E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar gözünü yarınki enflasyon verisine dikti---

Piyasalar gözünü yarınki enflasyon verisine dikti

Piyasalar gözünü yarınki enflasyon verisine dikti
10 Ocak 2024 - 09:30 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda ABD enflasyon verisi, tahvil faizlerindeki ılımlı artış ve Cuma günü başlayacak olan bilanço dönemi öncesinde satış baskısı hakimdi. Veri sonrası 31 Ocak’daki Fed toplantısı önemini sürdürürken ABD’de TÜFE enflasyonunun Aralık’ta %3.1’den %3.2’ye yükselmesi, çekirdek enflasyonun ise %4.0’ten %3.8’e gerilemesi bekleniyor. TÜFE’nin ardından Cuma 16:30’da ABD ÜFE enflasyonu açıklanacak. ÜFE enflasyonunun %0.9’dan %1.3’e yükselmesi, çekirdek ÜFE enflasyonunun ise %2.0’den %1.9’a gerilemesi bekleniyor. Beklenenden yüksek bir artış Fed’in faiz artışı ile ilgili beklentilerin ötelenmesine neden olacaktır.

ABD endeksleri, Nasdaq endeksi haricinde işlem gününü %0,4’e yakınsayan düşüşle tamamladı. Nasdaq ise yataya yakın pozitif konumdaydı. ABD vadelileri ise yataya yakın satıcılı seyrine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, haftanın ikinci işlem gününü %0,5’e varan düşüşle tamamladı. Gün içerisinde madencilik sektörü %1,35 düşüşle kayıplara öncülük ederken, sağlık hizmetleri sektörü %0,69 arttı. Euro bölgesi İşsizlik %6,5’lik beklentinin altında %6,4 olarak gerçekleşirken Almanya ekonomisinde ise zayıflama sinyalleri devam ediyor. Kasım ayındaki sanayi üretimi, beklenen %0,2'lik artışın aksine -%0,7 olarak açıklandı.

Asya endeksleri, günü Nikkei endeksi haricinde yataya yakın negatif tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise Nikkei endeksi haricinde %1’e varan düşüşle işlemlerine devam ediyor. Nikkei endeksi ise 1990 yılından bu yana ilk defa 34.000 seviyesini aşarak 34 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

BISTt100 endeksi, %1,06 değer kaybıyla 7.736,26 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 129,4 milyar tl oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,50, hizmetler endeksi %0,51, teknoloji endeksi %1,57 ve sanayi endeksi %1,97 değer kaybetti. Endekste 7.700 seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece yükseliş eğilimi korunurken 7.800 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlandığı takdirde ise 7.900 ve 8.000 direnç seviyeleri takip edilecek. TCMB, 'Yatırımcı Günü'nün ilkini 11 Ocak Perşembe günü New York'ta gerçekleştirecek. New York'taki toplantıya Gaye Erkan'ın fiziki, Mehmet Şimşek'in ise Ankara’daki programları dolayısıyla toplantılara çevrimiçi olarak katılacağı haberi basında yer aldı. 12 Ocak Cuma günü ise Moody's Türkiye kredi notunu gözden geçirecek.

Bugün, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin konuşmalarını ve ham petrol stoklarını takip ederken içeride ise işsizlik oranı verisini takip ediyor olacağız. İşsizlik ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Ekim’de %9.0’dan %8.5’e, atıl işsizlik oranı ise %21.8’den %21.3’e geriledi. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın daha fazla veri tarafından teyit edilmesi işsizlik oranındaki düşüşün artışa dönmesine ya da iş aramayıp işbaşı yapmaya hazır olan kesimdeki artış nedeniyle atıl işgücü oranının daha da artmasına neden olabilir.

BİST100 endeksinin yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

4 hissede ortaklık yapısı değişti

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (10.01.2024)

 

Küresel piyasalar ABD enflasyonu öncesi karışık seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)