E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda 'enerji' rüzgarı---

Piyasalarda 'enerji' rüzgarı

Piyasalarda 'enerji' rüzgarı
06 Eylül 2022 - 08:32 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattı boyunca Almanya'ya gaz akışını süresiz olarak durdurdu, ilk başta bir kompresör istasyonundaki petrol sızıntısı var ve boru hattının Siemens Energy arızalı ekipmanı tamir edene kadar sevkiyata devam etmeyeceğini açıklandı sonrasında ise batı tarafından uygulanan yaptırımlara bağlandı.

OPEC+ dün yaptığı toplantıda Ekim ayında üretimin günlük 100 bin varil azaltılmasını kararlaştırırken, üretim artırımı kararı almasının arkasında yatan nedenin ise küresel ekonomik büyümeye yönelik zayıf beklentiler oldu. OPEC+ talebi çok yakından takip etmekte ve petrol fiyatlarında taban fiyatı oluşturmak için arzı yönetmeye çalışıyor.

Çin'in bazı bölgelerinde yenilenen karantinalar nedeniyle daha zayıf bir petrol talebi görünümünün yanı sıra Rusya petrol ihracatına tavan fiyat koyma anlaşması bu karar gizli ana etmen. Rusya enerji bakanı Shulginov, Vladivostok'taki Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'dan gelen petrol fiyatlarına cevaben, bu ülkenin Asya'ya daha fazla sevkiyat yapacağını söylemişti. Opec+ kararı sonrası Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.9 düşüşle varil başına 94.93 usd’ye geriledi.

Çin Merkez bankası ise, yuan’ın zayıflığını sınırlamaya yardımcı olmak için finans kurumlarının tutması gereken döviz rezervinin miktarını döviz zorunlu karşılık oranını (RRR) 15 Eylül’den itibaren
%8'den %6'ya indirerek azaltacağını açıkladı. Sabahın Asya’ya ait en önemli gündemi , piyasaların 50 baz puanlık bir faiz artışı beklediği Avustralya merkez bankası toplantısıydı ve Avustralya Merkez Bankası faiz oranını beklenti dahilinde 50 baz puan artırarak %2,35’e yükseltti. RBA, böylece son 5 toplantısında toplam 225 baz puan faiz artırmış oldu. RBA açıklamasında fiyat artışlarının önümüzdeki aylarda da sürmesinin beklendiği belirtilerek, enflasyonun yıl sonunda zirve yaptıktan sonra (mevcut durumda %6,1),hedef aralık olan yüzde 2-3 seviyesine doğru gerilemesinin beklediğini açıkladı.

Asya piyasasından euro, Rus gazının olmadığı bir kış beklentisinin çökmesiyle dün 0,9876 dolar ile yirmi yılın en düşük seviyesini gördükten sonra %0,3 artışla 0,99545 dolardan işlem görmekte. Dolar endeksi 110.27'ye kadar yükseldikten sonra %0.06 düşüşle 109.53 seviyelerinde.

Günün önemli şirket haberleri 06/09/2022

 

Bugün alıcı ve satıcılar hangi seviyede harekete geçecek? (06/09/2022)

 

Bakan Nebati: Katar ile şartlar uygun olduğunda gaz ticareti yeniden başlayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mhk07 Eylül 2022 19:36

    OYAK çimento 12 yıldır pirimsiz 12 yılda yüzde 80 pirimli diğer hiseler 12 yılda 20 kat pirim yapmış siz dusunun