E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda toparlanma çabası---

Piyasalarda toparlanma çabası

Piyasalarda toparlanma çabası
06 Kasım 2023 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Merkez bankaları, şüphecileri yatıştırmak için biraz güvercin bir duruşla birlikte statükoyu korudu. Olumlu kurumsal sonuçlar ve tahvil getirilerindeki önemli düşüş nedeniyle mali piyasalar bu hafta toparlandı. Jerome Powell’ın uzlaşmacı yorumlarıyla desteklenen, ABD’de faiz artırım döngüsünün sona ereceğine dair beklentiler de katkıda bulundu. Cuma günü beklenenden zayıf gelen ABD istihdam verileri bu beklentileri daha da güçlendirerek piyasa endekslerinin toparlanmaya devam etmesine olanak sağladı.

Tarım dışı istihdam geçen ay 150K artarken, Aralık 2020’den bu yana yalnızca üçüncü kez salgın öncesi eğilimin altına düşmesi, saatlik kazançların bir önceki yıla göre %4,1 artması ki bu da Haziran 2021’den beri olan en küçük artışı göstergesiydi, bu sonuçlar toplamda Fed’den istihdam raporundan öncesinde 2024 Ocak ayında %30 olan faiz artırım bekletişinin %10’a düşmesine neden olurken, Faiz vadeli işlem fiyatları artık Fed’in Mayıs 2024’e kadar faiz indirimi yapma ihtimalini yansıtıyor ve gelecek yılın ilerleyen dönemlerinde birkaç faiz indirimi daha bekleniyor.

Tarım Dışı istihdam verisinin ardından cuma günü gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin %4,5’in altına düşmesi, bir sorun teşkil ediyor; bu durum devam ederse, genel borçlanma koşullarının gevşememesini sağlamak için başka bir faiz artırımı ihtimalini güçlendirebilir. Şu ana kadar ne analistler ne de Fed politika yapıcıları tahvil getirilerindeki düşüşün kendisini spoiler olarak görmüyor.

Bu arada Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari cuma günü yaptığı açıklamada, tahvillerdeki Eylül ve Ekim aylarındaki yükselişin ABD merkez bankasını kısa vadeli faiz oranlarını sabit bırakmasına yardımcı olan uzun vadeli tahvil getirilerini neyin yönlendirdiğine dair pek çok belirsizlik bulunduğunu ve Eğer biri size kesin olarak bunu neyin tetiklediğini bildiğini söylerse, çok şüpheci olun çünkü hiçbirimiz kesin olarak bilmiyoruz açıklamasında bulunuyordu.

Petrol fiyatları Orta Doğu’daki gerilimlere rağmen geriliyor; Brent ham petrolü varil başına 86 ABD Doları ve ABD WTI’si 81,50 ABD Doları seviyesindedir. ABD’deki zayıf ekonomik veriler ve artan stoklar da fiyatları etkiledi. Tedarikte herhangi bir kesinti yaşanmaması nedeniyle jeopolitik kaygıların etkisi minimum düzeyde kaldı. Avrupa’da doğalgaz fiyatları 48 EUR/MWh civarında istikrar kazandı.

Altın, jeopolitik gerilimler, düşen tahvil getirileri ve merkez bankalarının faizleri nedeniyle 2.000 ABD doları/ons yakınlarında kalmayı sürdürüyor. Başta Çin olmak üzere merkez bankaları, üçüncü çeyrekte 340 ton, 1 Ocak’tan bu yana ise 800 ton altın biriktirmeye devam ediyor.

Bu hafta  ABD’de NXP Semiconductors, Vertex, Uber ve Walt Disney ile Avrupa’da UBS, Enel, Airbus, Bayer ve Merck KGaA gibi şirketlerin kazanç açıklamalarını bekliyoruz. Önemli mavi çip firmaları Softbank ve Sony de rapor verecek. Temel makroekonomik olaylar arasında Çin enflasyon verileri ve Jerome Powell’ın Çarşamba günkü konuşması ve ardından cuma günü Michigan Üniversitesi’nin tüketici güven endeksi yer alıyor.

Geçtiğimiz 3 haftalık süreçte jeopolitik gündeme olan duyarlılığın etkisiyle düşüş yönlü testere piyasası görmemize rağmen , Önümüzdeki dönem açısından Cuma günü yapılan açıklamaların jeopolitik riskin yayılmayacağı şeklinde algılanması nedeniyle piyasaların alım tarafına yönelim gösterdiğini gördük.

7400 seviyesi ile 100 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 7.300’ün üzerinde kalınmış olmasını olumlu buluyoruz. Kısa vadeli göstergelerde yaşanan toparlanma çabası ve benzer görünümün birçok hissede oluşması teknik açıdan güç kazanımından devam edebileceğini gösteriyor.

7.400 seviyesini referans nokta olarak takip etmek koşuluyla , 50 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 7784 seviyesinin aşılmasını endekste alım iştahının güçlendiğinin işareti olarak değerlendireceğiz.

Bu direncin kırılması ile beraber yükseliş hareketinin güç kazanmasını beklediğimiz endekste ilk etapta 8084 ve daha yukarıda ise 8400 seviyelerini haftalık bazda üst direnç noktaları olarak hedefliyor olacağız.

Petrol fiyatlarında 'arz kesintisi' yükselişi

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Borsada yatırımcı sayısı düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)