E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalardaki çalkantının asıl nedeni!---

Piyasalardaki çalkantının asıl nedeni!

Piyasalardaki çalkantının asıl nedeni!
07 Ağustos 2013 - 06:42 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisindeki çalkantıların nedenlerini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mayıs ayından bu yana Türkiye’deki iç hareketlilikle, küresel ekonomideki hareketliliğin çakıştığını söyledi. Dolayısıyla Türkiye’nin ekonomik göstergelerindeki değişikliklerin ne kadarının içeriden ne kadarının dışarıdan kaynaklandığını belirlemenin biraz zorlaştığını kaydeden Babacan, “Piyasalardaki hareketliliğin Türkiye’ye özel olmadığını görüyoruz. Aslında aynı tarihlerde Brezilya’dan Hindistan’a Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar pek çok gelişmekte olan ülkede benzer piyasa hareketleri oluştu” dedi.
TL YÜZDE 4.6 DEĞER KAYBETTİ
Babacan, bir televizyon programında Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’ye faturasının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, 22 Mayıs’tan bu yana özellikle ABD Merkez Bankası Başkanı’nın para politikalarında değişiklik sinyali vermesiyle pek çok ülke borsasında düşüşlerin yaşandığını, faizlerin yükseldiğini, dolara karşı ülke para birimlerinin değer kaybettiğini belirtti. 22 Mayıs’tan bu yana Endonezya’nın para biriminin dolara karşı yüzde 4.9, Rusya’nın para biriminin yüzde 5.1, Hindistan’ın para biriminin yüzde 9.7, Brezilya’nın para biriminin yüzde 12.3 değer kaybettiğini anlatan Babacan, Türk Lirası’nın ise dolar karşısında yüzde 4.6 değer kaybettiğini, yani Türkiye’nin döviz kurları açısından nispeten daha az etkilenen ülkeler içerisinde yer aldığını kaydetti.
BORSADAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 20.3
Babacan, borsa endekslerine bakıldığında aynı tarihler arasında Brezilya’da yüzde 13.8, Çin’de yüzde 10, Endonezya’da 11, Şili’de yüzde 11, Türkiye’de yüzde 20.3 değer kaybettiğini ifade etti. Aynı dönemde borçlanma faizlerine bakıldığında Brezilya’da yüzde 1.2, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yüzde 1.2, Endonezya’da yüzde 1.6, Türkiye’de de yüzde 1.6 arttığını anlatan Babacan, “Türkiye’de son 2 aydır yaşanan piyasa hareketlerinin benzeri gelişmekte olan ülkelerde de az ya da çok yaşandı. Bizdeki Gezi olayları ve bizim cari açığımızın olması sebebiyle belki biraz daha fazla hissettik. Buradaki asıl sebep uluslararası konjonktürdür. Bizde hiç gezi olayları yaşanmasıydı dahi piyasalarımız bu hareketleri az çok yaşayacaktı” diye konuştu.
ÖLÇÜ KAÇMAMALI
BANKALARIN hizmet verirken aldıkları ücretleri serbest rekabet ortamında belirlemeleri gerektiğini ancak bazen rekabet şartlarının iyi çalışmayabildiğini ifade eden Ali Babacan, şöyle konuştu: “Dolayısıyla bazen düzenleme gerekebiliyor. Biz aslında bunu arzu etmiyoruz. Yani vatandaşların alternatifsizliğinden ya da öyle bir ilişki oluşuyor ki bir şekilde o müşteri o bankaya bağlanıyor. Bu kontrole girmiş müşteri üzerinden de bazen yüksek ücretler alınabiliyor. Biz buna hapsolmuş müşteri diyoruz. Hapsolmuş müşteri durumundan istifa eden bazı bankalar olabiliyor. Dolayısıyla bu istismarı önleyecek bir düzenleme yetkisini biz BDDK’ya alalım dedik. Ama bir hizmetin de karşılığı olmalı. Bu işletmeler ciddi şekilde sermaye bağlamışlar, finans sektörünün çalışanlarının ve o işletmelerin bir gideri var. Onun da makul ölçülerde müşterilerle paylaşılmasının doğal olduğunu beklemek lazım. Ama abartmamak ve ölçüyü kaçırmamak gerekir. Ölçü kaçtığı anda devletin müdahalesi gerekiyor.”
MEMURLA BAYRAMDAN ÖNCE ANLAŞMAK İSTİYORUZ
ALİ Babacan, memur maaş zammı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bunu açıklayacağını ifade ederek “Ama Faruk Bey’in de şöyle bir niyeti var; ‘Hakem Heyeti’ne gitmeden masada çözelim hatta bayrama girerken anlaşıp imzalayıp bitirelim’ diyor. Biz de kendisine destek veriyoruz” dedi.
Finansal eğitim strateji belgesi
FİNANSAL eğitim konusunda bir strateji geliştirdiklerini, SPK ve Merkez Bankası’na finansal eğitimle ilgili görevler verdiklerini anlatan Ali Babacan, “Bu kurumlarımız Finansal Eğitim Strateji Belgesi’ni çalıştılar, bu belgeler tamamlandı, çok yakında başbakanlık genelgesi şeklinde bu stratejimizi açıklayacağız. Sonra kurumlarımız bunla ilgili yayınlar, seminerler ile bu kredi kartının doğru kullanılmasıyla ilgili bilinçlen-dirme yapacaklar”
dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir07 Ağustos 2013 15:28

