E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyasalar Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararını bekliyor---

Piyasalar Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararını bekliyor

Piyasalar Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararını bekliyor
25 Nisan 2019 - 09:31 borsagundem.com

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak.Diğer taraftan 98 seviyesinin üzerine çıkarak yaklaşık 2 yılın zirvesine tırmanan dolar endeksi TL'yi baskı altında bırakıyor.

Merkez Bankası bugün saat 14:00'da faiz kararını açıklayacak. Ekonomistler, kurda yaşanan son hareketlilik düşünüldüğünde, bankanın önümüzdeki dönemde yapılabilecek bir faiz indirimine ilişkin sinyal vermesini olası görmüyor.

TCMB'nin uyguladığı nihai faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 24 civarında bulunuyor.

Türk Lirası, başta ABD ile S-400 gerilimi olmak üzere, seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB rezervlerine yönelik endişeler nedeniyle bir süredir satış baskısı altında. Son olarak bu hafta petrol fiyatlarındaki sert artış ve doların küresel piyasalarda yaklaşık 2 yılın zirvesine tırmanması da TL'yi zorluyor.

Geçen Perşembe'den bu yana 5.85 üstünü test eden dolar/TL dün 5.8922'ye kadar yükseldi. MB kararlarının izlendiği bugün en yüksek 5.8909'u test eden kur saat 08:47'de 5.8860 seviyesinde.

TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10'u bulmuş durumda. Bankacılar mevcut riskler devam ettikçe TL'de kaybın önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.

Dolar endeksi 98 seviyesinin üzerinde

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs'ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı alması piyasalarda endişe unsuru. Bu gelişme petrol fiyatlarında yükselişe neden olurken, Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeleri olumsuz etkiliyor. Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 0,28 artışla 74.80 dolara çıktı.

Öte yandan dolar küresel bazda değer kazanıyor. Önceki gün beklentilerden iyi gelen ABD verileri ile yükselen dolar endeksi, dün ise eurodaki zayıf seyrin etkisiyle 23 ayın zirvesi olan 98.189'a yükseldikten sonra bugün 98.017'de. Euro, Almanya'da büyümenin yavaşladığına dair yeniden gündeme gelen endişelerle dün 22 ayın dip seviyesine geriledikten sonra bugün 1.1153 ile yatay seyrediyor.

Rezerv bilgilendirmesi faizden önemli

Nomura ekonomisti İnan Demir, TCMB'nin retoriğinde bir değişiklik olmasını beklemediğini söyleyerek, "Son birkaç haftada döviz piyasasında yaşanan stres düşünüldüğünde faiz indirimi zamanlaması konusunda sinyal verilmesi imkanını görmüyorum. Sıkılaştırma eğiliminin devam etmesini beklerim. Bu arada faiz kararından daha önemlisi rezervler konusunda bir yönlendirme/bilgilendirme sağlanması olacak. Gördüğüm kadarıyla PPK kararı tamamen rezerv tartışmasının gölgesinde kalmış durumda" dedi.

Erken faiz ayarlamasından kaçınacaktır

ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan da 18 Nisan tarihli notunda, makro belirsizlikler ve kurdaki son volatilitenin ardından bugünkü toplantıda politika faizinin sabit tutulmasını beklediklerini söyleyerek, "TCMB'nin herhangi bir faiz indirim sinyali verme konusunda temkinli olacağını düşünüyoruz. TCMB muhtemelen seçim sonrası dönemde sıkı duruşunu koruyacak ve fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek için herhangi bir erken politika faizi ayarlamasından kaçınacaktır" dedi.
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • EJDER VEFA25 Nisan 2019 13:52

    BENCE HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK,ESKİ DÜZEN DEVAM EDECEK,FAİZİ ARTIRMALI YOKSA  DOLAR AZAR

  • gunubirlik25 Nisan 2019 13:02

    Faizler artsa ne olur ,azalsa ne olur .Yarın gündemde ne olacağını kestirebiliyormuyuz.Gunubirlik yaşıyoruz...

  • HASAN TOSUN25 Nisan 2019 10:52

    faizler artmalı % 30 OLMALI

  • AhmetK25 Nisan 2019 11:28

    Sakin ol Bay Tosun;) duz 50 yapalım olmadı. Bu faizle gideriz. Yaz sezonu turizme bağlı, dovız rezervi artarsa belki biraz asagı olur.. Ama petrol fiyatlarına baglı cari acık iyileşmesi zor gorunuyor

  • AhmetK25 Nisan 2019 10:03

    Bu yıl faiz inmez, inmesi bile dusunulemez bu konjonkturde. Dua edelim ki, fed faiz artısına ara verdı, yoksa halimiz haraptı iyice

  • Migros25 Nisan 2019 09:54

    Zarar kabul et miyoruz bilançolara serbest denetci atansin