E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalardaki oynaklık artıyor---

Piyasalardaki oynaklık artıyor

Piyasalardaki oynaklık artıyor
17 Mayıs 2023 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Borsa İstanbul’da seçim atmosferi etkisini sürdürürken özellikle bankacılık sektörü üzerinde oluşan baskı nedeniyle negatif bir açılış gerçekleşti. Ardından alışların hızlanmasıyla beraber endeks günü %1.97 değer kazanımıyla 4589 seviyesinden tamamladı. Bankacılık sektöründe henüz dengelenme yaşanmadığından endeksteki hareketleri sınırlayabilir. Bu nedenle ikinci tura kadar olan 2 haftalık süreçte Borsa İstanbul’da volatilitenin arttığı bir süreçten geçiyor olacağız. Endekste trend oluşumundan çok,  her iki yöne de sert hareketler yaşanabileceğinden önümüzdeki 2 hafta boyunca temkinli olunması yararlı olacaktır.

ABD tarafında dilimizden düşmeyen borç tavanı çıkmazı gündem olmaya devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Salı günü yaptığı konuşmada, borç tavanını yükseltilmemesi sonucunda doğacak ekonomik bir felaketi önlemek için “zamanın daralıyor” uyarısında bulundu. Ayrıca, Meclis Başkanı Kevin McCarthy, geceki görüşmelerde “ilerleme” olmadığını söyledi. Fakat sıkça yaşanan bu krizin çözüleceğini ve ABD’nin olası bir temerrüde düşme olasılığının düşük olduğunu belirtelim. Ancak, bu çıkması devam etmesi elbette ki piyasalarda bozucu etkiler yaratıyor. Piyasalardaki oynaklık artarken, hem hisse senetlerinde hem de tahvillerde düşüler yaşanıyor.

Diğer taraftan faiz indirimlerinin 2 ay içinde başlaması için %24 olasılıkla piyasalarda fiyatlamalar oluşuyor.  Bu arada, enflasyon %5’e yakın ve bölgesel banka krizi hâlâ arada bir yoklamaya devam ediyor. Arz yönlü enflasyon, birkaç ay önce olduğu kadar sıcak. Faiz indirimleri başladığında enflasyon yeniden yükselmeye başlarsa işte o zaman stresin yönü tekrar değişebilir.

Asya tarafında borsalar güne negatif başlarken ABD borç tavanı görüşmeleri ve duygulara ağırlık veren karışık bir dizi ekonomik veri ile yatırımcılar riskten kaçınmaya devam etti. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.20 düşerken, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0.56 düştü. Şangay Bileşik Endeksi ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %0,4 hafifledi, COVID sonrası zayıf bir iyileşme gösteren Çin verileri endeksleri beraberinde getirdi.

Brent tarafında ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz artışın ardından yatırımcıların temkinli kalmasıyla petrol fiyatları bu sabah itibari ile çok az değişti, çünkü ABD ve Çin’den beklenenden daha zayıf gelen ekonomik verilerin hemen ardından talebin azalması yönündeki endişeleri körükledi. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 3 sent düştü ve 74,88 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü 2 sent düşüşle 70,84 dolara geriledi.

Yurt içinde ilk çeyrek döneme ilişkin iş gücü istatistikleri, kısa vadeli dış borç ve konut fiyatları, günün veri akışını oluşturuyor. Yurt dışında Euro Bölgesi final enflasyon rakamları ve ABD konut başlangıçları takip edilecek.

Seçim sonrası hareketlenen hisseler

 

Borsada 24 sektör yükseldi

 

Goldman'dan hisse tavsiyesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)