E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar zirvelerde çünkü...---

Piyasalar zirvelerde çünkü...

Piyasalar zirvelerde çünkü...
03 Kasım 2021 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende "Zirvelerde Dans" başlığı ile küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinde, FED’in pandemi dönemindeki parasal teşvikin geri çekilme sürecini başlaması yani aylık 120 milyar dolarlık varlık satın alma programının daraltıldığını açıklaması beklenirken, küresel hisseler rekor seviyelerde seyrederken, döviz piyasaları ve ABD Hazine tahvillerinin Çarşamba günü sabit kaldığını görmekteyiz.

Piyasalar zirvelerde çünkü; yükselen emtia fiyatlarını da , tedarik zinciri kaynaklı maliyet artışlarını da bir çok şirket satış fiyatlarına yansıtabilmişler. Bu da ileriye dönük karlılık beklentilerinin yeniden revize edilerek güncellenmesine imkan tanımaktadır. 

Piyasalar, Fed'in küçüleceğinden neredeyse emin, ancak politika yapıcıların gelecek yıl faiz artırımı olasılığı hakkında herhangi bir ipucu verip vermeyeceğini ve ne kadar şahin olabileceklerini görmek istiyor. Yazılarımızda belirttiğim gibi piyasalarda 2022’inin ikinci yarısından itibaren 2 faiz artırımı beklentisi %65’in üzerinde bulunmakta ve fiyatlama davranışlarında buna göre kurgulanmaya
devam ediyor.

Doğal olarak FED, enflasyonun kontrol altında kalmasını sağlamak için oranları yükseltmek ile pandemiden bu yana kaybedilen işlerin/ticaretin geri gelebilmesi için ekonomiye mümkün olduğunca
fazla zaman vermek arasında bir denge sağlamaya çalışacaktır.

ABD 10 yıllık gösterge tahvil getirileri, geçen ayın en yüksek seviyesi olan %1,7'nin biraz altında kalarak %1,5540'ta sabit kaldı. 

Petrol fiyatları, endüstri verilerinin dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki petrol stoklarında büyük bir artışa işaret etmesi ve OPEC'e arzı artırma baskısının artmasıyla geriledi. Brent ham petrolü %1.2 düşüşle varil başına 83.74 usd’ye , ABD ham petrolü %1.5 düşüşle varil başına 82.65 usd’ye geriledi.

Çin'de hizmet sektörü aktivitesi Ekim ayında, güçlü talebin etkisi ile büyüdü. Caixin/Markit hizmetler PMI Ekim ayında, Temmuz ayından bu yana görülen en yüksek seviye olan 53,8 puana çıktı.

Yurt içinde haftanın en önemli verisi enflasyon rakamları olacak. Tüketici fiyatları Eylül ayında aylık yüzde 1,25, yıllık yüzde 19,58 artış göstermişti. Foreks Haber tarafından düzenlenen ankette
manşet enflasyon tahmini aylık yüzde 2,61, yıllık 20,18 oluşmuştu. Bizim beklentimiz ise TÜFE Ekim aylık artışının %2,9 olarak gerçekleşmesini ve yıllık TÜFE’nin %20,5’a yükselmesi şeklindedir. 2021 yılı enflasyon beklentimiz %20,00 ve 2022 yılın ise %14,5 seviyesinde bulunmaktadır. Ana etmenler; Enerji fiyatlarındaki ve gıda fiyatlarındaki artış, Eylül sonu itibariyle sona eren bazı mal ve hizmetlerdeki KDV indirimleri, TL’de hızlanan değer kaybı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)