E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar faiz kararlarına odaklandı---

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı
13 Haziran 2023 - 08:15 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Güne Çin’den gelen sürpriz faiz indirimi ile başlıyoruz. Çin merkez bankası, piyasa güvenini yeniden tesis etmek ve nisandan sonra duraksayan toparlanmayı desteklemek amacıyla 10 ay sonra ilk kez kısa vadeli borç verme faiz oranını düşürdü. PBOC, kısa vadeli tahvil aracıyla piyasaya, 2 milyar yuan (279,97 milyon dolar) enjekte ederek, yedi günlük ters repo oranını 10 baz puan indirerek %2,00’den %1,90’a düşürdü. Dikkatler şimdi Çin Merkez Bankasının perşembe günü 200 milyar yuan büyüklüğündeki orta vadeli kredi kolaylığı kredisini çevirecek, burada orta vadeli kredi kolaylığı (MLF) faiz oranında bir değişim/indirim olması bekleniyor.

Abd’de bugün açıklanacak Mayıs ayı Tüfe verisi öncesinde, piyasa beklentisi aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,1 artış yönünde birleşti. Piyasanın asıl odak noktası, tabiri caizse piyasaları şekilden şekile sokan ve her gün gelen yeni bir veri ile birlikte fikirlerde ayrışmaya neden olan Haziran ayı ABD faiz kararı toplantısı bugün başlıyor. FED’in yapacağı 2 günlük toplantının ardından yarın faiz kararı açıklanacak. Yatırımcılar, ABD merkez bankasının Çarşamba günkü iki günlük toplantısının ardından gösterge faiz oranını %5.00-%5.25 aralığında sabit tutmasını bekliyor.

Avrupa tarafında bakacak olursak gündem orada da farklı değil. ECB faiz kararı öncesinde piyasalar verilere odaklandı ve Lagarde’den gelecek olan “faiz artışını” bekliyor. Beklenti 25 baz puan artış yönünde. ECB Kararı öncesinde ise 51 ekonomistin katıldığı anket verileri ile Euro Bölgesi ekonomik beklenti raporu paylaşıldı. Rapora göre 2023 yılı için bölge ekonomisinin %0,6 büyümesi beklenirken 2024 yılında %1 ve 2025 yılında ise %1,6 büyümesi bekleniyor. Rapor aynı zamanda önümüzdeki 12 ay içerisindeki resesyon beklentisinin %40 olduğunu belirtirken, Avrupa Merkez Bankası faiz oranının ise 2023 yılının 2. çeyreği sonu itibariyle %4 olması bekleniyor; şuan ki faiz oranı ise %3,75 seviyesinde.

Borsada, pozitif başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 13/06/2023

 

En fazla para girişi olan hisseler 12/06/2023

 

Asya-pasifik borsalarına baktığımızda; MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,3 , Japon Nikkei endeksi %1,59 ve Çin borsası endeksi açılışla birlikte %0,05 yükselirken, Avustralya %0,03 düştü ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi de %0,2 gerilemiş durumdalar.

Petrol fiyatları ise dünkü düşüşten sonra toparlandı, ancak piyasaların merakla beklediği ABD merkez bankası ve diğer merkez bankalarının kilit politika kararları öncesinde temkinli davranmasıyla birlikte kazançlar sınırlı kaldı..Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.2 artışla varil başına 72.00 $’a ulaştı. ABD West Texas Intermediate(WTI) ham petrolü %0.1 artışla varil başına 67.19 dolardan işlem görüyor.

Yurt içinde perakende satışlar ve Hazine ihaleleri takip edilecek. Hazine, 7 yıl (2.548 gün) vadeli değişken faizli ve 9 yıl (3.409 gün) vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleriyle borçlanmaya çıkacak, Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı Daimi Ortak Mekanizma’nın 4’cü toplantısı Ankara’da yapılacak.

Uluslararası piyasalarda ise Almanya Zew ve final tüketici fiyatları, ABD’de NFIB ve ABD Hazinesi ihalesi izlenecek. Ancak günün merakla beklenen verisi ABD’nin enflasyon rakamları olacak.

Günün önemli şirket haberleri 13/06/2023

 

Asya borsalarında Fed öncesi pozitif seyir

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 12/06/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)