E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar negatif bölgede kalmayı seçti---

Piyasalar negatif bölgede kalmayı seçti

Piyasalar negatif bölgede kalmayı seçti
10 Aralık 2021 - 08:07 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Asya borsaları, yatırımcıların Kovid-19 ile ilgili yenilenen endişeler ve Federal Rezerv oranlarına yön verebilecek önemli ABD enflasyon verileri öncesinde riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla gerileme kaydederken, dolar ise yükseliş göstermekte. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,4 ve Nikkei %0,5 değer kaybetti . S&P 500 % 0.72 ve Nasdaq Bileşik 1.71% gerileme ile kapatmalarına rağmen 07:09 itibariyle S&P 500 vadelileri % 0.14 pozitif bölgede.

ABD-Çin tarafına baktığımızda ise; dün Çin'de, merkez bankası finans kuruluşlarına bu yıl ikinci kez daha fazla döviz rezervi tutmaları talimatını verdi, bu da piyasaların yuanın son zamanlardaki hızlı değerlenmesini yavaşlatma girişimi olarak yorumlandığını görmekteyiz. Yuan daha da zayıflayarak 6.385'e gerilerken, %0,4 düşen euro baskı altında kaldı, emtia piyasalarının barometresi Avustralya doları da düşüşteydi. ABD Hazine tahvil getirileri, gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin %1.48'de kalarak çok hafif düşüş gösterdi.

Bu haftanın başında yeni korona virüsün Omikron türünün ilk korkulan kadar ekonomik olarak yıkıcı olmayabileceğine dair göstergelerin de yardımıyla pozitif ardından ise Avrupa'nın çok daha net bir şekilde kısıtlamaya geçtiğini ve vakaların arttığını, ABD'deki Kovid-19 vaka sayılarında da yükseliş gören piyasalar negatif bölgede kalmayı seçti. Tabii ki ABD'de TÜFE de var ama hepimiz enflasyon olduğu gerçeğini kabullenmek zorunda kaldığımızın etkisini de unutmamak lazım.

Bugün açıklanacak olan ABD'nin Kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE)’de beklenti , endeksin yıllık bazda %6,8 artarak Ekim ayındaki %6,2'lik artışı geçerek 31 yılın en hızlı artışını görmemiz yönünde. Akut işçi kıtlığının ücretleri yükselttiği işgücü piyasasında da enflasyon baskıları artıyor. İşsizlik maaşı talebinde bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta 20 ayın en düşük seviyesine geriledi. Fed, yüksek tüketici fiyatlarının tüketici harcamaları üzerinde ağırlık yaratmaya başladığı ve GSYİH büyümesini azaltan bir durumla karşı karşıya kalabilir. Geçen ay fiyatlardaki geniş tabanlı artışa; benzin fiyatları öncülük ederken, Gıda fiyatları, çoğunlukla et, yumurta, balık, sebze, tahıllar ve unlu mamuller kaynaklı, Otel ve motel konaklama maliyet artışları, motorlu araç fiyatları, Sağlık hizmetleri maliyetlerindeki yükseliş de devam etmişti. TÜFE’de Herhangi bir yukarı yönlü sürpriz, muhtemelen daha hızlı bir Fed daralması ve daha erken faiz oranları artışı için bir durum olarak yorumlanacaktır.

Yüksek enflasyon oranı ve sıkı işgücü piyasasının birleşimi, tahvil alımları gibi güçlü genişlemeci Fed politikalarına gerek olmadığını göstermektedir.. Bizim beklentimiz de ; Fed'in 14-15 Aralık toplantısındaki daralma hızını ikiye katlayacağı, Ocak ortasından itibaren alımlarını ayda 30 milyar dolar azaltacağını ve Mart 2022 ortasında sıfır net alım önermesi yönünde sonrasında da faiz artırım sürecinin başlamasını yönündedir.

Yurtiçinin gündeminde ise etkisi sınırlı olmakla birlikte; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinin olduğunu görmekteyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)