E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar FOMC kararlarında 'detay'lara odaklanacak---

Piyasalar FOMC kararlarında 'detay'lara odaklanacak

Piyasalar FOMC kararlarında 'detay'lara odaklanacak
16 Haziran 2021 - 08:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar FOMC toplantı kararlarını bekliyor.

Küresel piyasalar adına haftanın en önemli gelişmesi olan FOMC toplantı kararları bu gece açıklanıyor. FED’in faizlerde ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmeyeceği kesin. Yalnız karar metninde geçecek ifadeler ve ekonomik projeksiyonlar piyasalara şüphesiz yön verecek. Peki, FOMC’de hangi gelişmelere odaklanacağız? Bu konuyu değerlendirelim:

Öncelikle karar metninde enflasyon görünümü ve mevcut politikaya yönelik değişiklik sinyali olup olmayacağına ilişkin cümleler kritik önemde. FED’in son dönemde hızla yükselen enflasyonun geçici olduğuna ilişkin yorumlarına bu toplantıda da yer vereceğini düşünüyoruz. Ayrıca istihdam piyasasının hala istenilen ölçüden uzak olduğuna yönelik cümleyi de yine görebiliriz. Zaten son gelen istihdam verileri de bu yorumu destekler nitelikte. Dolayısıyla daha önceki metinlerden farklı tonda bir metin beklentimiz bu toplantı için yok. Ekonomik projeksiyonlar çok önemli bir konu… Özellikle 2022 ve 2023 yılına dair enflasyon tahminlerini yakından takip edeceğiz. Tahminlerin yukarı yönde revize edilmesi piyasaya daha erken politika ayarlamasının gerekebileceğini izlenimi vereceği için negatif bir durum olacaktır. Yalnız hemen her açıklamada FED üyeleri enflasyonda yükselişin geçici olduğunun altını çiziyorlar. Bu yorum eşliğinde düşündüğümüzde enflasyon tahminlerinin yukarı revize edilmeyerek sabit tutulmasını bekleriz.

En önemli konulardan birisi de noktasal grafikler. Bu grafikte FED üyelerinin faiz artırımının zamanlamasına yönelik beklentilerini öğreniyoruz. En son açıklanan noktasal grafiklerde FED üyelerinin çoğunluğu faiz artırımının 2023 yılında gerçekleşeceği beklentilerini paylaşmıştı. Ağırlıklı olarak 2023 yılı beklentilerinin bozulmasına neden olacak bir tahmin grafiği ile karşılaşacağımızı
düşünmüyoruz. Yalnız 2022 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısında artış yaşanıp yaşanmadığı da dikkatle takip edilmeli.

Toplantı öncesi piyasalar sakin. ABD hisse senedi endeksleri zirve seviyelerine yakın işlem görmeye devam ediyor. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin %1.50 altında bulunması önemli. Bu fiyatlama piyasanın FED’in bu toplantıda şahinleşmeyeceği beklentisini gösteriyor.

BİST 100'de hafif alıcılı bir açılış bekleniyor

 

Asya piyasaları sakin bir seyir izliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)