E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda satış baskısını merkez durduruyor---

Piyasalarda satış baskısını merkez durduruyor

Piyasalarda satış baskısını merkez durduruyor
03 Mart 2020 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

COVID-19 salgını karşısında global ekonominin negatif etkilenme ve söz konusu etkileşimin ilk çeyrek bazında sınırlı kalmayacağı düşüncesinin ağırlaşmasına paralel finansal piyasalarda gözlenen satış baskısına merkez bankaları önderliğinde koordineli adımlar atılıyor.

Cuma gecesi Fed Başkanı Powell’ın sürpriz bir şekilde takvim dışı açıklamasını bankanın web sitesinde yayımlamasının ardından benzer adımlar haftanın ilk işlem gününde de gelmeye devam etti. Japonya’da BoJ Başkanı Kuroda’nın açıklaması aynı şekil ve minvalde internet üzerinden kamuoyu ile paylaşılırken, bahse konu sürece BOE, ECB Başkanı Lagarde ve bugün de RBA katılım sağladı.

Endonezya Merkez Bankası rupideki değer kabına karşı FX likiditesi sağlamak amaçlı zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiğini duyururken, RBA ise bugün itibarıyla politika faiz oranında 25bp indirim adımı attı. ABD’de Mnuchin ve Kudlow’un Fed’in erken faiz indirimi adımı atması durumunda destekleyeceklerini belirtmesi bir yana artan beklentilerin finansal piyasalar üzerindeki beklenti
kanalı üzerinden yarattığı iyimserlik de gözle görülür şekilde gerçekleşmekte.

Majör ABD hisse senedi endekslerinde gün sonu kapanışları %4-5 aralığında olurken, Dow Jones endeksinde günlük değişim +1293 puan olarak takip edildi.

Bugün Fransa saati ile 13.00-TSİ 15.00’de G-7 üyelerinin telekonferans ile süreci değerlendirmeleri bekleniyor. Fransa Maliye Bakanı’nın takvimine göre ortaya çıkan zaman dilimine ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in önderlik etmesi bekleniyor.

Konferansta bakanlar ve merkez bankalarının yetkilileri birlikte yer alacak.

Hafta başlangıcında izlenen PMI verileri beklendiği şekilde Asya zayıflamasına işaret ederken, Endonezya’nın sürpriz şekilde genişleme bölgesinde yer aldığı görüldü. JPMorgan’ın hesapladığı global imalat PMI endeksi 3 aylık genişleme sürecinin ardından 3.2 puan düşüşle 47.2’ye gerilerken, zayıflamanın genele yayıldığını teyit etti. ABD ISM imalat endeksi 50.1 seviyesine gerileyerek
genişleme eşiğinin sınırında oluşum gösterirken, siparişlerdeki gerileme ve tedariklerin ulaştırılmasındaki artış dikkat çekti. 

Global fiyatlama ortamındaki iyimserliğin yerel varlıklar özelinde hafta başlangıcında da geçerli olduğunu gördük. OECD’nin küresel büyüme tahmininde yaptığı 0.5 puanlık aşağı revizyon günün ikinci yarısında yurt dışı ve içi görünüm üzerinde kurduğu baskının Salı günü işlemlerine yansımasını beklemiyoruz. Vadeli ABD endeksleri ve spot Asya fiyatlamalarının işaret ettiği şekilde yerel varlıklarda da olumlu seyir öne çıkabilir. 5 Mart’ta Moskova’da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesi öncesinde primlenme isteği olası haber akışının da etkisiyle sınırlı kalabilir. BİST 100 endeksinde haftalık bazda 112000 direnci ön plana çıkabilir. USDTRY paritesinde ise 6.1850 desteği aşağısındaki kapanışlar 6.10 bölgesini potansiyel olarak
gündeme getirebilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın ilk işlem gününü %1.09 yükselişle tamamlarken,
BİST 100 endeksi kapanışı ise %1.2 primlenme ile 107309 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi %12.72 düzeyine gerilerken, 5 yıl vade CDS ise %4 düşüşle 367bp seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

EMEA bölgesi endekslerinde seans içi oynaklığın sürdüğü günde genel olarak değer kazançları takip edildi. Euro Stoxx 50 %0.28, FTSE 100 %1.13, CAC 40 %0.44 ve DAX %-0.27 düzeyinde performans sergilerken, Rusya (RTS, USD) varlıklarında kapanış %0.29 yükseliş ile oldu.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla iyimserliğin boyutu genişledi. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar %4-5 aralığında yükselişlerle olurken, benzer durum kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da geçerliydi. Kolombiya varlıklarının %-0.85 ile negatif anlamda ayrıştığı günde Bovespa %2.36, Merval ise %3.66 düzeyinde performans sergiledi.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları pozitif yaklaşımın korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.15/ NKY 225 %-0.68, Hang Seng %0.78, CSI 300 %1.27 ve KOSPI %1.32 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi -6 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.9516 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

BİST 100 işlemlerinde 104000 seviyesi destek, 108000-112000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.24 direnç, 6.15-6.12 ise destek olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.

1.1050/80 destek, 1.1180-1.1200 direnç noktaları. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde
değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)