E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada güne yatay başlangıç bekleniyor---

Piyasada güne yatay başlangıç bekleniyor

Piyasada güne yatay başlangıç bekleniyor
18 Mart 2021 - 09:00 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 18.912 artarak 2.930.554’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 869 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 73 kişi artarak 29.696’ya yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.752.023 .
• Fitch, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini güncelleyerek %3,5'ten %6,7'ye revize etti.
• Fitch, TCMB'nin politika faizinin bu yıl sonu %15,00, gelecek yıl sonu %12,00'ye inmesini bekliyor .
• Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
• Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile %0 - 0,25 aralığında sabit bıraktı.
• Fed: Ters repo büyüklüğü karşı taraf başına 30 milyar dolardan 80 milyar dolara yükseltildi .
• Fed: Hedefler konusunda daha fazla ilerlemesağlanana kadar tahvil alımı devam edecek .
• Fed: Politika yapıcıların çoğunluğu enflasyon tahminlerine yönelik riskleri ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğunu görüyor, Aralık'ta çoğunluk riskleri aşağı yönlü görüyordu .
• Fed: Tahvil alımları aylık en az 80 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymet alımları aylık 40 milyar dolar olarak devam ettirilecek .
• Fed Başkanı Powell: Fed, gerektiği sürece ekonomiyi desteklemeye devam edecek.
• Powell: Enflasyon %2 hedefinin altında olmaya devam ediyor .
• Powell: Enflasyonda %2'nin üzerine geçici artış faiz artırımı için şartları karşılamayacak .
• Powell: Şu anda para politikası duruşumuz uygun, cari duruşumuzun uygun olduğunu düşünüyoruz .
• Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya ile ilişkilerinin Trump döneminden farklı olacağına işaret ederek, "Rusya'dan kesinlikle yaptıklarının hesabı sorulacaktır." ifadesini kullandı.
• Sanders ve Warren, CEO'larına aşırı maaş ödeyen ABD'li şirketler için vergileri artırmak istiyor.

Ne Olacak?

• TCMB Faiz Kararı bugün açıklanacak.
• İngiltere’de Faiz Kararı, ABD’de ise İşsizlik Başvuruları ön planda olacak.
• Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca ile ilgili bilgileri değerlendirmek ve atılabilecek adımları görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacağını duyurdu.
• Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias 14 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksinin Salı gününü 1.570 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirmesinin ardından Çarşamba günüde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.589 seviyesini gördü. Dün öğleden sonra ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,65 seviyesini aşarken, Dolar/TL 7,54 seviyesini test etti.

Gözler gün içinde Fed Başkanı Powell'ın vereceği mesajları beklerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,68 seviyesine, 30 yıllık tahvil getirisi ise %2,419 ile Kasım 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Küresel piyasalarda enflasyonda yükseliş beklentileri Merkez Bankalarından faiz artış beklentilerini beraberinde getiriyor. Pandemi nedeniyle ekonomilerin henüz toparlanamadığı bir dönemde gelişmiş ülkelerden faiz artışı ihtimali ise piyasalarda satış baskısı getiriyor. Yurtiçine bakıldığında ise Merkez Bankası'nın bugün 14:00'da sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizini 100 baz puan artırması bekleniyor.

Enflasyonun Şubat'ta tahminlerin üzerinde artması ve Türk Lirası'nın Şubat ortasından beri %10'a yakın değer kaybetmesi ardından faiz artış beklentileri belirginleşmiş durumda, BİST100 endeksi TCMB faiz kararı öncesi tekrar bekleyişi geçerken Dolar/TL’nin 7,50 seviyesinin üzerinde kalması toplantı saatine kadar hisse senetleri üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Endekste 1.580 puanın aşılması 1.600 - 1.650 seviyesinin önünü açması beklenecek. 1.550 desteğinin aşağı kırılması ise aşağı yönlü riskleri gündeme getirebilir.

Dolar / TL tarafında ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açması haberinin ardından 7,64 seviyelerine kadar yükselse de, Fed Toplantısı'nda Fed'in güvercin açıklamalarıyla 7,49 seviyelerine kadar geri çekildi.
 
VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Çarşamba günü 1.604 - 1.654 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.629 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.210 artarak 492.658 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.638 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.650’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.670 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.611 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.640 ve 1.649 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.620 ve 1.611 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Tüpraş ve Beyaz Filo sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 18/03/2021

 

Powell’dan Ağbal’a

 

Endeks tarihi zirveden kar satışlarıyla geriledi

 

Kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)