E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Omikron baskısı---

Piyasalarda Omikron baskısı

Piyasalarda Omikron baskısı
14 Aralık 2021 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Omikron baskısı Fed günü yaklaştıkça dolar endeksin de bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi, 7 Aralık'tan bu yana ilk kez dün 96.450'ye dokunduktan sonra bugün 07:20 itibariyle 96.416'dan işleme devam ediyor.

ABD merkez bankasının, tahvil alım teşvikini daha önce bildirilenden daha erken tamamlayacağını ve potansiyel olarak gelecek yıl daha erken faiz oranlarını artıracağını açıklaması bekleniyor. Para piyasaları şu anda Haziran ayına kadar bir faiz, kasım’da da ikinci faiz artırımını cepte görüyor. Bazı beklentiler ise 2022’de toplam 3 artırım şeklinde. Fed'in bugün başlayacak olan iki günlük toplantısının ardından, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Bankası ve Cuma günü de Japonya Merkez Bankası da dahil olmak üzere, bu hafta politika kararlarını açıklayan bir dizi merkez bankası manşetlerde. ECB tarafında ise anketlerde; Nisan ayından itibaren her ay satın aldığı varlık miktarını yarıya indireceğini beklentisi bulunmakta. Eur/usd de 1.126’ya dokunduktan sonra 1.128’den işlem görüyor. İngiltere tarafında ise ; Omicron'dan dünya çapında ilk ölümü vaka açıklanması beklentileri karmaşıklardı.

Sonuç olarak güne başlarken; Asya hisse senetleri ve petrol fiyatları, Omikron korona virüs varyantının yayılması ve FED dahil olmak üzere bir dizi merkez bankası kararı öncesinde negatif seyirdeler. Yurtiçinde ise ajanslara düşen haberler de; Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin hafta sonu iş dünyası ile yaptığı toplantıda, ihtiyaç sahiplerinin ve yatırım amaçlı döviz alanların döviz talebinin bir kısmını karşılamak üzere “Dövize Endeksli Tahvil” ihracını gündeme aldıklarını söylediği belirtiliyor. Bu tahvil türünde ihraç TL cinsi yapılacak, ancak kupon ve tahvil ana para ödemeleri dövize endeksli olacak. Böylelikle bireysel yatırımcıdan gelen döviz talebinin bir miktarının dövize dönmeden karşılanabileceği, yatırım ve üretim amaçlı kredi kullanmak isteyenler için TCMB faiz oranlarını efektif kılacak, aradaki farkı Hazine’nin üstleneceği bir kredi teşvikinin de planlananlar arasında olduğu ifade ediliyor.

Kurdaki hareketliliğin önüne geçmek isteyen TCMB’nin dün doğrudan Döviz satış yöntemiyle yaptığı dördüncü döviz müdahalesinin yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğu açıklandı. TCMB’nin 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. TCMB’nin dördüncü ve son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükseldi. Bugünün gündemine baktığımızda ise; Euro Bölgesi sanayi üretimi verisinde beklenti Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3, yıllık yüzde 3,4 artış olması yönünde, Macaristan Merkez Bankası(MNB) faiz kararını açıklayacak, ABD tarafında ise Kasım üretici enflasyonundaki beklenti aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 9,2 arttığı yönünde. ABD Senatosu da, federal borçlanma tavanının artırılmasına yönelik yasa tasarısını bugün oylayacak ki salt çoğunluk yeterli olacak.

Omikron endişeleri petrol fiyatlarını geriletti

 

Asya borsalarında Çin'deki ilk Omikron vaka etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)