E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol haftalık kazancını azalttı---

Petrol haftalık kazancını azalttı

Petrol haftalık kazancını azalttı
13 Mayıs 2016 - 20:21 borsagundem.com

Petrol, yatırımcıların dikkatlerini ham petrolde arz dengesine çevirmesi ile birlikte haftalık kazancını daralttı

Petrol fiyatları, Kanada'da orman yangınının etkisini yitirmesi ile birlikte üretimin yeniden başladığı bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini, AND'den Nijerya'ya, arz kesintilerine çevirmeleri ile birlikte, bu haftaki kazancını daralttı.

Vadeli petrol kontratları New Tork'ta, son iki seansta varil başına 46 doların üstünde kapattıktan sonra, yüzde 1.3 kadar düştü. Militanların saldırıları Nijerya'da petrol üretiminin günlük 600,000 azalmasına neden olurken, ABD'de üretim dokuzuncu hafta üst üste geriledi. Kanada'da Enbridge Inc., şirket CEO'su Al Monaco'nun açıklamasına göre, Alberta'daki orman yangının ardından üretime başlamaya hazırlanıyor.

Petrol bu yıl, 2003 yılından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. Uluslararası Enerj Ajansı (UEA), küresel fazlanın yılın ilk yarısında, Hindistan ve diğer gelişen ülkelerdeki talebin güçlenmesi ile birlikte, daha önce hesaplanandan daha düşük olacağını kaydetti.

Oslo'da Danske Bank A/S analisti Jens Naervig Pedersen, "Nijerya'daki arz aksaklıkları, Kanada'daki kesintilerden daha önemli, zira daha uzun sürme potansiyeli var," dedi ve "Halen güçlü temel göstergeler bu hafta zayıf güvene ağır bastı, ancak kazançlar muhtemelen devam etmeyecek ve petrol fiyatları mevcut seviyelerde konsolide olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Piyasa son birkaç gündür oldukça güçlü ivmeye sahip," dedi ve "ABD'den gelen oldukça iyi veri setine yönelik süregelen bir tepki var ve Niger Deltası'ndaki arz kısıntıları da bu duruma yardımcı oluyor. Genel tablo halen 43-47 dolar aralığında yatay volatil bir seylr şeklinde" görüş belirtti.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, New York saati ile 12:16'da 46.09 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 47 sent yükselerek 46.70 dolar ile 3 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 11 altındaydı. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.2 arttı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 47.77 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 48 sent yükselerek 48.08 dolardan kapandı ve üç günde yüzde 10 değer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 87 sent primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)