E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar bu veriler takip edecek---

Piyasalar bu veriler takip edecek

Piyasalar bu veriler takip edecek
04 Ekim 2013 - 09:32 borsagundem.com

Küresel piyasalar, hafta başında ABD hükümetinin "kepenk kapatması" ve yaklaşan borçlanma tavanı sorununun tedirginliği ile satıcılı seyrediyor

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin altında kalmasına karşın, Kongre'de Cumhuriyetçiler ve Demokratların halen bütçe ve borç tavanı konusunda anlaşamaması hisse senedi piyasası üzerinde güçlü satış baskısına neden oldu. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,90 oranında düşüşle 14.996 puandan tamamlayarak 6 Eylül'den beri ilk kez 15.000 puanın altında kapanış yaptı. Bugün normal şartlarda açıklanması gereken ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politikaları üzerinde önemli derecede etkili olan tarım dışı istihdam verisi Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre hükümetin "kepenk kapatması" nedeniyle yayımlanmayacak. Analistler, ABD'de Kongre'den gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, haftanın son işlem gününde satıcılı seyrin devam edebileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında da ABD kaynaklı endişeler ile yükseliş eğilimini devam ettiren avro/dolar paritesi hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Avro/dolar paritesi son iki yılın zirvesi olan 1,3711 seviyesine doğru tırmanışını dün de devam ettirerek, en yüksek 1,3646 seviyesini gördü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,37 oranında düşüşle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,73, İspanya'da IBEX 35 endeksi ise yüzde 0,58 oranında düşüş kaydetti.
Yurt içinde ise ABD'deki sorunlara paralel olarak doların TL karşısında değer kaybetmesi, hisse senedi piyasasında alışların etkisini artırmasına neden oldu. BIST 100 endeksi açıklanan eylül ayı tüketici enflasyonunun beklentilerin üzerinde yüzde 0,77 oranında artmasına karşın gün boyu yükseliş isteğini devam ettirerek günü yüzde 1,47 oranında yükselişle tamamladı. Bugün bankalararası piyasada güne 2 seviyesinden başlayan dolar/TL paritesinin seyrinin BIST 100 endeksinin yönü üzerinde de etkili olabileceğini belirten analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCBM) Resmi Gazetede yayımlanan tebliğinin ardından banka dışı finans şirketlerinin satış baskısı altında kalabileceğine dikkati çekiyor. Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile TCMB Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de yer alan "bankalar" ibaresini "bankalar ve finansman şirketleri" olarak değiştirdi.
Analistler, bugün TCMB'nin açıklayacağı eylül ayı reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 76.300 ve 77.000 seviyelerinin direnç, 75.500 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, TCMB eylül ayı aylık enflasyon gelişmeleri raporu
12.00 Avro bölgesi, ağustos ayı ÜFE
14.30 Türkiye, TCMB, eylül ayı reel efektif döviz kuru
14.30 Türkiye, TCMB temmuz ayı konut fiyat endeksi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)