E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRalli, düşüş yanlılarını bahaneler üretmeye zorluyor---

Ralli, düşüş yanlılarını bahaneler üretmeye zorluyor

Ralli, düşüş yanlılarını bahaneler üretmeye zorluyor
03 Temmuz 2023 - 12:35 borsagundem.com

ABD borsalarında yaşanan ralli, yılın ilk yarısında düşüş öngörenleri nihayet savunmaya geçmek zorunda bırakıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yapay zeka güdümlü trilyon dolarlık ralli, sene başından bu yana düşüş bekleyen uzmanları hayal kırıklığına uğratmanın yanı sıra savunmaya geçmek zorunda bırakıyor. Uzmanlar, olan biteni hala anlamlandırabilmiş gözükmüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa rallisi, aşağı yönlü kahinleri, savunmacı veya alçakgönüllü bir tavır almaya itiyor: “Geldiğini görmedim.”

Trilyon dolarlık ralli

Fortune’dan Alexandra Semenova’nın haberine göre, yerçekimine meydan okuyan trilyon dolarlık yapay zeka rallisi hız kazanırken, Wall Street’te piyasayı anlamaya çalışanlar giderek daha da zor bir duruma düşüyor.

S&P 500 Endeksi bu yıl beklenmedik bir şekilde yüzde16 oranında bir artış sergilerken hem aşağı yönlü hem de yanlış tahminde bulunmak, hisse senetlerinin bundan sonra nereye gideceğini öngördükleri için maaş alan insanların hayatını giderek daha fazla zorlaştırıyor. Şimdiye kadar ABD ekonomisinin dayanıklılığı tarafından körleştirildikten sonra, ileride ne olacağı konusunda anlaşmazlığa düşen satış yanlısı profesyoneller için alçakgönüllülük, bugünün birinci kuralı gibi gözüküyor.

Goldman Sachs’tan David Kostin, hisse senetlerinin daha fazla yükseleceğini beklerken Morgan Stanley'den Mike Wilson ve JPMorgan’dan Marko Kolanovic ise yatırımcıları piyasadan uzak durmaları konusunda uyarıyor. Bank of America’da ise aynı çatı altında bir anlaşmazlık göze çarpıyor. Michael Hartnett bir düşüşün geldiğini söylerken Savita Subramanian en iyimser piyasa seslerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kesin olan ise bir şey var: S&P 500 Endeksi, ortalama yıl sonu fiyat hedefini çoktan aşmış durumda. Stratejistler şu anda endeksin 2023 yılını 4.100 puanın hemen altında bitirmesini bekliyor. Endeks ise Cuma gününün 4.450,38 puanlık kapanışıyla tahminlerin yüzde 8,5 oranında üzerinde seyrediyor. Bloomberg tarafından derlenen veriler, endeksin en son Eylül 2020'deki salgın çılgınlığında bugüne benzer şekilde konsensüs hedefinin üzerinde işlem gördüğünü gösteriyor.

“Ayılar sizi akıllı yapar, boğalar ise size para kazandırır”

Bazı hisse senedi analistlerinin, şahin Fed politikası sürdükçe tahminlerinin yeterince yakın bir zamanda doğrulanacağını umarak biraz savunmacı görünmelerine ise şaşırmamak gerekiyor. Diğerleri ise müşterilerine alçakgönüllülük sözleri veriyor ve teknoloji hisseleri yükseldikçe hedefleri daha da yükseğe çekiyor.

İşlerini büyük ölçüde doğru yapanlar da kendileri yararına, muhaliflerin tezlerini dillendirip ne kadar zeki olduklarını göstererek stres atıyor. Yakın zamanda yıl sonu hedefini 4.300 puandan 4.550 puana çıkaran BMO Capital Markets'ten Brian Belski, “Ayılar sizi akıllı yapar, ancak boğalar size para kazandırır” diyor.

Handikaplar ve resesyon endişeleri

Piyasa genişliğinin istenilen düzeyde olmaması ve rallinin liderliğini dar bir grubun üstleniyor olması, resesyon riski ve aşağı yönlü kazanç revizyonları, şüpheciler tarafından dile getirilen temel endişelerden bazıları olarak öne çıkıyor. Bunun yanı sıra, yılın ikinci yarısında piyasalarda veya tüketim ve yatırım döngüsünde büyük bir kırılma yaşanma olasılığı da bulunuyor ve bunun da şu anda riskli varlıklar konusunda temkinli olanları haklı çıkarma ihtimali bulunuyor. Yine de, en azından şimdilik, piyasa, gücünü artırmaya devam ediyor ve veriler, ekonominin resesyondan kaçınabileceğini gösteriyor.

