E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell’ın temkinli duruşu, borsada pozitif fiyatlandı---

Powell’ın temkinli duruşu, borsada pozitif fiyatlandı

Powell’ın temkinli duruşu, borsada pozitif fiyatlandı
02 Kasım 2023 - 09:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde bu sabah yayınlanan resmine gazetede TCMB tarafından zorunlu karşılıklar tebliğinde değişiklikler yapıldı. Geçen haftaki merkez bankası toplantısından sonra TL mevduatın bankacılık sistemi içindeki payının artırılmasına yönelik ek ilave adımlarının atılacağının belirtilmesinden sonra bugünkü hamle KKM tarafından geldi. KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. 6 ay kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı % 25’ten % 30’a yükseltildi. KKM’nin en çok yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak %30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise 5 5’ten %10’a çıkarıldı. Ayrıca tüm vadelerde döviz mevduatına ekstra 4 puan TL zorunlu karşılık tutma yükümlülüğü getirildi. Bugün ise yurtiçinde enflasyon raporuna odaklanıyor olacağız.

ABD merkez bankası FED, dün akşam gerçekleşen FOMC toplantısında piyasalarında beklentisi doğrultusunda faiz oranlarını %5,25-%5,50 seviyesinde sabit bıraktı. Yine beklentiler doğrultusunda enflasyonu %2 hedefine geri getirme konusunda kararlı olduklarını belirterek, ileriki dönemlerde olası bir faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı. Ama Powell’ın temkinli duruşu, piyasalarda o kadar da şahin algılanmayarak, özellikle borsa tarafında pozitif fiyatlandı. Sıkılaştırma politikalarının etkisi henüz tam hissedilmese de ücret artışlarında gevşeme işaretleri görülüyor. Fakat iş gücü piyasası güçlü kalmaya devam ediyor. Enflasyonun düşürülmesi için muhtemelen daha zayıf bir işgücü piyasası gerekiyor ki bu durum Fed’in şahin ama bir o kadar da temkinli olmaya itiyor. FED, ekonomiye ilişkin değerlendirmesini Eylül ayındaki “sağlam” seviyesinden 3. Çeyrek için “güçlü” seviyesine yükseltirken, değiştirmediği tek şey %2 enflasyon taahhüdü olarak kalmaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD’de ADP istihdam rakamları 150 bin beklentisine karşın 113 bin seviyesinde geldi. Üretim PMI verisi beklentiye ve önceki veriye paralel olarak 50 seviyesinde açıklandı. JOLTS açık iş raporunda ise 9,4 milyon beklentisine karşın 9,553 milyon açık pozisyon olarak açıklandı. ISM üretim endeksi ise 49 seviyesinden sabit kalması beklenirken 46,7 seviyesine geriledi.

Avrupa tarafında önemli bir veri bulunmazken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, merkez bankasının enflasyonla mücadelesinden kaynaklanan artan kayıpları dizginlemeye çalışmak için, olası bir kesinti de dahil olmak üzere, devlet mevduatlarına ödediği faizi gözden geçirecekler. Aynı zamanda faiz ödemelerini azaltmak isteyen Euro bölgesi merkez bankacısı yetkilileri geçtiğimiz Perşembe günü yaptıkları politika toplantısında devlet mevduatlarının ücretlendirilmesine ilişkin yaratılan tartışmayı da  yeniden canlandırmış oldu. Piyasalar ise FED faiz kararı öncesi gerileyen tahvil getirileri ile toparlanarak günü pozitif olarak sonlandırmayı başardı.

Asya piyasaları FED’in pas geçmesinin verdiği rahatlıkla bugün açılışla birlikte yükseldi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi  %1,7 artışla bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Tokyo Nikkei iki hafta içinde ilk kez %1,4 artışla 32.000 seviyesini geçti. Çin’in mavi çipleri  %0,3 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi  %1,7 arttı.

Petrol fiyatları, Orta Doğu’daki çatışmanın yatırımcıları bunun petrol arzını kesintiye uğratıp uğratmayacağı konusunda endişe yaratmasıyla yükseldi. Brent ham vadeli kontratları %1,2 artışla varil başına 85,61 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta vadeli kontratları %1,2 artışla varil başına 81,43 dolardan işlem gördü.

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

12 göstergesi al veren hisseler (02/11/2023)

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)