E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemProfesor Bianchi ilişkilerde normalleşme bekliyor---

Profesor Bianchi ilişkilerde normalleşme bekliyor

Profesor Bianchi ilişkilerde normalleşme bekliyor
12 Aralık 2017 - 15:32 borsagundem.com

Şangay Uluslararası Etütler Üniversitesi (SISU) Profesörü, "Türkiye ve Mısır, karşılıklı gerginlikleri gidermek istiyor" dedi.

BORSAGUNDEM.COM

Şangay Uluslararası Etütler Üniversitesi (SISU) Profesörü, "Türkiye ve Mısır, karşılıklı gerginlikleri gidermek istiyor, çünkü her iki ülke de Ortadoğu'da hızla değişen dengelere kaqrşılık vermeye çalışıyor bölgede artık Suudi Arabistan ve ABD yerine Rusya ve İran etkinliğini artırıyor." dedi

Robert R. Bianchi, Tahran Times'a yaptığı açıklamada, "Erdoğan ve El-Sisi kendi kavgalarını bir kenara koymak ve bölgenin geleceğini şekillendirmesi muhtemel Rus ve İran güçleri ile iyi ilişkiler geliştirme üzerinde yoğunlaşmak istiyor" dedi.

Tahran Times'ın Profesör Bianchi ile Röportajının metni aşağıdadır:

Mısır hükümeti tarafından terörist bir grup olarak görülen Müslüman Kardeşler konusunda iki ülke arasındaki mevcut zorluklara rağmen, Mısır'da bir camiye yapılan son terörist saldırılardan sonra Türk hükümeti El Sisi'ye resmi taziye mesajı gönderdi. Öyleyse, Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımının arkasındaki nedeni nedir?

Türkiye ve Mısır, karşılıklı gerginlikleri gidermek istiyor, çünkü her iki ülke de Ortadoğu'da Suudi Arabistan ve ABD yerine İran ve Rusya'ya yönelen dengelere uygun bir pozisyon almaya çalışıyor. Ankara ve Kahire'de zayıflamış rejimler hem bölgede hem de kendi halkları karşısında nüfuz kaybetmekten korkuyor. Türkiye, dostça olmayan komşuları, özellikle Yunanistan, Kıbrıs ve Rusya ile Mısır'ın artan ilişkileri yüzünden endişeleniyor. Bu arada Mısır, Sina, Libya, Sudan ve Etiyopya'da uzun vadeli güvenlik tehditleriyle giderek kuşatıldığını hissediyor. Bu bağlamda, Erdoǧan ve El-Sisi, kavgalarını bir kenara bırakıp, geleceklerini şekillendirecek olan Rusya ve İran ile daha iyi ilişkiler geliştirme üzerine yoğunlaşmak istiyorlar.

Bazı analistler, Türkiye'nin Mısır'ın Müslüman Kardeşler üzerindeki baskısınıazaltmak için arabulucu olmak üzere Mısır ile daha yakın bir ilişki kurmaya çalıştığına inanıyorlar. Sizin görüşünüz nedir?

Türkiye Müslüman Kardeşler'deki insanlara yardım etmek için çok az şey yapabilir. El-Sisi, müslüman kardeşlere yönelik politikalarının Birleşik Krallık haricinde neredeyse tüm Avrupa da dahil olmak üzere çoğu yabancı hükümetin kabul etmesini sağladı. Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve Avrasya'daki daha büyük sorunlarla mücadele edebilmek için Mısır ile olan ilişkilerini normale kaldırmaya çalışıyor.

Bu açıdan Türkiye'nin girişimlerini Kahire'yi Suudi Arabistan'a daha da kapalı hale getirme girişimleri olarak yorumlayabilir miyiz?

Belki. Türkiye ve Mısır, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki tartışmalarda karşı taraflarda yeralıyorlar, ancak savaş sonrası Suriye konusunda Esad'sız bir rejim için bir araya geliyorlar. Mısır, özellikle turizm endüstrisi terörizm korkusu altında sakat kalırken, hayatta kalabilmek için Suudi parasına ihtiyaç duyuyor Türkler, Mısır'ı daha geniş bir uluslararası tedarikçiler dizisine güvenmeye teşvik edebilir, ancak Suudi Arabistan, diplomatik ilişkilerinde inişli çıkışlı görünüme rağmen Kahire'nin önemli bir kaynağı olarak kalacaktır.

ABD'nin eski dışişleri bakanı John Kerry, son zamanlarda Mısır'ın Obama yönetimini İran'a saldırmaya yönlendirdiğini belirtti. Böyle bir provokasyonun arkasındaki neden nedir?

Kerry, Suudi Arabistan ve İsrail'in İran'a karşı savaşın en açık sözlü savunucuları olduğunu belirtti. Mübarek, desteğini bozdu ve hatta Kerry'ye, liderlerinin özel olarak söyledikleri ne olursa olsun Mısır'ın bu türden bir saldırıyı kınayacağını itiraf etti. Kerry ve Mübarek, nükleer silahlı bir İran'ın bölgedeki nükleer silahların yayılmasını tetikleyeceğine karar verdiler. Her iki adam da diplomasinin İran'la başa çıkmanın en iyi yolu olduğuna ve savaşın son çare olduğuna inanıyorlardı.

Suudi Arabistan ve Türkiye, İran-Mısır arasındaki ilişkileri geliştirme konusunda endişelenmekten korkan iki ülke.  Bu devletlerin İran ve Mısır arasındaki düşmanlıkların devam etmesindeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, İran ve Mısır'la olan ilişkilerini modüle etmek konusunda Suudi Arabistan'dan çok daha emniyetli ve esnek. İran, Suudiler için İran ölümcül bir düşman ancak Türkler için Ortadoğu devletlerini yönetmek ve dış güçlerle bağlarını geliştirmek için potansiyel bir ortaktır.


Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)