SoFi Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young, “Kesinlikle bunun geleceğini görmeyen ve başladığında bile devam etmesini veya bu kadar ileri gitmesini beklemeyen yatırımcılardan biriyim. Tedbirli olan insanlar bir nevi piyasaya bakıyor ve 'Bir şey mi kaçırıyorum?’ diye soruyor” diyor.

Citigroup'tan Scott Chronert, hedefini yükseltmemeye karar verirken 'somut kazanç revizyon desteği eksikliğine' işaret ediyor ve ekliyor: “Yukarı yönlü rotayı takip etmek ve yıl sonu hedefimizi daha yükseğe çıkarmak cazip gelse de, bunun temel gerekçesini henüz göremiyoruz.”

Dahilikten deliliğe

Ekonomi ve piyasa döngüsünün geleneksel bilgeliği alt üst ettiği bu tuhaf pandemi sonrası zamanlarda, dahi gibi görünen ayıların dörtte biri, sonraki çeyrekte deli gibi görünme riskini alıyor. Bu arada, teknoloji patlaması üzerine bahis oynayarak ün kazananlar, işler kötüye giderse yükseliş beklentilerinin makul görüneceği konusunda biraz paranoyakça bir tavır sergiliyor.

Morgan Stanley'nin eski ABD sermaye stratejisti Adam Parker ise duruma görece daha genel bir perspektiften yaklaşıyor ve borsa aramaları söz konusu olduğunda dört kadran olduğunu ifade ediyor: “Yükseliş, düşüş, haklı ve haksız.”

Şu anda Trivariate Research'ün başkanı olan Parker, “Bu firmalardan birinde çalışırken içinde bulunulan en kötü çeyrek, düşüş eğilimi ve yanlış tahminde bulunmaktı çünkü bu, müşteriler için olumlu yönde bir tahminde gerçekten bulunamadığınız anlamına gelirdi. Orada bulundum ve dört kadranı da yaşadım, inanın olması zor bir yer” şeklinde konuşuyor.

Piper Sandler'dan Michael Kantrowitz ise oldukça harareti hissettiğini belirtiyor. Kantrowitz, S&P 500 Endeksi’nin bu yılın sonunda 3.225 puana düşeceğini belirtiyor ve tahmininin en kasvetlilerden biri olduğunu kabul ediyor. Kantrowitz’in şimdilik bakış açısını değiştirmek gibi bir planı yok. Ona göre, stratejik hedeflere yapılan yukarı yönlü bu son revizyonlar, satış yanlılarının yatırımcıları ‘meşhur bir otobüs'ün önüne ittiğini söylediği 2000 ve 2007'deki ivmeyi andırıyor.

Temkinli olmak 7 ay öncesine göre daha mantıklı

Öte yandan, Oppenheimer Asset Management’tan John Stoltzfus daha iyi günlerin tadını çıkarıyor. Stoltzfus, geçen yılın bir döneminde S&P 500'ün 2022 yılını 5.330 puanda bitireceğini tahmin etmiş ancak endeks 3.839.5 puanda kapanmıştı. Stoltzfus, bu yıla ise 4.400 puan hedefiyle girdi ve Fed'in Haziran'daki faiz artırımını atlamasının ardından daha fazla enflasyon ve istihdam verisi beklerken hedefi yükseltmeyi düşünüyor.

Stoltzfus, piyasa 2022 yılı Ekim ayında dibe vurduğunda, “O noktada olduğunu düşündüğümüz şey, 2022'de ayılar tarafından ortaya konan olumsuz tahminlerin çoğunun esasen yanlış veya belirsiz olan her şeyi alıp sonsuza doğru yansıttığıydı. Bu ayı piyasalarında olur” demişti.

Bu arada Parker, ABD hisse senetleri genelinde artan gerilim ve kötüleşen kredi koşulları göz önüne alındığında, temkinli olmanın yedi ay öncesine göre daha mantıklı olduğunun altını çiziyor. Ancak aniden değişen görüşler, bir stratejistin çerçevesinin güvenilirliğini baltalama riski de taşıyor. Parker, “Stratejistlerin herhangi bir konuda kalıcı bir görüşe sahip olmak isteyeceğini sanmıyorum çünkü veriler değişiyor ve bence yeni verilere tepki vermek, onları özümsemek ve hepsini tezine sığdırmak gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Balon senaryosu rafa kalkıyor

Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor

 

Bu formasyon rallinin süreceğine işaret ediyor

 

Rallide yüksek momentum ters tepebilir

 

Borsalarda ralliyi FOMO devraldı

 

Yapay zekâ rallisine 5 uzman yorumu: Yeni internet balonu mu?

 

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)