E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Piyasa dediğiniz şey doğru fiyatların itibar gördüğü yerdir'---

'Piyasa dediğiniz şey doğru fiyatların itibar gördüğü yerdir'

'Piyasa dediğiniz şey doğru fiyatların itibar gördüğü yerdir'
28 Temmuz 2023 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Sabahın en taze haberi TCMB Başkan Yardımcılıklarına ; Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atanması. Başlığımızdaki sözde Cevdet Akçay’a ait aslında sözün tamamı; piyasa dediğiniz şey fiyatların olduğu yer değil doğru fiyatların itibar gördüğü yerdir.

İtibar ..Dün TCMB enflasyon görünüm raporunda uzun yıllar sonra piyasa beklentilerine paralel bir enflasyon beklentisini sunumu gördük. Merkezin enflasyon beklentisi 2023 için %58( geçiş dönemi)  , 2024 için %33( dezenflasyon dönemi)  ve 2025 için %15 ( istikrar döneminin başlangıcı)  . Bugünde yeni yardımcı atamaları ile birlikte değerlendirdiğimizde  öngürülebilirliğin arttığı, beklentilerin rasyonelleşmeye başladığı, TCMB bağımsızlığı konusunda itibarının arttığı  bir süreçe girdik diyebiliriz. Şimdi TCMB piyasalara enflasyon patikamız bu bütçelemelerinizi buna göre yapın, biz siyasi icazeti de aldık, bize güvenin yapacağız algısı yaratmış olacaktır. Mevcut devlet kağıtlarının bankalarda swaplanması, floater yerine Cevdet Akçay’ın fix tarafının çok olumlu etkileneceği fixlerde bunları  swaplanıp zaman içinde swapladıklarınız tekrar swaplayıp ( daha düşüklerle) kamuya maliyetini  çok düşük tutup bankalara da zarar vermeden bunu çok güzel götürebilirseniz eğer ki enflasyon patikanızı piyasalara inandırabilirseniz. İşte bunu algı olarak yeni kadro yapabilir algısı oluştu. Yabancılar şimdi bekleyip çalışmasını görmek isteyecektir.

Dün ECB tarafına baktığımızda da faizlerin beklenildiği gibi 25 baz puan artırıldığını gördük. Bundan sonra işlerinin zor olduğunu ise ; Haziran ayında daha fazla artışlar gelecektir algısı oluşturan “ faiz oranlarının yeterince kısıtlayıcı seviyelere “getirileceğini” söyleminin bu toplantı da “, ECB’nin temel faiz oranlarının yeterince kısıtlayıcı seviyelerde belirlenmesini sağlayacaktır” a dönmesinden  anlıyoruz.

ECB bazı ölçütlerde gevşeme işaretleri görmesine karşın , enflasyonun ana eğilimi genel olarak yüksek seyretmekte. Euro Bölgesi’nde ticari kredilere olan talepte yaşanan sert düşüşle birlikte bölgenin en büyük ekonomisi Almanya da resesyondan çıkmakta zorlanmakta, İmalat sektöründe süregelen zayıflığın ardından hizmet sektöründe durgunluk görülmeye başlandı.

Sonuç; Finansman koşulları yeniden sıkılaştı ve enflasyonu hedefe geri getirmede önemli bir faktör olan talebi giderek daha fazla azaltıyor. Ekonominin kısa vadede zayıf kalması bekleniyor. Büyüme ve enflasyon görünümü oldukça belirsiz. Yönetim Konseyi net bir yönlendirme yapamayıp , uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edecektir” ifadeleri kullandı. Bu tutumda doğal olarak Euro/usd paritesinin 1,1275’den başlayan geri çekilme hareketinin 1,10 desteğinin de kırılarak 1,0959’a düşmesine imkan sağlamıştır.

Petrol fiyatları bu sabah geriliyor , ancak ABD’deki güçlü ekonomik verilerin ve Çin’in teşvik önlemleri ve OPEC+ üretim kesintilerine ilişkin spekülasyonların ardından art arda beşinci haftadaki artış yolunda ilerliyor. Brent ham petrolü 42 sent veya %0,5 düşüşle  varil başına 83,82 usd’a geriledi , ancak haftalık %3,5 artış yolunda , ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 34 sent ya da %0.4 düşerek varil başına 79.75 usd’ye  geriledi, ancak haftalık %3.6 artışa yönelmiş durumda.

Bugünün gündemine baktığımızda;  Fed’in yakından takip ettiği PCE verisinin takip edeceğiz beklentiler PCE’nin %3,8’den %3,0’e gerilemesi yönünde. Diğer maddelerini de ; Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, ABD’de ise kişisel gelirler, kişisel tüketim harcamaları olarak sıralayabiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)