E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda iyimserlik dalgası---

Piyasalarda iyimserlik dalgası

Piyasalarda iyimserlik dalgası
03 Kasım 2023 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Bugün yurtiçinde ekim ayına ait TÜFE verilerini takip ediyor olacağız. Dün açıklanan enflasyon raporundan sonra ekim ayı Tüfe verisi yılsonuna çok az bir süre kala değişen tahminlerdeki seyri gösteriyor olacak. Son 3 aydır yükseliş eğilimine devam eden enflasyonun piyasa beklentisi ekim ayında yıllık bazda %62,5 seviyesine yükseleceği şeklinde. Diğer taraftan dün açıklanan enflasyon raporunda daha önce %58 olan 2023 yıl sonu enflasyon tahmini de %65 seviyesine çıkarılarak OVP’ye uyumlu hale getirildi. 2024 yıl sonu tahmini ise OVP’yi de aşarak %36 seviyesine çıkarılmış oldu.

ABD’de ise ekim ayına ait istihdam raporu oldukça önem taşıyor.  Eylül ayında güçlü işgücü olgusunun devam ettiğini görmüştük. Eylül ayında 170 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdamda 336 bin kişi artış yaşanmıştı.  Ekim ayında ise piyasa beklentileri 180 bin kişi artış olması yönünde beklentisini koruyor. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesi için işgücü piyasasında bir miktar yavaşlamanın olması gerektiğini ısrarla vurgulamaya devam etmişti. Bu nedenle bugün açıklanacak istihdam verisinden tam da piyasalar artık FED’den bir faiz artışı beklentisini kesmişken, soğuma bekleniyor. Diğer taraftan  10 yıllık Hazine tahvil getirileri, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması ve Başkan Jerome Powell’ın faiz görünümüne yönelik risklerin dengeli olduğunu söylemesinin ardından 20 baz puandan fazla düşüş gösterdi. Dolar endeksinde daha geri planla kalırken, borsalarda pozitif fiyatlandı.

Avrupa’da ECB’nin faizleri sabit bırakmasının ardından İngiltere Merkez bankasından da benzer hamle geldi. İngiltere Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda %5.25 seviyesinde sabit tuttu. Son 15 yılın zirve seviyesi olan %5.25 seviyesinin Avrupa’daki resesyon ve büyüme göz önüne alındığında daha fazla artırmayacağını beklentisi hakim. Fakat faiz oranlarının sabit bırakılmasına rağmen yakın zamanda faiz indirimi ihtimalinin de  BOE tarafından göz ardı edildiği görülüyor.

Asya piyasaları Fed’in faiz artırım döngüsünü tamamladığı yönündeki iyimserlik dalgasına kapılırken, gözler ABD istihdam verilerine çevrildi. Çin tarafında ise iki gün üst üste gelen karamsar imalat PMI verilerinden sonra, bugün hizmetler sektörü olumlu sinyaller verdi.  Ekim ayı verilerine hizmet PMI 50.2’den 50,4’ e yükselerek 10 aydır güçlü seyrini korumaya devam ediyor. Bununlar birlikte yeşeren Asya borsalarında MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi  %0,9 arttı. Böylece bu hafta şu ana kadar yaşanan %4,2 artışla Kasım 2022’den bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Petrol fiyatları bugün açılışla değişmedi ve ABD merkez bankasının gelecekteki olası faiz artırımlarına kapıyı açık bırakması ve Orta Doğu’daki çatışmanın arzı sekteye uğratacağı yönündeki endişelerin azalmasıyla sabit kaldı.  Brent ham vadeli işlemleri varil başına 86,91 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 82,58 dolara ulaştı.

Haftanın son günü piyasalar yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam rakamlarına odaklanacaklar.

Günün önemli şirket haberleri 03/11/2023

 

Endeksten hızlı yükselenler (03/11/2023)

 

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)