E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Piyasalar Fed Faiz Kararına odaklandı---

Piyasalar Fed Faiz Kararına odaklandı

 Piyasalar Fed Faiz Kararına odaklandı
15 Aralık 2021 - 08:37 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 21.477 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 181 kişi olduğu açıklandı.

DSÖ Genel Direktörü Adhanom Ghebreyesus: Omicron, daha önce hiçbir varyantta görmediğimiz bir oranda yayılıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Kur dalgalanmaları Türkiye’nin kaderi olamaz, olmayacaktır .

İngiltere, Omicron varyantı kaynaklı olarak seyahat kısıtlaması getirilen 11 Afrika ülkesini kırmızı seyahat listesinden çıkardı .

Avrupa Birliği: Türkiye ile ortak çıkar alanlarında iş birliği yapmaya kararlıyız.

Çin, merkez bankasının geçen hafta zorunlu karşılık oranını düşürmesinin ardından bu ay vadesi dolan politika kredilerinin bir kısmının vadesini uzattı.

ABD Senatosu, federal hükümetin borç limitini 2,5 trilyon dolar artırmaya yönelik yasa tasarısını onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi, Çin'in Sincan bölgesinde ithalatı yasaklayan tasarıyı kabul etti .

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (Cumhurbaşkanlığı adaylığı) İttifak kabul ederse bir sorun yok.

Avustralya, Kovid - 19 kilitlenmelerinden etkilenen ekonomiyi canlandırmak ve uluslararası seyahati yeniden başlatmak amacıyla, girişlerine getirilen yaklaşık iki yıllık bir yasağın ardından aşılı vasıflı göçmenlere ve yabancı öğrencilere sınırları yeniden açtı.

Avrupa Birliği: Azerbaycan ve Ermenistan demir yolu hatları konusunda anlaştı.

Hollanda’da omicron varyantının yayılmasının önüne geçilmek için kısmi kapanma 1 ay uzatıldı.

Çin'in sanayi üretimi Kasım ayında beklentilerin üzerinde büyüdü. Kasım ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %3,8 arttı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Bütçe Dengesi açıklanacakken, İngiltere’de TÜFE, ABD’de Perakende Satış verileri ön planda olacak.
• Fed Faiz Kararı bugün açıklanacak.
• TCMB Faiz Kararı yarın açıklanacak.
• S&P Global, Türkiye 2022 Görünümü başlığı ile webinar düzenleyecek. 16 Aralık Perşembe günü düzenlenecek olan webinar, TSİ ile 17:00'da başlayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Omikron varyantı endişeleri artarak devam ediyor. Son olarak Çin’in Guangzhou ve T ianjin şehirlerinde çıkan omicron varyantlı vakalar sonrası dün Asya piyasaları günü negatif tamamladı. Avusturya, Almanya ve İngiltere’nin tedbirleri sıkılaştırması sonrasında New York’ta maske takma zorunluluğu gelmesi ile varyant kaynaklı haberler panik havası arttı. Piyasalar omicron varyantına dair bilim insanlarından yapılacak açıklamalara odaklandı.

Küresel piyasalar bugünkü Fed Faiz Kararına odaklandı. Fed Başkanı Powell'ın taperinge ilişkin açıklamaları önemli olacak. Piyaslar, geçici enflasyon söylemini bir kenara bırakan Powell'ın bugün varlık alım azaltımını hızlandıracağı (15 milyar dolardan 30 milyar dolara ) ve faiz artırımının 2022 yılı ilk çeyreğinde olabileceğine dair mesajlar arayacak. Açıklamaların bu beklentiler doğrultusunda gelmesi durumunda piyasada önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Çünkü bu beklentilerin fiyatlandığını düşünüyoruz.
BİST100 endeksi rekorlar serisi dün de devam etti. Endeksteki yükseliş dün bankacılık sektörü payları önderliğinde gerçekleşti. Endeks 2.152 seviyesini test ederken, gözler 16 Aralık’taki PPK’ya çevrildi.
Dolar / TL ise geçtiğimiz işlem günü 14,00 seviyesinin üstünde seyretti. Pazartesi günü 14,60 seviyesinin üstüne çıkan kur sonrasında, TCMB sağlıksız piyasa koşulları nedeniyle kur tarafına satım yönünde 2 haftada 4. kez müdahale etti. Müdahale ardından 13,80'li seviyelere kadar geri çekilen Dolar / TL sonrasında 14,20'li seviyelerde dengelendi. TCMB'nin 2,5 milyar dolarlık yaptığı piyasa müdahalesi son 2 haftada yapılan en yüksek müdahaleydi. Kur tarafında gözler TCMB'nin faiz kararına odaklanacak. Faiz indirimi algısı ile kur tarafında yukarı yönlü seyrin devam ettiğini görüyoruz. Dolar / TL güne 14,39 seviyesinden başlıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Salı günü 2.339 - 2.467 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.437 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 46.320 azalarak 609.995 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.283 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.475’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.375 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.450 ve 2.475 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.400 ve 2.375 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika15 Aralık 2021 09:05

    2022 yılında beklenen yüksek enflasyon karşısında TL mevduat faizi oranı çöp seviyesinde olduğundan para, borsa şirketlerine ya da döviz olarak yastık altına gidiyor.