E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda ralli haftası---

Piyasalarda ralli haftası

Piyasalarda ralli haftası
08 Aralık 2021 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor


Asya piyasaları sabah saatlerinde kazançlarını artırmaya devam ediyor. Piyasalar, OmiKron ile ilgili herhangi bir kötü haberlerin olmaması/gelmemesi durumunda hızlı bir şekilde ralli’ye kalkıyor. Tersi durumda ise çok sert düzeltmeye geçiyor. Peki ralli haberleri neydi ? İngiliz ilaç üreticisi GSK yaptığı açıklamada, ABD ortağı Vir Biotechnology ile antikor bazlı KOVID-19 tedavisinin yeni Omikron korona virüs varyantının tüm mutasyonlarına karşı etkili olduğunu söyledi, Güney Afrika'da yapılan bir araştırmada da , Pfizer Inc ve ortağı BioNTech tarafından üretilen KOVID-19 aşısının takviye dozlarının, virüsten kısmen kurtulabileceğini göstermesine rağmen, Omikron enfeksiyonunu savuşturmaya yardımcı olabileceğini öne sürmesiydi. Omikron varyantının potansiyel etkisi hakkında gelen bu olumlu raporlamalar ile birlikte küresel bir rahatlama rallisi devam ediyor. 07:10 itibariyle MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.3 ve Japon Nikkei %1 ve ABD S&P 500 vadelileri %0.25 yükselişte. Piyasalar Cuma günü yayınlanacak ABD TÜFE verilerine odaklanmış durumda ve yüksek bir baskının politika yapıcıları, salgının başlangıcından bu yana hisse senedi fiyatlarının altına bir taban koyan FED’in devasa tahvil alım programının daralmasını hızlandırmaya yöneltmesi muhtemel. Dolayısıyla ,Cuma günkü ABD verileri yüksek enflasyonun sabit veya kalıcı göründüğünü gösterirse, yardım rallisi oldukça kısa ömürlü olabilir ve Noel tatili 1 hafta öncesinden gelebilir.

Dolar endeksine baktığımızda ise çok az değişim gösterdiğini görmekteyiz. Yükselen emtia fiyatları Aussie'ye yardımcı olurken, petrol fiyatlarındaki toparlanma Kanada dolarının yükselmesine yardımcı oldu. Bugün Kanada Merkez Bankası'nın toplantısı var ve beklenti faiz oranlarını %0.25'te değiştirmemesi yönünde. ABD ham petrolü %0.45 düşüşle varil başına 71.79 usd'a , Brent ham petrolü %0.44 düşüşle varil başına 75.11 usd’a gerilerken, Spot altın ise %0.3 yükselerek ons başına 1.789 usd’a yükseldi. Dolar/TL için baktığımızda ise sabah saatlerinde ajanslara; Katar Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “(İki ülkenin) Merkez Bankası (MB) ve Katar Merkez Bankası arasındaki TL-Katar riyali takas anlaşmasının uzatılması ve tadil edilmesi mutabakatının imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı” ifade edildiği haberi geldi. Katar ve Türkiye aralarındaki swap imkanının büyüklüğünü geçen yıl 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmıştı.

Çin’le de 6 milyar dolarlık swap anlaşması bulunan Türkiye, BAE ve Güney Kore’yle de bu konuda görüşmeler yürütüyor.

Hindistan Merkez Bankası(RBI) de beklentiler doğrultusunda repo faiz oranı yüzde 4,00’de sabit kalmasını tercih etti. Fitch, Türk ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e çıkarırken, Scope Ratings ise yüzde 8,0'den yüzde 10,8'e yükselti. Fitch, Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 17,2'den yüzde 25'e çıkardı.

Katar ile Türkiye'nin swap anlaşması uzatıldı

 

Kartal Yenilenebilir Enerji ve Adel sorusu

 

Asya borsalarında yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)