E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPutin altın standardı mı getirecek?---

Putin altın standardı mı getirecek?

Putin altın standardı mı getirecek?
24 Aralık 2014 - 11:01 borsagundem.com

Düşen rubleyi korumak için Rusya'da yeni adımların atılması bekleniyor

Rusya hükümetinin, düşen rublenin değerini korumak için altın rezervlerini kullanmak yoluna gidebileceği analistler tarafından konuşuluyor.

Rusya’nın altın rezervlerini satmaya başlayabileceği yolundaki söylentiler, geçtiğimiz Cuma günü, ülkenin altın rezervlerinin artmakta olduğunun ortaya çıkmasıyla yalanlanmıştı.

Ancak Atom Capital CIO’su John Butler ve GoldMoney Foundation araştırma başkanı Alasdair MacLeod, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinin ekonomisini düzeltmek için, Rusya’yı bir çeşit “altın standardına” sokabileceği görüşünü dile getirdiler.

MacLeod “Rusya’nın bir altın standardı uygulama gücü vardı ve hala var” dedi. Ancak, ülkenin buna gerçekten karar vermesinin ayrı bir konu olduğunu söyleyen MacLeod, Rusya merkez bankasının bu yolda adım atma cesaretinden yoksun olduğunu tahmin ettiğini, fakat Putin’in “yeterli derecede provoke edilmesi durumunda” merkez bankasındaki gönülsüz bazı personeli değiştirmenin ülkenin çıkarları doğrultusunda olacağına karar verebileceğini kaydetti.

MacLeod, “Ekonomisini enflasyonla şişen Batı para birimleri yerine, sağlam paraya, yani altına bağlamak şu anda Rusya’nın yararına” dedi.

Altın konvertibilitesine dönüşten en çok borçlu ve vatandaşlarına sosyal güvenlik sağlayan ülkelerin tehdit altında kalacağını söyleyen MacLeod, böylece Rusya’nın “mali kitle imha silahı” geliştirmekte olabileceğini belirtti.

Rusya’nın altın stokları 1 Aralık itibariyle, bir ay önceki 37.6 milyon onstan 38.2 milyon onsa çıktı.

Tangent Capital yöneticisi Jim Rickards ise Rusya’nın altına bağlı bir para birimine yönelebileceğini ancak böyle bir hareketin çok ileri bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi.

Rickards, “Rusya altın almaya devam edecek, ancak bugünkü pozisyonu ile gelecekteki amaçları arasındaki açığı kapatmak için gerçek döviz rezervine gereksinimi var” dedi.

SocGen gelişen piyasalar stratejisti Phoenix Kalen ise, halen petrole bağlı olan rublenin altına bağlanmasının, parayı ikinci bir metaya bağlamak olacağını, bunun da serbest piyasada dalgalanan para birimini ekonomisi için bir amortisör görevi görmekten alıkoyacağını söyleyerek, “Rusya’nın altınla desteklenen bir para birimine geçmesi pek olası değil,” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gold money24 Aralık 2014 11:07

    Alytın standartı getirilirse diğerulklerde rubleyi kullanmaya başlar. dolar ve euro ya darbe. ama bu kadaraltın stoklar var mı