E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar gerçek gündemine dönüyor---

Piyasalar gerçek gündemine dönüyor

Piyasalar gerçek gündemine dönüyor
31 Mayıs 2023 - 09:04 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Piyasaları oldukça meşgul eden borçlanma tavanının artırılmasını öngören tasarı ABD Temsilciler Meclisi alt komitesinde onayladı. Tasarının bugün mecliste oylamaya sunulması bekleniyor. ABD endeksleri yataya yakın karma bir seyirde kapanış gerçekleştirdi. Dow Jones negatif, S&P yatay ve Nasdaq pozitif tarafta kapandı. ABD vadelileri ise satıcılı işlem görüyor.

Avrupa endeksleri değer kaybıyla seansı sonlandırdı. Petrolde görülen %4’e varan düşüş petrol ve doğalgaz hisslerini geriye çekerken gıda hisseleri arkasından geldi. Pozitif tarafta yer alan teknoloji hisseleri ise kazançlarının büyük bir kısmını seansın sonuna doğru verdi. Risk iştahının kapanmasında AMB yetkililerinden gelen faiz artırımına yönelik açıklamalar da etkili oldu.

Asya endeksleri Hong Kong önderliğinde %2’nin üzerinde değer kaybıyla işlem görüyor. Böylelikle Hong Kong endeksi zirveden %20 geri çekilerek ayı piyasasına girdi ve 2023 yılının dip seviyesine kadar gerildedi. Asya’da satışlarda Çin’den gelen PMI verileri etkili oldu. Çin’de birleşik PMI 54,4’ten 52,9 seviyesine geri çekilirken imalat PMI ise 49,2’den 51,4’e yükselmesi beklenirken 48,8 seviyesine geriledi. Japonya tarafında ise sanayi üretiminin %1,1’den %0,5 artışa düşmesi beklenirken %0,4 daraldı.

BIST100 Endeksi dünü 182.80 (%3.42) puanlık yükseliş ile 4.951 seviyesinden ve 91.250 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Endekste tepki çıkışı hacim artışıyla birlikte genele yaygınlık gösterirken banka hisselerinde yükselişte etkili oldu. Birçok banka hissesi tavan fiyattan satıcısız kapanış yaptı. Döviz kurlarında yükseliş eğilimi artış kaydetti. Endekste, 4.900 seviyesi korunması halinde 5.000 ve 5.100 seviyeleri hedeflenebilir.

Bugün içeride büyüme verisini takip edeceğiz. Piyasa beklentileri %3,5 seviyesinde oluşurken seçim döneminde yapılan harcamalar, enflasyon ve deprem harcamlarının etkisiyle güçlü bir büyüme beklentisindeyiz. Dışarıda ise Almanya’dan işsizlik verisi, Euro Bölgesi ve ABD merkez bankaları yetkililerinin konuşmaları, ABD’den JOLTS ve Bej kitap verilerini takip edeceğiz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış bekliyoruz.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Bakır fiyatları aylık düşüşüne hazırlanıyor

 

Altın dolarla birlikte yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)