E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarPortekiz'e ikinci kurtarma geliyor---

Portekiz'e ikinci kurtarma geliyor

Portekiz'e ikinci kurtarma geliyor
09 Temmuz 2013 - 13:38 borsagundem.com

Portekiz ve İspanyol basını, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Portekiz'e ikinci kurtarama paketiyle ilgili görüşmelerin başladığı duyurdu

Portekiz ve İspanyol basını, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, Portekiz'e ikinci kurtarma yardımı yapılması için Portekiz hükümeti ile görüşmelerin başlatıldığını öne sürdü.
Yaklaşık 79 milyar avroluk dış finans yardımı alınması için 2011 yılında Troyka (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile anlaşma yapan Portekiz'in, ilkine nazaran daha gevşek koşulları olan ikinci bir kurtarma yardıma almaya hazırlandığı belirtildi. Aldığı dış finans yardımı 2014 mayıs ayında sona erecek Portekiz'in bu tarihten sonra piyasalara dönerek kendi kendini finanse etmek zorunda kalacağını hatırlatılan El Pais, La Vanguardia, Publico gibi gazeteler, Portekiz'in henüz krizden çıkmadığını gören AB'nin tedbir amaçlı olarak yeni bir yardım mekanizmasını devreye sokacağını bildirildi.
''Yumuşak kurtarma'' yakıştırmasını yapan İspanya'nın El Pais gazetesi, bu yeni programa Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dahil edilmesinin öngörülmediğini belirtti. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren ''Avrupa İstikrar Mekanizması''ndan Portekiz'e aktarılması planlanan kredi için taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğü, ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın da devlet tahvillerini alarak Portekiz'in en iyi şekilde kendini finanse etmesine destek vermesinin öngörüldüğü kaydedildi.
Yapılan yorumlarda, ''Troyka'ya verdiği vaatleri yerine getirmek için iki yıldır ciddi bir kemer sıkma politikası uygulayan Portekiz hükümetinin, halkın daha fazla kesintiye tahammül edemeyeceğini gözönüne alarak, alınacak olası ikinci kurtarma yardımı için AB'nin isteyeceği şart koyacağı yeni kemer sıkma politikalarını mümkün olduğu kadar en düşük seviyede tutmaya çalıştığı'' dile getirildi.
AB Komisyonu ile yapılan görüşmeleri Portekiz hükümeti adına, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa ederek siyasi krize yol açan ve daha sonra tüm ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak geri dönen Paulo Portas yürütüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)