E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar kıskaçta---

Piyasalar kıskaçta

Piyasalar kıskaçta
22 Mayıs 2023 - 09:22 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda bankacılık sektörü ve borç tavanına ilişkin endişelerin devam ettiğini görmekteyiz. Biden olumlu görüşmelere işaret etse de zamanın kısalması önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Öte yandan ABD-Çin ilişkileri de piyasalar üzerinde baskı yaratan bir diğer faktör. Çin, ABD çip üreticisi olan Micron Technology ürünlerini alt yapı yatırımlarında kullanılmayacağını açıkladı.

ABD endeksleri yataya yakın değer kaybıyla işlemlerini sonlandırdı. Ancak, yılbaşından bu yana Dow Jones %8, S&P500 %9 ve Nasdaq %20 değer kazanıyla ön plana çıkıyor. ABD vadeliler karma seyirde.

Avrupa endekslerinde pozitif bir kapanış gerçekleşti. Mali ve inşaat endekslerinde %2 üzerinde kazanımlar ön plana çıktı.

Asya endeksleri, Çin’in Micron kararından sonra çip üretici şirketleri önderliğinde yükselişte. Makro ekonomik verilere baktığımızda ise Çin, 1 yıllık kredi faiz oranını değiştirmeden %3,65'te ve 5 yıllık kredi faiz oranını değiştirmeden %4,30'da sabit bıraktı. Çin onshore yuanı ABD doları karşısında yüzde 0,2 zayıflayarak 7,0205 oldu. Japonya’da ise çekirdek makine siparişleri yıllık bazda %3,5 daraldı.

BIST100 Endeksi perşembe gününü 159.95 (% 3.43) puanlık düşüş ile 4.501 seviyesinden ve 54.370 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Son günlerde görülen tepki çıkışı son işlem gününde sert satışla karşılaştı. Düşüşe bankacılık hisseleri öncülük ederken satışlar genele yaygınlık gösterdi. Döviz kurlarında yükseliş ise devam etti. Gösterge tahvil bono faiz oranlarında sert düşüş sonrası tepki yükselişi görüldü.

Haftalık bazda Çarşamba günü Fed tutanakları ve PMI verileri, Perşembe günü ABD’den büyüme verisini takip edeceğiz. Gün içerisinde ise Fed yetkililerinden gelecek açıklamaları, Euro Bölgesi tüketici güveni ve içeride tüketici güveni, merkezi hükümet borç stok verisi gündemimizde yer alacak.

BİST100 endeksinde pozitif açılış bekliyoruz.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (22/05/2023)

 

Borsada önemli destek ve direnç seviyeleri

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (22/05/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)