E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar haftaya reform paketi ve enflasyon raporunu izleyecek---

Piyasalar haftaya reform paketi ve enflasyon raporunu izleyecek

Piyasalar haftaya reform paketi ve enflasyon raporunu izleyecek
22 Ocak 2021 - 14:32 borsagundem.com

Gelecek hafta yurt içinde uzun zamandır beklenen reform paketinin Erdoğan tarafından açıklanması beklenirken, TCMB “Enflasyon Raporu”nu açıklayacak.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) "Enflasyon Raporu", kapasite kullanımı, dış ticaret verileri öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yeni reform paketini gelecek hafta açıklayabileceği konuşuluyor. ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı, ABD ve Almanya büyüme rakamları ile Davos Zirvesi gelecek haftanın yurt dışında ön plana çıkan gündem maddeleri olacak.

25 OCAK PAZARTESİ – BİLANÇOLAR BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), imalat sanayi kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerini açıklayacak. Kapasite kullanım oranı 2021 yılının ilk verisi olarak takip edilecek. Geçen yılın son ayında kapasite kullanımı yüzde 75,60 seviyesinde gelmişti. Aynı ayda reel kesim güven endeksi 106,8 puan olmuştu (10.00).

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), sektörel güven endekslerini güncellenmiş verilerle yayımlamaya başlayacak (10.00).

Yurt dışında günün en önemli verisi Almanya Ifo iş ortamı endeksi olacak (12.00). Yılın son ayında 92,1 olarak açıklanan endeksin bir miktar gerileyerek 91,9 puana ineceği tahmin ediliyor.

Borsa İstanbul'da 2020 yılının son çeyreğine ilişkin bilanço dönemi Arçelik'ten gelecek mali tablolar ile başlıyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin 61. turu İstanbul'da başlayacak.

Yurt dışında çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek Davos Zirvesi başlayacak. İspanya Başbakanı Pedros Sanchez ve Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame Zirvenin ilk konuşmacıları arasında yer alacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde (19.15), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey (20.00) Zirvede konuşma yapacaklar. Lagarde ayrıca Frankfurt'ta düzenlenen "Yeşil Bankacılık ve Yeşil Merkez Bankacılığı: Doğru Konseptler Nedir?" konferansında konuşacak (14.45).

ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi (16.30), Dallas Fed Teksas imalat aktivite endeksi (18.30) ve 2 yıllık tahvil ihalesi izlenecek.

26 OCAK SALI – DAVOS ZİRVESİ

ABD'de Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi (16.30), FHFA konut piyasası endeksi, S&P Case Shiller Ulusal Konut Fiyatları endeksi (17.00), Conferance Board tüketici güven endeksi, Richmond Fed imalat endeksi (18.00), Dallas Fed Teksas Hizmet sektörü endeksi (18.30) ve 5 yıllık tahvil ihalesi takip edilecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Davos toplantısında konuşma yapacak (13.00).

Yurt içinde tek veri TÜİK tarafından açıklanacak olan motorlu kara taşıtları verilerini olacak (10.00).

27 OCAK ÇARŞAMBA – FED FAİZ KARARI

Günün en önemli gündemi Fed faiz kararı olacak. Analistler Fed'in yüzde 0,00-0,25 olan faiz aralığını sabit bırakmasını bekliyorlar. Fed en son geçen yıl Mart ayında faizi 100 baz puan aşağı çekmişti. Sonraki 6 toplantıda faizlerde bir değişikliğe gidilmedi.

API petrol stokları (00.30), MBA mortgage piyasa endeksi (15.00), dayanıklı mal siparişleri (16.30), DOE petrol stokları (18.30), ABD'den izlenecek diğer veriler olacak.

Almanya'da GFK tüketici güven endeksi(10.00) açıklanırken, Almanya ve İngiltere 10 yıllık tahvil ihalelerine çıkacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane ECB Strateji Gözden Geçirmesi konusunda değerlendirmelerde bulunacak (18.00).

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, çevrimiçi Davos etkinliğinde açıklama yapacak (19.00).

28 OCAK PERŞEMBE – ENFLASYON RAPORU

Günün yurt içindeki en önemli gündemi TCMB'nin yılın ilk "Enflasyon Raporu" olacak. TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın bir sunumla raporu açıklaması bekleniyor (10.30). TCMB en son raporda 2021 yılı sonu için enflasyon hedefini yüzde 9,4 olarak açıklamıştı. Bu raporda bir revizyon yapılıp yapılmayacağı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Ekonomistler sunumun ardından gerçekleştirilecek soru-cevap bölümünde, para politikasının önümüzdeki dönemine ilişkin görünümü konusunda ipuçları yakalamaya çalışacak.

TCMB ayrıca 21 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

TÜİK'in tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik endeksi olan ekonomik güven endeksi açıklanacak. Endeks Aralık ayında 86,4 olarak açıklanmıştı.

TÜİK ayrıca hizmet üretici fiyat endeksini açıklarken, TCMB uluslararası rezervler verilerini yayımlayacak (10.00).

Öğleden sonra BDDK haftalık bülteni ve TCMB haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

ABD'de 2020 yılının son çeyrek dönemine ilişkin GSYH verileri açıklanacak. Yılın 3.çeyreğinde yüzde 33,4 ile rekor seviyede büyüyen ABD ekonomisinin son çeyrekte yüzde 4,4 civarında büyüyeceği tahmin ediliyor(16.30).

ABD'deki diğer veriler öncü mal ticareti, işsizlik başvuruları (16.30), yeni konut satışları, Conferance Board öncü göstergeler endeksi (18.00), doğal gaz stokları (18.30), Kansas Fed imalat endeksi (19.00) olarak sıralanıyor.

Avrupa'da da önemli veriler bulunuyor. Almanya'da tüketici fiyatları yakından izlenecek. Piyasa tahmini aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 0,7 artış olacağı yönünde (16.00). Euro Bölgesinde ekonomik görünüm endeksi gelecek. Geçen ay 90,4 olan endeksin 90,2 puana gerileyeceği tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Yönetim Kurulu Üyesi Alex Brazier aynı saatte konuşma yapacaklar (20.15).

29 OCAK CUMA – HAZİNE İÇ BORÇLANMA STRATEJİSİ

Haftanın ve ayın son iş günü yurt içinde dış ticaret verileri, turizm gelirleri TÜİK tarafından açıklanacak (10.00). Kültür ve Turizm Bakanlığı da geçen yılın tamamına ilişkin giriş-çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayıları verilerini duyuracak (11.00). Geçen yılın 11 ayında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 71,95 düşüşle 12,03 milyon seviyesinde kalmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki 3 aya ilişkin "İç Borçlanma Stratejisi" raporunu açıklayacak (17.00). Hazine'nin Şubat ayında 45,8 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor. Hazine öncesi ay sonunda açıkladığı kesinleşmemiş Şubat ayı planında 7 tahvil ihalesi ve 1 kira sertifikası programlamıştı.

ABD'de kişisel gelir ve tüketim verileri, istihdam maliyet endeksi (16.30), Chicago PMI (17.45), Michigan tüketici güven endeksi, bekleyen konut satışları (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00) gibi önemli veriler bulunuyor.

Almanya'da 2020 yılı 4.çeyrek döneme ilişkin GSYH verileri ile yılın ilk ayına ilişkin işsizlik rakamları gelecek.

Erdoğan açıkladı: İkinci parti aşılar ne zaman geliyor?

Borsada negatif seyir sürüyor

Ekonomistlerden faiz kararında 'iletişim' vurgusu

Ağaoğlu: Kurların daha da düşmesi işimize yaramaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)