E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda kritik eşik ---

Piyasalarda kritik eşik

Piyasalarda kritik eşik
04 Haziran 2021 - 08:37 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende enflasyonda henüz zirvenin görülmediğine dikkat çekiyor.

Yurtiçi Mayıs ayı enflasyon verisi bir önce yılın aynı dönemine göre %16.59 oranında artış göstererek piyasa beklentisinin altında kaldı. Enflasyonda hafif ölçekli bir gerileme sürpriz değil. Bunun en önemli nedeni ise Mayıs ayında 17 günlük tam kapanmanın talep koşullarında azalış meydana getirmesiydi. Salı açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mayıs ayı perakende fiyatlarda yıllık artış %16'nın altında gerçekleşmişti. Son dönemde TL’de oluşan değer kayıpları ve ekonominin kademeli açılması ile yükselmesi beklenen iç talebin etkisi ile TÜFE’de henüz zirvenin görülmediğini düşünüyoruz. Bu denkleme bir de yükselişe devam eden ÜFE verisini eklemek gerekiyor. Mayıs ayında ÜFE aylık %3.92 ve yıllık bazda ise %38.33 oranında arttı. Bu sayede ÜFE – TÜFE makası açılmaya devam
ediyor. Özellikle ara malı fiyatlarında sert bir yükseliş olduğunu söyleyelim. Bu durum da kur geçişkenliğini etkisini gösteriyor. Bu bağlamda ÜFE’den TÜFE’ye geçişkenliğin devam etmesi beklenmelidir ki bu da mevcut seviyelerden daha yüksek bir enflasyon riskinin oldukça yüksek olduğunu bize gösteriyor. 

Haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi gerilemeye devam ederek pandemi süresi boyunca ilk kez 400 bin seviyesinin altında gerçekleşti. Özel sektör istihdam verisi de 978 bin artarak beklentilerin kayda değer ölçüde üzerinde geldi. Hizmet PMI verisi ise Mayıs ayında 64 seviyesine yükseldi ve rekor seviyeye ulaştı. Hizmet sektöründe güçlü toparlanmanın teyit edilmesi korona virüsün negatif etkisinin bir hayli azaldığını göstermesi açısından çok önemli… Tüm bu gelen pozitif datalar ile doğal olarak ABD tahvil getirilerinde yükseliş yaşandı ve 10 yıllıkların getirisi %1.60 üzerine yükseldi.

Tahvil faizlerinde yükselişe karşılık hisse senetlerinde sert sayılabilecek satışları engelleyen gelişme ise Biden’ın kurumlar vergisi teklifini %28 yerine %15 olarak belirleyebileceğine yönelik haberlerdi. İyi gelen veriler ve FED’e ilişkin şahin beklentilere karşılık daha düşük kurumlar vergisi beklentisinin oluşması özellikle hisse senedi endekslerinde düşüşlere karşı tampon görevi görebilir.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Borsaları haftanın son işlem gününde Çinli teknoloji şirketlerinin Hong Kong'da sert gerilemesini takip ederek düştü. Bölgede Japonya ve Güney Kore'de Cuma günkü işlemlerde satıcılı seyrediyor. Hong Kong'da Baidu, Tencent ve Meituan hisseleri de gerilerken, Hang Seng TECH endeksi yüzde 1.24 düştü.

ABD Başkanı Joe Biden'ın tarım dışı istihdam verisi sonrasında açıklama yapacağı duyuruldu. ABD'de
bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ABD'de ekonominin durumunu göstermesi açısından küresel piyasalar tarafından da yakından izlenecek.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, banka para politikası kurulunun iklim değişikliğinin ekonomiye etkilerini ele aldığını söyledi.

Senatör Mitch McConnell, Cumhuriyetçilerin Başkan Biden ile altyapı yatırım paketi üzerinde partiler üstü bir anlaşmaya ulaşacaklarından hala umutlu olduklarını, 1 trilyon dolarlık bir paketin olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'in altyapı yatırım paketi konusunda Cumhuriyetçiler ile sürdürdüğü müzakerelere yakın kaynaklara göre, Başkan Biden kurumlar vergisinin artırılması yönünde yaptığı teklifi geri çekmeyi gündeme getirdi.Biden'in kurumlar vergisi artırımından vazgeçmesi ve sadece yüzde 15 oranında minimum kurumlar vergisi uygulanması önerisinde bulunması, altyapı yatırım paketinin Kongre'den geçmesi için büyük bir taviz olarak değerlendirildi.

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasını tartışmaya başlamasının zamanı olmadığı yönündeki görüşünü bir kez daha tekrarladı.ABD ekonomisinin Fed'in tahvil alımlarını azaltmayı tartışmak için ortaya koyduğu istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru önemli ilerleme sağlama şartılın hala çok uzağında bir noktada olduğunu savundu.

Başkan Joe Biden, Amerikan kişi ve kuruluşlarının savunma ya da izleme teknolojisi sektörleriyle bağı olduğu iddia edilen onlarca Çinli şirkete yatırım yapmasını yasaklayan bir kararname imzaladı.Biden
yönetimi yetkilileri, bu adımın, eski Başkan Donald Trump döneminden kalma, hukuki açıdan kusurlar içeren düzenlemenin boyutunu genişlettiğini belirtti.Üst düzey yönetim yetkilileri gazetecilere yaptığı
açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın 59 civarında şirketi içeren yeni yasak listesini uygulamaya koyacağını ve listeyi belirli aralıklarla güncelleyeceğini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi’nde görüşeceğini duyurdu.

ABD’li yayın organı Bloomberg’de yer alan bir haberde, “Türkiye, Karadeniz’deki Amasra-1 kuyusunda
ciddi miktarda gaz tespit etti” ve “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün açıklayacak” ifadeleri yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Mayıs ayına ilişkin enflasyon bülteninde aktarım etkisini ölçmek amacıyla kullanılan "son gözlenen fiyatlar" verisinin sehven ortalama fiyat olarak verildiği belirtildi.

Günün önemli şirket haberleri 04/06/2021

 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Şirketlerin 2021 yılı ilk çeyrek açıklanan bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)