E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPPK toplantısından beklentiler---

PPK toplantısından beklentiler

PPK toplantısından beklentiler
28 Ocak 2014 - 13:15 borsagundem.com

TCMB PPK toplantısı ve TCMB enflasyon raporu Halk Yatırım tarafından değerlendirilerek beklentiler açıklandı

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:
"TCMB Başkanı Sayın Başçı Üç Aylık Enflasyon Raporu’nun tanıtım toplantısında, beklendiği üzere, 2014 enflasyon tahmininde yukarı yönlü revizyona gidildiğini açıkladı. Küresel ve iç gelişmeler enflasyondaki güncellemenin ana kaynağı olarak belirtilirken, revizyonun boyutu 1,3 puan olarak gerçekleşti. 0,5’er puanın kur etkisi ve ÖTV zamlarından, 0,3 puanın da gıda enflasyonunun %7’den %8’e çıkarılmasından kaynaklandığını gördük.
Böylece, 2014 sonu TÜFE enflasyon tahmini, orta nokta olarak, %5,3’ten %6,6’ya çıkarılmış oldu. TCMB’nin Ocak beklenti anketinde ortalama piyasa beklentisi %7,4 idi. Biz ise, bu hafta başında yayımladığımız makro strateji raporunda belirttiğimiz üzere, yıl sonu enflasyon tahminimizi %8,2’ye çıkarmıştık. Bu arada, notlarımızda değindiğimiz üzere, TCMB de Ocak enflasyonun yüksek çıkabileceğinin işaretini verdi. Öte yandan, TCMB’nin 2015 enflasyon tahminini %5 seviyesinde bıraktığını görüyoruz (HLY Araştırma: %7).

Enflasyon tahminleri güncellenirken, para politikasının daha da sıkılaştırıldığının ifade edilmesi önemli. Bu akşamki PPK toplantısının ardından gece yarısı açıklanacak kararla ilgili olarak, TCMB’nin sıkılaşma adına üzerine düşeni yapacağı beklentisi veriliyor. Kararla ilgili olarak, hem kurdaki oynaklığı azaltmak hem de kredi artış hızını düşürmek için, getiri eğrisinin “eksi” eğimli haline getirileceğini anlıyoruz.
 
Faiz koridorunun genişliğinin üst bandın yukarı çekilmesiyle genişletileceğini, bu adımın ek parasal sıkılaştırma günlerinde % 9’un da üzerinde fonlama yapılmasına imkan verecek şekilde, % 10,25 seviyesindeki geç likidite penceresi faiz oranının da yukarı çekilmesini içererek, gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.
  
Ayrıca, para politikasının sadeleştirilmesi ve anlaşılırlığını artırma açısından, tek faiz oranından fonlama konusunun da değerlendirileceğini anlıyoruz. Bu kapsamda, politika faiz göstergesi konusuna belirlilik kazandırılması, küresel para politikalarının yeni döneminde TCMB politikalarının daha kolay yorumlanmasına katkıda bulunacaktır. Yüksek finansal oynaklığın büyüme üzerindeki etkisiyle ilgili olarak, daha çok ilk çeyrek rakamında görülmesi beklenirken, tüm yıl için sert bir risk öngörülmediğini görüyoruz. Dolayısıyla, enflasyona odaklı tutumun devam edeceğini, parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesi konusunda gereken adımların atılabileceğini anlıyoruz. Biz de, ilk yarı büyüme oranının düşük seviyelerde gerçekleşebileceği, ancak ikinci yarıda toparlanmanın gözlenmesiyle, tüm yıl için büyüme tahminimizi % 3,7’den %2,6’ya çekmiştik.
 
Özetlersek, PPK’dan bu akşam parasal sıkılaştırma duruşunun güçlendirilmesine yönelik adımların geleceğini tahmin ediyoruz. Ancak, faiz artırımın boyutu kadar, para politikasının anlaşılabilirliği ve öngörülebilirliğini artırma söylemlerinin de kritik önemde olduğunu düşünüyoruz. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)