    bankalar ,şirketler,belediyeler,kamu hep döviz borçlusu toplam borç ne kadar belli değil haliyle büyük döviz ihtiyacı var ihtiyaç karşılanamadığı için piyasada dalgalanma büyük oluyo ,piyasadaki düşüş ve dolardaki yükseliş gezi olaylarından 2 hafta önce başladı geziyle falan iligsi yok

  • hacı07 Ağustos 2013 12:36

    cari açığı da geziciler mi yaptı?

  • HASN07 Ağustos 2013 10:53

    SORUMLU SİZLERSİNİZ BEN BİR KY YIM SİZİN İNATINIZ YÜZÜNDEN HİSSELERİM %20 DÜŞTÜ DOLAR ALDI BAŞINI GİTTİ HALAMI KONUŞUYORSUNUZ O PARALARI KAZANMAK İÇİN NELER ÇEKİYORUZ AMA SİZİN GİBİ AYDA BİLMEM KAÇ PARA ALMIYORUZ BEYİM.ÖLÇÜYÜ HEP KAÇIRIYORSUNUZ.

  • Halkı Kandırmayın07 Ağustos 2013 10:42

    Ekonominin bozulması, Gezi'den sonra 10 milyar dolar sıcak paranın kaçması, borsanın çökmesi ve daha bir çok ekonomik verinin kötüleşmesinin ana nedeni başbakanın Gezi direnişi nedeniyle Halkla inatlaşması, Halka ayak diremesidir. Halkın verdiği mesajları okuyamamasıdır. Sözün özü budur.

  • rözer07 Ağustos 2013 10:40

    Piyasaları az çok takip edenlerin bilmedikleri mevzular değil bu açıklamalar.Sadece 22 mayıstan bu yana BİST'te kayıp oranı rakamını öğrendik.Demek ki bizde yabancı satışı daha çok olmuş ve olacak da...

  • BABA07 Ağustos 2013 10:39

    SAYIN BABACAB BANKALARI AZILI VURGUNCU YAPAN MİMAR SENSİN

  • ky07 Ağustos 2013 10:39

    siz ky'ların hakkını aramadığınız sürece borsaya ky gelmez. büyüklerin oyun sahası olmaya devam eder. bir hisse 2010 fiyatının yüzde 50 zararına dolaşıyorsa. ky uzun vade için kaç sene bekleyecektir.

  • Gezi'yi doğru Okuyun07 Ağustos 2013 10:37

    Piyasalardaki çalkantının sebebi direk senin başbakanındır. Ülkede kendine oy vermeyen % 50 lik bir kesimi ötekileştirdi, özel hayatlarına karıştı, halka Çapulcu ayyaş dedi, insanların içkisine yediğine içtiğine karıştı, o kesimi yok saydı. Bunların sonucu Halkın Gezi Parkındaki Sosyal Patlamasıdır. İşinize gelmediği için Gezi'deki mesajı kendinize gibi yorumluyorsunuz. Yanlış yapıyorsunuz.

  • Doğruları konuşun07 Ağustos 2013 10:33

    Babacan bugüne kadar ekonomiyi hep pembe tablolar çizerek, gerçek enflasyon rakamlarını düşük göstererek, dışardan gelen sıcak parayla götürdünüz. Her şey güllük gülüstanlık gibi faizleri komik rakamlara düşürdünüz. Serbest piyasa ekonomisinde faizleri hükümet olarak siz belirlemeye kalkarsanız, sonuç böyle çok daha kötü olur.

  • HERŞEY HİKAYE07 Ağustos 2013 08:55

    BABACAN YAZINI BİLE OKUMADAN ÜFÜRÜP DURMAYIN TÜRKİYENİN GERÇEK HALİ KIRILGAN İSTİKRARSIZ GÜVENİLMEYEN DIŞA BAĞIMLI LAF EBESİ YAPMAYIN HERŞEY ORTADA

  • Gerçek07 Ağustos 2013 08:54

    Borsadaki düşüşün nedeni, yeni KY gelmemesi ve mevcut olanların batması.