E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin: Batı'nın Afrika endişeleri boş laf---

Putin: Batı'nın Afrika endişeleri boş laf

Putin: Batı'nın Afrika endişeleri boş laf
27 Temmuz 2023 - 14:33 borsagundem.com

Batı’yı anlamadığını söyleyen Putin, Afrika’ya yönelik endişelerini boş laf olarak nitelendirerek, 'Gübremizi ücretsiz göndereceğimizi ilan ettik. Buna rağmen gübre yüklü gemilerimiz Batı’da tutuluyor, onları dışarı çıkarmıyorlar.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin muhtaç Afrika ülkelerine insani yardım şeklinde karşılıksız tahıl göndermeye hazır olduğunu duyurdu.

Gazetemru'da yer alan habere göre, St. Petersburg’da ikincisi düzenlenen “Rusya-Afrika” Ekonomik ve İnsani Forumu’nun genel oturumunda konuşan Putin, Rusya’nın özellikle bu yıl yine rekor bir hasat beklediğini vurgularken, “Ülkemizin hem ticari şekilde hem de en muhtaç Afrika ülkelerine karşılıksız yardım şeklinde Ukrayna tahılının yerini alabileceğini zaten daha önce dile getirdim, burada da bu sözümü tekrarlıyorum” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın ihracatına uygulanan yaptırımlara rağmen 2022’de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton ve bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 10 milyon ton tahıl ürünü tedarik ettiğini kaydederken, “Batı’nın tüm yaptırımlarına rağmen Rusya, 2022’de Afrika’ya 11,5 milyon ton tahıl ihraç etmiş, bu yılın ilk altı ayında da neredeyse 10 milyon ton tahıl sevk etmeyi başarmıştır. Üstelik bu, ihracatımıza uygulanan ve arzı ciddi şekilde engelleyen yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“Batı’nın Afrika’ya yönelik endişeleri boş laftan ibaret”

Batı’nın neden ücretsiz gübre gönderilmesine izin vermediğini anlamadığını söyleyen Rus lider, Afrika’ya yönelik endişelerini boş laf olarak nitelendirerek, “Birileri Rusya’nın zengin olmasını istemediğini için bu tedariklere izin vermediği söyleniyor. Ancak gübremizi ücretsiz göndereceğimizi ilan ettik. Buna rağmen gübre yüklü gemilerimiz Batı’da tutuluyor, onları dışarı çıkarmıyorlar. En fakir ülkelere yardım etmekten bahseden Batının aslında Afrika’ya yönelik endişeleri boş laftan ibaret kalıyor” dedi.

Tahıl anlaşması konusu

Rusya Devlet Başkanı tahıl ve gübre tedarikindeki kısıtlamaları kaldırmak için tahıl anlaşmasında yer almayı kabul ettiğini hatırlatırken, ancak gerçekte anlaşmanın Rusya ile iliği hiçbir şartının yerine getirilmediğini vurguladı.

“Rusya, tahıl ve gübrelerimizin dünya pazarlarına arzının önündeki gayrimeşru engellerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmada yer alan yükümlülükleri dikkate alarak bu sözde anlaşmaya katılmayı razı oldu” diyen Rus lider, anlaşmanın sürdüğü yıl boyunca Ukrayna’dan 32,8 milyon ton tahıl ihraç edildiğini, ancak yüzde 70’inden fazlasının başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere gıda sorunu yaşamayan ülkelere gönderildiğini ifade etti.

Aynı zamanda, Etiyopya, Sudan, Somali ve diğer bazı ülkelerin payının toplam ihracat hacminin yüzde 3’ünden azını oluşturduğunu kaydeden Rus lider, tahıl anlaşmasının başlangıçta küresel gıda güvenliğini sağlamayı, açlık tehdidini azaltmayı ve en yoksullara yardım etmeyi amaçladığına dikkat çekerek, her şeyden önce Afrika ülkeleri başta olmak üzere muhtaç ülkelerin göz önüne alındığının altını çizdi.

Putin, konuşmasında, küresel gıda krizini önlemek için her türlü çabayı gösteren Rusya’nın Afrika ülkelerinin kendi gelişimini desteklediklerine değinirken, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Uygun teknolojiye sahip olan Afrika ülkelerinin kendileri gıda üreticisi ve hatta ihracatçı haline gelebilir. Prensip olarak, uygun tarım teknolojilerinin uygulanması ve tarımsal üretimin uygun organizasyonu ile Afrika’nın gelecekte sadece kendi kendini beslemekle kalmayıp kendi gıda güvenliğini sağlayabileceğine, aynı zamanda çeşitli gıda türlerinin ihracatçısı haline geleceğine inanıyoruz. Rusya olarak bizim de bu konuda yalnızca destek vereceğimizi sizlere temin ederim” dedi.

Putin'den Afrika'ya tahıl garantisi

 

Çin'den Tahıl Koridoru çağrısı

 

Putin'den 'tahıl anlaşması' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)