E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol yükseldi Buffett yine kazandı---

Petrol yükseldi Buffett yine kazandı

Petrol yükseldi Buffett yine kazandı
06 Eylül 2023 - 15:18 borsagundem.com

Küresel piyasalar salı günü Suudi Arabistan’ın petrol arzı kararıyla sarsıldı. Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın enerji hisseleriyse zirve yaptı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi Arabistan, temmuz itibarıyla uyguladığı günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini yıl sonuna kadar devam ettireceğini duyurdu. Açıklamanın ardından küresel piyasalar karışsa da Omaha Kâhini olarak bilinen milyarder borsa yatırımcısı Warren Buffett’ın iki enerji hissesi zirve yaptı.

Suudi Arabistan’ın petrol arzı açıklamasının ardından ABD’de Batı Teksas petrol fiyatları %1,7’lik artışla 87,20 dolara yükseldi ve dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Warren Buffett’ın Occidental Petroleum ve Chevron hisseleri ise adeta parsayı topladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekâtına başlamasından bu yana enerji hisselerinde sert yükselişler görülüyor. Ancak bu yılın başından itibaren küresel piyasaların bir miktar istikrar kazanmasıyla petrol fiyatları ve birçok enerji hissesi düşüş trendindeydi.

Investor’s Daily Business haberine göre temmuz ve ağustos ayında toparlanan Amerikan petrol fiyatları için varil başına 80 dolar psikolojik bir sınır anlamına geliyordu. Çin’in geçen yılın sonu itibariyle katı Kovid kısıtlamalarını kaldırmasının ardından hayal kırıklığı yaratan ekonomik toparlanması gibi bir dizi faktör petrol fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasında etkiliydi. Salı günü ortaya çıkan tabloyla ise enerji hisseleri tekrar ralli havasına girdi. Warren Buffett’ın favori enerji hisseleri ise bu ralliden nasibini alanlar arasındaydı.

Occidental Energy hisseleri salı günü ortalamanın üzerinde bir ticaret hacmiyle %2,5 değer kazandı. Son 6 seanstır yükselişte olan hisse 10 haftalık hareketli ortalamasından yükseldi. Occidental hisseleri ayrıca 11 Ağustos’ta ulaştığı 66,03 dolarlık en yüksek seviyesini de geçti.

Buffett’ın bir diğer enerji hissesi Chevron’un hisseleri ise %1,3 değer kazanarak 166,47 dolara geldi. Hisse mayıs ayından bu yana ilk defa 200 günlük ortalamasını geçti.

Buffett Chevron hisselerini 2020 yılında satın almaya başlamıştı. Milyarder yatırımcı son iki yıldır da istikrarlı bir biçimde Occidental hisseleri biriktiriyor. Occidental ve Chevron’un yanı sıra Buffett’ın portföyündeki diğer enerji hisseleri Devon Energy, EOG Resources ve SLB hisseleri de salı gününü pozitif kapattı.

Petrolde 'Rusya ve Suudi Arabistan' etkisi

 

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

 

Buffett 93 yaşında formunun zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)