atlatacak kaçış yokk bence tamamen kişisel tahminlerimdir doğrudur yanlıştır bilemem.Tek çare sürü bağışıklığı.

  • EMRAH11 Nisan 2021 20:42

    Artık kimse Grip olmuyor.Direkt Covid oluyor.Enteresan.

  • aydın11 Nisan 2021 20:40

    Tam kapanma istemek benim gözümde vatan hainliğidir.Covid19=Grip+Soğuk Algınlığı+Zatürre'dir.İstatistikleri yayınlanınca adına Covid 19 diyorlar.Olay budur anlayana.

  • Akmal seni 11 Nisan 2021 20:32

    Adama bak cafe restoran aile toplantılarımda olan kalabalık dan bahsetmiş. Hiç utanmak yok mu sizde kongreler den benzetmemişsin utan be ayıptır...

  • Çin bizi ütmüş11 Nisan 2021 17:13

    Çin aşılarımız çöp bir işe yaramıyor diyor tanesi 1 dolar almanya aşısının koruma oranını düşürdü tanesi 100 eur kaldı seçime 1.5 sene Abbas yolcu benden demesi geçmişten de bal gibi hesap sorulur

  • Bokio kokio11 Nisan 2021 17:01

    Harika herşey,,cin açıkladı bizim asi b,,,tan bi faydası yok diye ,,,akp parti rejimi dünyada tek ,,,3 yılda bin yıllık ulus darmadannn oldu ,,,bide bilin kurulu var evlere şenlik ,

  • Ahmet bir 11 Nisan 2021 15:35

    Rte tam kapanma yapamazzzzzz

  • Okie Dokie11 Nisan 2021 15:33

    MEB ziya selçuk duruma müdahale etmeli. Okulları yüzyüze eğitime açıp vaka sayısının düşmesine izin vermemeli.

  • Remzi kurtulmuş11 Nisan 2021 14:58

    Lebaleb kongre yapılır, sorun kalmaz.

  • Mehmet Öz11 Nisan 2021 16:03

    Yakında Hdp ve Chp nin birleşme kurultayida olursa şaşırmamak lazım sonuçta ayni parti

  • Cin ali11 Nisan 2021 14:20

    Daha geçen hafta istanbulda havuz ve halısahalar açıldı vaka patlaması normal istanbul çok iyi yönetiliyor

  • He he11 Nisan 2021 22:55

    At yalanı inananı

  • Akmal seni 11 Nisan 2021 20:33

    Hükûmet farklı bir şey mi yaptı?

  • Fatih 11 Nisan 2021 19:50

    Acılan yerleri İstanbul Büyük Şehir belediyesi açtı hükümetle alakası yok