E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda resesyon endişesi artıyor---

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor
22 Eylül 2023 - 11:42 borsagundem.com

Piyasalar durgunluk konusunda giderek daha fazla endişeleniyor. Bunda, Fed’in faizleri beklenenden daha erken indirmeye başlamak zorunda kalacağı düşüncesinin etkisi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faiz artırımları büyümeyi yavaşlatıyor ve enflasyonu soğutuyor ancak bu resesyon olasılığını da giderek artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar durgunluk konusunda giderek daha fazla endişeleniyor. Invesco, Fed’in resesyon tehlikesi nedeniyle faizleri indirmeye zorlanacağını yani ‘Fed pivot’un yaklaşmakta olduğunu ve 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin yüzde 4,48 ile Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyesine yükselmesinin de bunu desteklediğini söylüyor.

Artan reel getiriler büyümeyi gölgede bırakacak

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Invesco'nun sabit gelir stratejisti ve makro araştırma başkanı Rob Waldner, Fed'in faiz artırımlarının büyümeyi yavaşlatarak ve enflasyonu soğutarak etkili olduğunu, ancak aynı zamanda durgunluğu daha büyük bir tehdit haline getirdiğini söylüyor.

Waldner yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin ekonomi için ‘yumuşak iniş’ öngörülerine rağmen, “Resesyon ortamından giderek daha fazla endişe duyuyoruz” diyor. Invesco'daki bu düşüncenin anahtarı ise, enflasyon düşerken artan reel getirilerin yakında ABD büyümesini gölgede bırakacak gibi görünmesi.

Fed Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonominin 2023 yılındaki tahmini yüzde 2,1'lik büyüme oranından 2024 yılında yüzde 1,5'e yavaşlamasını, ancak daha sonra tekrar hızlanmasını beklediğini söyledi. Yatırımcıların yumuşak iniş konusunda kendilerine olan güveni de artıyor gibi görünüyor. Ancak Waldner hala artan faiz oranlarının, aşırı olmasa da ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini düşünüyor.

Fed beklenenden erken faizleri indirecek

Waldner, “Geçen yıl faiz artırımlarının neden işe yaramadığını merak eden aynı kalabalığın kafası  şimdi de faiz artışlarının neden işe yaradığı konusunda karışacak. Fakat nominal GSYİH nominal faiz oranların altına düşmeye başladığında, işte o zaman para politikası can yakmaya başlar” şeklinde konuşuyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığında değiştirmemesinin ardından Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında ‘yumuşak iniş’in her zaman makul bir sonuç olduğunu düşündüğünü söyledi, ancak aynı zamanda faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre daha yüksek kalabileceğinin de sinyalini verdi.

Powell, artan reel oranları izlediğini ve sürecin sonunda, asıl kontrolleri dışındaki faktörlerin ekonominin kaderini belirleyebileceğini söyledi ve ekledi: “Bu yüzden dikkatli hareket edecek durumdayız.”

Bu amaçla Waldner, Fed'in ‘nokta grafiğinin’ gösterdiğinden daha erken bir zamanda faiz oranlarını değiştirip düşüreceğini düşünüyor.

Hisse senetlerinde düşüş sürüyor

Yatırımcılar ise hâlâ Powell'ın Perşembe günkü yorumlarını sindiriyor. 10 yıllık Hazine getirisi 13,3 baz puan artışla yüzde 4,479'a çıkarak Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Waldner, özellikle Fed'in faiz oranlarında indirime gitmeye zorlanması halinde,  7 ila 10 yıl vadeliler gibi daha düşük riskli ve daha uzun vadeli tahvillerin eklenmesini tavsiye ediyor ve ekliyor: “Şimdi çok iyi bir zaman olabilir.”

Nasdaq ve S&P 500 Endeksi’nin Haziran ayından bu yana en düşük kapanışlarını kaydetmesiyle hisse senetleri dünü art arda üçüncü gününde de kayıplarla tamamladı. FactSet'e göre Dow Jones ise Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor

 

Tahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz

 

Goldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek

 

Deutsche Bank: Resesyonların sıklığı gelecekte artabilir

 

Resesyon Haziran 2024’e ertelenebilir

 

Vanguard: Fed 3 kez daha faiz artırabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)