E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların tepkisi ne olacak---

Piyasaların tepkisi ne olacak

Piyasaların tepkisi ne olacak
19 Aralık 2013 - 08:54 borsagundem.com

Yurt içinde bir süredir alışılagelenin dışında, tamamen iç dinamiklere dayalı hareketler gözlemlemeye devam edildi

''VE ‘BEN’ GİTMEDEN BAŞLARIM DEDİ..
22 Mayıs’tan bu yana FED aylık tahvil alımlarını azaltıyor mu, azaltacak mı, hangi toplantıda gelecek şeklinde devam eden tartışmaların nihayetinde Eylül için biriken beklentiler hükümet kapanması nedeni ile boşa çıktıktan sonra bütçe konusunda gelen uzlaşının ardından ekonomik toparlanmada da engelleyici bir durum görmeyen ABD Merkez Bankası FED meşhur tapering’e yani aylık tahvil alımlarının azaltım sürecinde düğmeye dün bastı..
FED politika yapıcıları dün biten FOMC’de aylık tahvil alımlarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdüğünü açıkladı. Önemli olan ise hazine tahvillerinin yanında mortgage destekli tahvillerde de azaltım olacak olması.. Yani yeni durumda FED Ocak’tan itibaren aylık 40 milyar dolar hazine tahvili ve 35 milyar dolar mortgage destekli tahvil alımı yapacak. Bu da aslında FED’in ekonomiye ve piyasalara duyduğu güvenin bir işareti gibi görünüyor… Faiz oranlarında ise işsizlik yüzde 6.5'e düşmedikçe ve enflasyon yüzde 2.5'e ulaşmadıkça düşük tutma politikası devam edecek..
Diğer bir kritik konu ise; her ay 10 milyar dolar indirimle devam edilecek veya periyodik olarak 10’ar milyar dolarlık kesintilere gidilecek gibi bir kuralın da olmaması..Bernanke’nin açıklamasına göre; ekonominin performansına bağlı olarak FED varlık alımlarının hızını azaltmaya devam edebilir. Dolayısıyla ekonomide hala tamamlanmaktan uzak bulunan toparlanmanın seyri izleniyor olacak.
Peki piyasaların tepkisi ne oldu ve ne olacak? İlk bakışta piyasaların aşırı bir reaksiyon vermediğini söyleyebiliriz. ABD borsaları günü primli kapatırken altında da ilk olarak görülen yukarı yönlü tepkinin ardından sabah itibariyle yeniden 1,220 seviyelerine doğru bir gevşeme var, bizde ise 2,06 sınırına ulaşan bir DolarTL’den söz etmek mümkün. Bu noktadan sonra piyasaların tepki anlamında normalleşmeye devam etmesi olası, ancak alımların hızı ve gelişmekte olan ülkelerin orta vadede karşı karşıya olacağı etkiler hala tam olarak netleşmiş değil..
Yurtiçinde ise iki gündür, bir süredir alışılagelenin dışında, tamamen iç dinamiklere dayalı hareketler gözlemlemeye devam ediyoruz. İstanbul merkezli başlatılan soruşturma haberlerinin stresi dün ilk seansta da devam ederken endeks Eylül ayından bu yana dün ilk kez 70,000 seviyesinin altını test etti ve 68,500 desteğinin de altına sarktı. Haber akışının yönüne göre dün oldukça dalgalı bir hareket olduğunu söylemek mümkün, ikinci seansta 68,000’li seviyelerden toparlanma eğilimini hızlandıran endeksin hızla 71,500’e doğru yükselişe geçmesinin ardından kapanış 74,147 seviyesinden gerçekleşti.
Yurtiçi dinamikler etkinliğini korumaya devam ederken Merkez’in politikaları tapering’te düğmeye basılması ile artık çok daha önemli hala gelmiş oldu.. Bu noktada 24 Aralık’ta açıklanacak 2014 Para ve Kur Politikası’nı dikkatle izliyor olacağız. Bugünün gündeminde ise ABD’de işsizlik başvuruları ve 2.el konut satışları var.
Endeks için 70,000 ve 68,500 destekleri hala geçerli, dün test edilmek istenen 71,500 direncinin üzerinde ise 72,500 ve 73,000 ilk kritik eşikler olarak karşımıza çıkıyor..''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)