E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar tetikte olmaya devam ediyor---

Piyasalar tetikte olmaya devam ediyor

Piyasalar tetikte olmaya devam ediyor
30 Ekim 2023 - 09:26 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Jeopolitik tansiyon ve tahvil faizlerindeki artış eğilimi, piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ederken geçtiğimiz haftanın küresel makroekonomik açısından en önemli verileri Avrupa Merkez Bankası kararı ve Fed’in yakından takip ettiği öncü PCE verisi oldu. Avrupa ekonomisinde yavaşlama sinyallerinin çoğalması ve enflasyonda yumuşama göstergeleri Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışlarına ara vermesini ve politika faizini piyasa beklentisine paralel şekilde %4.5’te sabit tutmasını beraberinde getirdi. ABD tarafından kişisel tüketim harcamaları ise aynı dönemde aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,7 artarken piyasa beklentisi Ağustos'ta aylık artışın aylık %0,3, yıllık ise %3,7 olması yönündeydi. Açıklanan veriler Fed’in faiz artırım beklentisini güçlendirirken ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %5 seviyesindeki zirvelerine yakın kalmayı devam ettiriyor.

ABD endeksleri, Nasdaq haricinde %1,12 civarı düşüşle günü tamamlarken Nasdaq endeksi %0,50 yükselişle 14.180,42 puana yükseldi. ABD vadelileri ise %0,5 civarı pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri %1,3’e yakınsayan düşüşle günü tamamladı. Kimya sektörü hisseleri %0,8 artarken, sağlık sektörü ise %2,8 değer kaybetti.

Asya endeksleri, %2’ye varan yükselişle günü tamamlarken bölge endeksleri gün içi işlemlerinde Hang Seng haricinde %0,3 civarı pozitif tarafta işlem görmeye devam ediyor. Japonya'nın 10 yıllık devlet tahvil getirileri, Japonya Merkez Bankası'nın iki günlük para politikası toplantısının başlamasıyla 11 yılın en yüksek seviyesi %2,29 artışla %0,893'e yükseldi.

BİST100 endeksi, önceki haftayı %2,6'lık bir artışla 7.706 seviyesinde tamamladı. Turizm sektörü, haftalık bazda en fazla değer kazanan sektör grubu olarak öne çıktı.

Haftaya genel bir bakışta, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, Fed FOMC toplantısı ile ABD tarım dışı istihdam verileri öne çıkarken bugünün gündeminde Almanya’da öncü TÜFE verisini takip ediyor olacağız.

BİST100 endeksinin yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Piyasalarda 'Orta Doğu' endişesi sürüyor

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (30/10/2023)

 

Jeopolitik risk piyasalarda volatiliteyi artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi30 Ekim 2023 10:49

    Borsanın fazla etkileneceğini sanmam. Zira İsrail ,savaşı  Gazze'nin kuzeyini ilhak etmekle sonuçlanacaktır. Söylenenler de piyasa için bilinen şeylerdir...

  • Mucise Reis : )30 Ekim 2023 10:04

    Bizim borsaya bir şey olmaz 10 milyon yeni genç ve paraları yatırımcı her gün sayıları artarak  neyi bulsa ucuz pahalı olup olmadığına bakmadan saldırıyorlarmış.Canlarım benim kuzularım benim..