E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde dalgalı seyir---

Petrolde dalgalı seyir

Petrolde dalgalı seyir
15 Nisan 2024 - 07:18 borsagundem.com

Petrol fiyatları, İran ile İsrail arasında tırmanan gerilim sonrası daha geniş bir çatışma riskinin azalmasıyla dalgalı seyrediyor.

Brent ham petrolü başlangıçta sadece yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail'i ilk kez kendi topraklarından vurarak 300'den fazla füze ve insansız hava aracı ateşledi, ancak çoğu durduruldu. Günlerdir beklenen saldırı, Suriye'de İranlı subayların öldürüldüğü saldırıya misilleme olarak geldi.

Helima Croft'un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri bir notta, "İsrail hükümetinin Beyaz Saray'ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir" dedi. İran'ın eyleminin "önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini" söylediler.

Petrol, OPEC+'nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesi nedeniyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyenlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin "sonlandırılmış sayılabileceğini" söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

A/S Global Risk Management araştırma başkanı Arne Lohmann Rasmussen, "Durum akıcı ve İsrail misilleme yapmayacağına dair sinyal verirse piyasa gerilimleri hafifleyecek" dedi.

Rasmussen, "En korkulan senaryo Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasıdır. İran'ın boğazı kapatacağını düşünmüyorum ancak riskler artıyor" diye ekledi.

İran'ın saldırısı sonrası Tahran Borsası çakıldı

 

BM Genel Sekreteri Guterres'den itidal çağrısı

 

BMGK, İran-İsrail gerilimi nedeniyle acil toplandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)