E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda yeni bankacılık krizi korkusu ---

Piyasalarda yeni bankacılık krizi korkusu

Piyasalarda yeni bankacılık krizi korkusu
16 Mart 2023 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Finansal piyasalarda suların durulmadığı son günlerde veri akışı piyasalarda etki yaratmaya devam ediyor. Dün açıklanan ABD üfe verisi okyanustaki balıklardan sadece biri. Açıklanan şubat ayı ABD üfe verisi de yeni açıklanan tüfe verisi gibi beklentiler paralelinde hatta daha da sürpriz bir şekilde aylık bazda gerilerken yıllık bazda da tahminlerin altında arttı. Sürpriz gerileme, fiyat baskılarının gevşemeye başladığına işaret etti ve FED’in işini kolaylaştırdı. ÜFE şubat ayında aylık  % 0,1 düşerken yıllık %4,6 arttı. Çekirdek ÜFE aylık bazda değişmezken yıllık bazda %5,4’ten %4,4’e geriledi. Piyasalarda FED’in 25 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken Silikon bankası ve Signuture bankasının iflası sonrasında finansal piyasalarda risk devam ediyor.

Avrupa tarafında ise bugün Avrupa merkez bankasının (ECB) faiz kararını bekliyor olacağız. Piyasa beklentileri dakika dakikasına değişlik gösterirken 50 baz puanlık bir artışın Avrupa bankacılık sektöründe de baskı yaratabileceği korkuları artmaya başladı. Euro bölgesi enflasyonu Şubat ayında %8,5 ile geçen sonbahardaki zirvelerinin altında, ancak ECB’nin %2’lik hedefinin çok üzerindeydi ve görünümün kötü kalmaya devam etmesi muhtemel. Piyasalar ECB’nin faiz artışını %90’a kadar yükselen 50 baz puanlık bir artış için şimdi yalnızca %30’luk bir olasılık olduğunu fiyatlıyor.

Piyasalar bankacılık krizinin Avrupa’ya sıçramasından endişelenirken dün gündemi sarsan olaylar gelişmeye devam etti. Okyanustaki İkinci balık Credit Suisse’in büyük hissedarı olan Saudi National Bank’ın, mali güçlükler çeken bankaya daha fazla yatırım yapmayacaklarını açıklaması ile küresel piyasalarda yatırımcı risk iştahını baskılamaya devam etti. Ardından Avrupa hisse senedi piyasalarında bankaların öncülüğünde genele yayılan satışlar seyredildi. Neyse ki kurtarma planı hemen geldi ve İsviçre’nin ikinci büyük bankası Credit Suisse Group AG, piyasa güveninde yaşanan çöküşü tersine çevirmek için İsviçre Merkez Bankası’ndan 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacak ve kendi borçlanma kağıtlarını piyasadan geri satın alma kararı aldı.

Avrupa tarafında diğer bir gelişme ise İngiltere maliye bakanı Hunt’ın büyümeyi hızlandıracak reformları duyurmasının ardından büyüme ile ilgili tahminleri revize etti. Hunt, ” değişen uluslararası faktörler ve benim aldığım önlemler nedeniyle İngiltere’nin bu yıl artık teknik bir resesyona girmeyeceğini tahmin ediyorum ” dedi. Ekonominin  2024’te %1,8 ve 2025’te %2,5 büyüyeceğini tahmin etti, önceki tahminleri sırasıyla %1,3 ve %2,6’ydı.Bu yılki enflasyon tahminini kasım ayındaki %7,4’ten %6,1’e düşürdü ve önümüzdeki üç yıl boyunca %1’in altında kalacağını söyledi.

Asya tarafında gündemin izleri hissedilmeye devam ediyor. Credit Suisse’in bir bankacılık krizi yaratabileceği korkusu son odak noktası olurken yatırımcılar daha güvenli liman olan altın tahvil ve dolara yöneldi. Borsa tarafında ise gergin hava kalmaya devam etti. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisseleri endeksi 2023’ün en düşük seviyelerine düştü ve bu sabah açılışla birlikte %0,9 düştü. Japonya’nın Nikkei endeksi ise  %1,3 düştü.

Petrol fiyatları  Credit Suisse’in.  İsviçreli düzenleyiciler tarafından finansal bir can simidi atılmasından sonra dünkü seansta test ettiği 1 yılın en düşük seviyesinden tepki aldı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,2 artarak varil başına 74,54 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri (WTI) %1.1 artarak varil başına 68,35 dolara yükseldi.

Yeni günde Piyasalar Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararına odaklanacaklar.

Yurt içinde izlenecek veriler özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut fiyatları ile haftalık para ve banka istatistikleri olacak.

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 16/03/2023

 

Asya borsaları negatif seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)