E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrolde dip göründü mü?---

Petrolde dip göründü mü?

Petrolde dip göründü mü?
12 Mart 2020 - 12:57 borsagundem.com

GCM Yatırım Kıdemli Analist Umut Tuncer tarafından hazırlanan analizde "Petrolde Dip Göründü mü?" sorusuna cevap aranıyor.

OPEC+ tarafında Rusya'nın daha fazla üretim kısıntısını çıkarına görmemesi ardından mevcut kota anlaşmasının da uzatılmayacağı görülmüş oldu. Bununla birlikte petrol fiyatlarında önceki haftanın ikinci yarısından bu yana devam eden sert satışlar görüldü. Peki bundan sonraki süreçte fiyatı daha aşağı veya yukarı çekebilecek faktörler neler?

OPEC+

Anlaşamama durumu ve Suudi Arabistan tarafından gelen açıklamalara dayanarak kızgınlık hali henüz çok sıcak. Dolayısıyla bu Örgüt'ün ileride bir adım atıp atmayacağını iki faktöre bağlayabiliriz:

Cari petrol fiyatının ne kadar kalıcı olacağı ve daha aşağıyı görüp görmeyeceği. Rus ve Suudi ekonomileri yüzdeleri değişse de petrol gelirine bağımlı halde. Dolayısıyla bu düzeydeki petrol fiyatları iki ülke için de resesyon anlamına gelebilir. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üretim kapasitelerini yukarı çekeceklerini duyurdu.

Rusya'nın önümüzdeki süreçte anlaşma sağlanamaması halinde üretimini artırması şaşırtıcı olmayacaktır.

Petrol savaşı doğal gaza indirim getirir mi?

Koronavirüs

Türkiye'de baş gösteren Koronavirüs salgınının ekonomileri ne denli tehdit edebileceği ilginç şekilde yeni yeni panik fiyatlamasına dönüşüyor. ABD'nin Avrupa tarafından seyahatleri 30 gün boyunca askıya alması, fakat bunun ticareti etkilemeyeceğini belirtmesi piyasayı ikna etmedi. Mevcut önlemlerin hepsi, azalan/azalabilecek talebe karşı tedarik zincirini ayakta tutma amacı taşıyor. Dolayısıyla talep yönlü gelişmeler için virüsün seyri önemli.

ABD kaya petrolü

Son on yıllık dönemde petrolü etkileyen faktörler arasında sürekli yer alan ABD petrol üreticileri zincirin en önemli halkası olmaya devam ediyor. Cari fiyatlar kaya petrolü üreticileri için yıkıcı etki oluşturabilir. Ancak 2014 - 2016 arasındaki düşüş maratonundan daha çok değil. ABD Başkanı Trump, kaya petrolü üreticilerinin finansal yapılarını koruyabilmeleri için planlar hazırlıyor. Dolayısıyla 2014 - 2016 döneminde bile çoğu ayakta kalan ve güçlenen kaya petrolü şirketlerinin, bu krizden de sağ çıkması halinde petrolde yeni zirveler alışılmışın çok daha altındaki bölgelerde oluşabilir.

Virüsün çıkardığı petrol krizi, küresel krizi tetikler mi?

Wall Street'teki düşüş fırtına öncesi sessizlik

Petrolde "dip" bulanık

Mevcut koşullar değerlendirildiğinde, petrolün daha aşağıdaki seviyeleri test etmemesi için neden yok gibi görünüyor. Ancak bir finansal varlık olmasının yanı sıra aynı zamanda emtia sınıfında yer alması dip tartışmasını gündeme getiriyor. Teknik anlamda cari fiyatlardan 30 - 50% arasında düşüş yaşama potansiyeli bulunuyor. Buna rağmen, düşüşlerde oluşacak her kademe, üretim koşullarını negatif etkileyerek yükselişe ilişkin başlıkların canlanmasına yol açacaktır.

Burada da dikkat edilmesi gereken ilk husus, sermaye yeterliliklerinin daha sağlam olması gerektiği bilincinin yerleşmesi, olası yükselişlerin de çok uzun ömürlü ve büyük ölçekli olmayabileceği ihtimalinin göz ardı edilmemesidir.

OPEC tarafında anlaşma sağlanamamasıyla birlikte makasın daralması, iki petrol türü için de seviyelerin yaklaşmasına yol açıyor. Aşağıda 17 Dolar bölgesi 2000 - 2001 yıllarından bu yana görülen en düşük alan olarak karşımıza çıkıyor. Bu da mevcut fiyatlardan 30 - 50% arası düşüş potansiyelini destekliyor. İyimser senaryolarda ise Batı Teksas Petrolü için 42 Dolar, Brent için 50
Dolar bariyeri olası düşüş potansiyelini destekleyebileceği için takip edilecek."

BIST virüs gündemi ile negatif seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)