E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol fiyatları da enflasyonist gerilimlerin dönmesine katkıda bulundu---

Petrol fiyatları da enflasyonist gerilimlerin dönmesine katkıda bulundu

Petrol fiyatları da enflasyonist gerilimlerin dönmesine katkıda bulundu
25 Eylül 2023 - 08:31 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Merkez bankaları ve mevcut ekonomik ortamda yatırımcılar da biraz şaşkın görünüyor. Tehdit etmekten başka bir şey yapmayanlar (Fed, BoE), bir şeyler yapması gerekirken yapmayanlar (SNB), bir şeyler yapıp yapmamaya söz verenler (ECB) var. Ve asla hiçbir şey yapmayan (BoJ).

Finansal piyasaların Fed’in bugünden yıl sonuna kadar daha fazla sıkılaştırma yapacağına dair konuşmalarını ve ABD’de beklenenden daha uzun süre yüksek faiz oranları beklentisini hoş karşılamaması nedeniyle tüm bunlar volatilitenin yeniden canlanmasına yol açtı.

Avrupa 'da artan petrol fiyatlarının fiyatlar üzerinde yeniden yarattığı baskı da enflasyonist gerilimlerin geri dönmesine katkıda bulundu.

İngiltere Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen şahin bir duruş sergilediler. Başka bir deyişle, gelecek yılın tamamında olmasa da büyük bölümünde “faizler uzun süre yüksek kalacak” kampındalar. ABD 10 yıllık getirilerinin geçen Ekim ayında kaydedilen en yüksek seviye olan %4,33’ü aşması için gereken tek şey bu oldu ve bu da %5’e doğru yükseliş eğiliminin devam etmesine yol açtı. Teminat etkisi, teknoloji stokları üzerindeki riskin artmasıyla birlikte ABD hisse senetleri üzerinde yeniden baskı oluşturdu.

Bu çerçevede doların durumu iyi. Euro Cuma günü toparlanarak 1,0649 USD’ye yükselmesine rağmen diğer para birimlerini baskı altında tutuyor. Buna ek olarak, İsviçre Ulusal Bankası’nın Perşembe günü faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde durdurması, tek para biriminin hafif bir yükselişle 0,9644 CHF’ye yükselmesine neden oldu.

Almanya’da hizmetlerde yaşanan sarsıntıya ve İngiltere’de sanayide yaşanan teklemeye  rağmen, önde gelen Avrupa ekonomilerine ilişkin PMI göstergeleri hala daralma bölgesinde. ABD’de ticari aktivite Eylül ayında istikrarlı seyretti. İmalat ve hizmet sektörlerini takip eden ABD Bileşik PMI endeksi Ağustos’taki 50,2’den Eylül’de 50,1’e geriledi.

Petrol fiyatları üç haftalık güçlü yükselişin ardından istikrar kazandı. Fed’in faiz oranlarının mali tabloların düşünülenden daha uzun süre yüksek kalabileceği uyarısında bulunan daha şahin tavrı, petrol de dahil olmak üzere riskli varlıklar üzerinde ağırlık yarattı. Bununla birlikte, fiyat konsolidasyonu şimdilik sorunsuz bir şekilde ilerliyor ve Brent hala 93 USD civarında işlem görüyor. WTI, zayıf ABD stokları sayesinde son beş günde güç kazandı. ABD göstergesi varil başına 90,50 USD civarında işlem görüyor. Avrupa’da, Chevron’un Avustralya’daki sıvılaştırılmış doğalgaz tesislerine yönelik grevlerin sona ermesine rağmen doğalgaz fiyatları yeniden 40 EUR/MWh’ye yükseldi.

Merkez bankası kararlarının büyük dalgası geçti ve yurtdışında şirketler, üç hafta içinde başlayacak olan üçüncü çeyrek kazanç açıklamalarına hazırlanıyor. Makroekonomik açıdan Avrupa, Almanya’nın Ifo endeksini (Pazartesi) ve Alman enflasyonunun ön tahminini (Perşembe) takip edecek. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Conference Board’un ABD tüketici güven endeksi (Salı), dayanıklı mal siparişlerinden ve Jerome Powell’ın Çarşamba günkü konuşmasından önce yayınlanacak (sonuçta merkez bankaları tamamen ortadan kaybolmadı). Cuma günü, Avrupa Eylül ayı ön enflasyonu ve ABD PCE enflasyonu ilgi odağı olacak. Yurtiçi gündemin ana maddesi ve beklentisi  Cuma günü Piyasalar kapandıktan sonra S&P Türkiye’nin Global kredi notu görünümü Negatiften Durağana çevirmesi.

BIST100’ baktığımızda ise; geçen haftanın son iki gününde gelen alımlar paralelinde kısa vadeli göstergelerde de görülen toparlanma tepki hareketlerinin devamını destekliyor. Bu hafta hisse bazlı hareketlerin daha ön planda olduğu bir seyrin etkili olmasını bekliyoruz. 7900 kısa vade stoploss seviyemiz bu desteğin üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli tepki hareketlerine eşlik edilebileceği kanaatindeyiz. 8,165 ve 8,350 direnç seviyelerimiz.

Borsa İstanbul'da yeni dönem bugün başlıyor

 

Endeksten hızlı yükselenler (25/09/2023)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (25/09/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)