E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallinin itici gücü Fed likiditesi mi?---

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?
20 Haziran 2023 - 15:48 borsagundem.com

ABD borsaları ve Fed likiditesi arasındaki ilişki, ralliye dair ipuçları veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli sürüyor. Yapay zeka güdümlü ralli, pazar genişliğini de yavaş yavaş sağlıyor. Rallinin ne kadar süreceğine dair tahminler ise yatırımcıları yükseliş ile korele verilere yönlendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji güdümlü rallinin diğer bileşenlerine dair analizler, Fed’in likiditesine işaret ediyor.

Borsa için en önemli itici güç

MarketWatch’tan Steve Goldstein’ın haberine göre, S&P 500 ile Fed likiditesi arasındaki yakın ilişki, ralliye dair bilinmeyenleri açığa çıkarıyor olabilir. Peki gerçekten de önemli olan sadece likidite mi?

Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Slok, yaptığı analizde, pandemi başladığından bu yana S&P 500 Endeksi’nin performansı ve net Federal Rezerv niceliksel genişlemesi arasındaki yakın ilişkiye odaklanıyor. Fed niceliksel genişlemesi, Fed'in toplam varlıkları eksi Hazine Genel Hesabı bakiyesi ve gecelik ters repo yoluyla eklenen veya çekilen geçici nakit olarak tanımlanıyor.

Slok, “Silicon Valley Bank (SVB) iflas ettiğinden bu yana Fed likidite sağlıyor ve S&P 500 Endeksi bık süreçte yüzde 10'dan fazla arttı. Fed net niceliksel genişlemesiyle S&P 500 Endeksi arasındaki yüksek korelasyon, Fed likiditesinin borsa için çok önemli bir itici güç olduğunu gösteriyor” diyor.

Fed’in bilançosu genişliyor

Fed, uygulamaya konulan acil kredi programlarının bir tür niceliksel genişleme olduğuna itiraz etse de, yine de bilançosu genişliyor. Ancak Slok, Fed'in verdiğini geri alabileceği konusunda da yatırımcıları uyarıyor. Stok, “Fed'in daha şahin davranması ve nicel sıkılaştırmayı sürdürmesiyle, hisse senetlerine yönelik aşağı yönlü riskler de artıyor” diye belirtiyor.

Likiditenin finansal varlık performansının kilit bir itici gücü olduğu fikri yaygın olarak zaten paylaşılıyor. Borç tavanı çıkmazından çıkan endişelerden birinin de ertelenen Hazine bonosu ihracı etkisi olduğunun da unutulmaması ve bu bağlamda değerlendirilmesi gerekiyor.

Para piyasası fonlarının tavrı kritik

Comerica Wealth Management Baş Yatırım Yetkilisi John Lynch de, borsa performansı ve Fed'in niceliksel genişlemesi ilişkisine dair şunları söylüyor: “Mart ayından bu yana, para piyasası fonları, güvenlik arayan banka mevduat sahipleri nedeniyle yarım trilyon dolarlık bir giriş gördü” diyor. Lynch, “T-bonoların ters repolara yani Fed tarafından yapılan T-bonolarının gecelik kredilerine göre getiri avantajı sağladığı ölçüde, para piyasası fonları T-bonoları satın almaya teşvik edecek ve böylece Hazine'nin kasası dolacak. Hazine Bakanlığı'nın hedefi ise bu fonlamanın ‘likidite açısından nötr’ olduğunu kanıtlamak. Bu süreçte şimdiye kadar ters repolar çalışıyor. Ancak para piyasası fonları, CDS'ler yani kredi temerrüt swapları ve ticari tahviller gibi diğer kısa vadeli enstrümanları tercih etmeye başlarsa, fiyatlandırma baskı altına girmiş olacak ve Hazine gelecek aylarda likiditeyi daha fazla tüketerek banka rezervlerine güvenmek zorunda kalacak."

Yapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?

 

JPMorgan: ABD hisse senetlerindeki ralli baskı altında kalabilir

 

ABD hisselerinde ralli sonrası çöküş tahmini

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Fed'ten Para Politikası Raporu

 

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)