E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRalli kritik eşikte---

Ralli kritik eşikte

Ralli kritik eşikte
04 Ağustos 2023 - 11:25 borsagundem.com

ABD borsalarında sene başından bu yana süren ralli dönüm noktasında. Tarihsel veriler, bu güçlü rallinin nasıl seyredeceğine dair ipuçları veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sürpriz ralli sürüyor. Yapay zeka güdümlü bu güçlü rallinin nasıl seyredeceği sorusuna ise tarihsel veriler aracılığıyla cevap bulmak mümkün gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başta teknoloji hisseleri olmak üzere ABD hisse senedi piyasalarında yaşanan rallinin kritik bir eşiğe yaklaştığı görülüyor. Böylesine güçlü bir ivmeyle devam eden rallinin nasıl seyredeceğine dair görüşler ise bir dönüm noktasında olunduğu işaretlerini veriyor.

Dönüm noktası

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, S&P 500 Endeksi, 2023 yılında bir ‘devrilme noktası'nın yakınına kadar yükseldi. Tarihsel veriler, böylesine güçlü bir rallinin ardından hisse senetlerine ne olabileceğini dair ipuçları veriyor.

Ned Davis Research'ün ABD'li baş stratejisti Ed Clissold, “Şimdilik, ABD varlık dağılımımızda hisse senetlerine olan fazla ağırlığımızı koruyoruz” diyor. Clissold'a göre, ABD borsalarında 2023’te yaşanan bu büyük yükseliş, S&P 500 Endeksi’ni, yılın daha dalgalı bir ikinci yarısı için hazırlayan bir taşma noktasına yaklaştırmış durumda.

S&P 500 Endeksi, 1997 yılından bu yana yılın en iyi yedi ayında bu yıl Temmuz’a kadar yüzde 19,5 oranında arttı. Clissold ise, 2 Ağustos tarihli notunda, rallinin endeksi, ivme ve ortalamaya geri dönüş açısından bir devrilme noktasına yaklaştırdığını söylüyor.

Bu kadar güçlü kazanımların ardından, Clissold, yılın ilk yedi ayında en az yüzde 15 oranında yükselen S&P 500 Endeksi’ne tarihsel veriler ışığında bakıyor. Clissold, tarihsel verilerin, benzer örneklerin yüzde 86,4’ünde, endeksin yılın son beş ayında ortalama yüzde 7 oranında yükseldiğini bulguluyor ve şöyle diyor: “Şimdilik, ABD varlık dağılımımızda hisse senetlerine olan fazla ağırlığımızı koruyoruz. Yıldan bugüne kazançlar yüzde 20'yi aşarsa, ortalamaya geri dönüş daha olası gözüküyor.”

Yükseliş ivmesi azalacak

Clissold, bulgularının, S&P 500 Endeksi’nin Temmuz ayına kadar en az yüzde 15 oranında yükselmesinin ardından bu yılların her birinin nasıl geliştiğine dair hikayenin bütününe yönelik sadece bir öngörü sağladığını söylüyor ve patlama zirveleri, durgunluklar, savaşlar, Fed döngüleri ve diğer makro faktörlerin iyi zamanların devam edip etmeyeceğini belirleyeceğini ifade ediyor.

Ancak Clissolda’a göre, S&P 500'ün yükseliş ivmesi yılın son beş ayında yüksek olasılıkla azalacak gibi görünüyor. Clissold, “Yılın güçlü başlangıçlarını, yılın geri kalanında ortalama olarak daha küçük kazançlar izliyor. Yalnızca bir örnekte, 1935 yılında, S&P 500 Endeksi’nin Temmuz'dan sonra, o zamana kadarkinden daha büyük bir kazanç elde ettiği görülüyor” şeklinde konuşuyor.

S&P 500 Endeksi, Çarşamba günkü keskin düşüşün de etkisiyle Ağustos ayında şu ana kadar yüzde 1,9 oranında düştü. Fed'in 2022 yılının başlarında başlayan faiz artırım kampanyasına rağmen ekonominin dirençli seyrediyor olması ise, endeksin yıl boyunca yüzde 17'den fazla yükselmesini sağladı.

İş gücü piyasası ve sıklaştırma döngüsünün sonu

Başlıca ABD hisse senedi endeksleri, yatırımcıların ikinci çeyrekte işsizlik başvurularında hafif bir artış ve iş gücü verimliliğinde bir artış gösteren yeni ekonomik verileri tartmasıyla dünü ılımlı bir düşüşle kapattı. FactSet verilerine göre Dow Jones yüzde 0,2 oranında düşerken, S&P 500 Endeksi yüzde 0,3 ve Nasdaq da yüzde 0,1 oranında değer kaybetti.

Fed, yükselen enflasyonu düşürmek için para politikasını sıkılaştırırken, ABD işsizlik oranı şimdiye kadar düşük seyretti. Clissold, “Son 40 yıldaki en agresif sıkılaştırma döngüsü, geçen yıl hisse senedi ayı piyasasının ana nedeniydi. Faiz artışlarının daha yavaş olacağı beklentisi ve sıkılaştırma döngüsünün nihai olarak sona ermesi ise, bu yılki boğa piyasasının ana itici güçlerinden biri oldu” diyor.

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)